Direct naar artikelinhoud

Ajax soeverein na vroege rode kaart Feyenoord (3-0)

Niet eens op halve kracht heeft Ajax voor eigen publiek Feyenoord verslagen. Na een razendsnelle rode kaart voor Jeremiah St. Juste hoefde de thuisploeg nauwelijks diep te gaan voor weer een overwinning op de rivaal uit Rotterdam (3-0). Lees in dit blog nog eens het wedstrijdverloop terug.

Hakim Ziyech en Kasper Dolberg vieren de 2-0 tegen Feyenoord.Beeld anp

Geen uitzinnige taferelen
Door de overwinning op Feyenoord bleef Ajax op vijf punten van PSV. Feyenoord staat al tien punten achter op de koploper uit Eindhoven. De eenvoudige zege zette de Johan Cruijff ArenA lang niet zo in vuur en vlam als dinsdag tegen Benfica in de Champions League.

Winnen tegen tien man van Feyenoord leidt in Amsterdam niet meer tot uitzinnige taferelen. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de recente ontmoetingen tussen beide clubs. Van de laatste 31 won Feyenoord er slechts twee.

Harde duels
Feyenoord had zich kennelijk voorgenomen om het positiespel van Ajax met harde duels te ontregelen. Die goede bedoelingen ontaardden tijdens de openingsfase in een ordinaire schoppartij. Jens Toornstra kreeg al na twee minuten een gele kaart voor een overtreding op Frenkie de Jong.

St. Juste leek in de vijfde minuut nog te ontsnappen na een grove charge op Nicolás Tagliafico. Scheidsrechter Björn Kuipers koos aanvankelijk voor een gele prent, maar haalde de rode kaart uit zijn zak toen de videoarbiter bij hem had aangedrongen het spelmoment nog eens rustig te bekijken.

St. Juste was nog maar net van het veld of ook Steven Berghuis ging op de bon bij Kuipers. Als de arbiter consequent was geweest, dan had hij even later ook Robin van Persie en Jan-Arie van der Heijden nog een kaart gegeven.

Blunder
Tussen alle overtredingen werd ook nog gevoetbald, al gebeurde dat in een laag tempo. Ajax viel aan met een man meer, maar had een blunder van Justin Bijlow nodig voor de openingstreffer. De doelman liet een schot van De Jong door zijn benen glippen en werkte de bal vervolgens knullig over de doellijn.

Ajax speelde met veel minder passie dan tegen Benfica, maar kwam vlak voor rust wel op 2-0. Hakim Ziyech bekroonde zijn honderdste wedstrijd voor zijn club met een fraaie treffer. Met invaller David Neres voor Lasse Schöne hoopte het thuispubliek na rust op veel doelpunten. Een nonchalant Ajax kwam niet verder meer dan een treffer van Dusan Tadic.

16:17 zondag 28 oktober 2018

Björn Kuipers fluit af. De Klassieker is met 3-0 gewonnen door Ajax. De ploeg van Erik ten Hag kwam nauwelijks in gevaar.

Er vielen tot de 3-0 weinig hoogtepunten te bespeuren in de tweede helft. Het was duidelijk dat hét moment van de wedstrijd zich al vroeg voltrok: de rode kaart van Jeremiah St. Juste, in de zesde minuut. Daarna kon het strijdplan van Feyenoord over boord en moest de ploeg van Van Bronckhorst vooral tegenhouden.

16:14 zondag 28 oktober 2018

Klaas-Jan Huntelaar zoekt goed positie na een goede voorzet van rechtsback Tagliafico. De spits heeft echter het vizier niet helemaal scherp en schiet hard naast de kruising van doelman Justin Bijlow. Het blijft 3-0.

Even daarna krijgt Steven Berghuis van Feyenoord nog een kansje. Maar Matthijs de Ligt is er op tijd bij om het schot te verijdelen. Uit de hoekschop worden de Rotterdammers niet meer gevaarlijk.

16:11 zondag 28 oktober 2018

Mazraoui viert al feest met Huntelaar, maar de 4-0 wordt geannuleerd.

Hakim Ziyech verstuurt een prachtige pass op de rechtsback, maar hij neemt de bal aan met zijn hand. Het goede doelpunt dat daarna volgt van zijn voet, wordt afgekeurd.

Vlak daarna wordt Donny van de Beek gewisseld. Dani de Wit is zijn vervanger.

16:05 zondag 28 oktober 2018

Daar is dan toch de 3-0. David Neres zet voor vanaf rechts, na een steekpassje van Ziyech. Panklaar op het hoofd van Dusan Tadic, die vrij binnen kan koppen.

16:01 zondag 28 oktober 2018

Na wat kleine kansen van Ajax komt Feyenoord dan weer eens bij het doel van de Amsterdammers. De hoekschop wordt weggekopt door Frenkie de Jong. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van Erik ten Hag, maar het laat ook na om zelf meer doelpunten te maken.

Even daarna zoekt Larsson het strafschopgebied op. Zijn voorzet wordt tot corner verwerkt. Berghuis krijgt de bal bij Botteghin, maar die kopt in de handen van doelman Onana.

Twitter bericht wordt geladen...

15:56 zondag 28 oktober 2018

Daar is invaller David Neres. Een slecht verwerkte bal van Feyenoord komt voor zijn voeten, randje strafschopgebied. Hij neemt hem in een keer uit de lucht, maar vindt een Feyenoorder in de baan van zijn schot. Ajax komt in de tweede helft niet echt door de verdediging van Feyenoord heen en doet misschien wel te weinig met de overtal situatie.

Ondertussen wordt Jari Litmanen, aanwezig in de Johan Cruijff Arena, herhaaldelijk toegezongen door het publiek.

15:50 zondag 28 oktober 2018

Klaas-Jan Huntelaar komt in het veld voor Kasper Dolberg. De Deen heeft weer niet kunnen scoren, ondanks de grote kans aan het begin van de tweede helft. Huntelaar krijgt een halfuurtje speeltijd.

Bij Feyenoord komt even later Sam Larsson binnen de lijnen. Jens Toornstra gaat naar de kant.

15:49 zondag 28 oktober 2018

Weer wordt Frenkie de Jong hardhandig aangepakt. Ditmaal door aanvoerder Jordy Clasie. Hij zoekt bewust het contact, terwijl de bal al is gespeeld door de middenvelder.

15:44 zondag 28 oktober 2018

Het is een rommelige tweede helft. Ajax speelt rond, op zoek naar een derde treffer. Maar verzandt vooralsnog in onnodige hakjes en foute passes. Feyenoord probeert er wel onderuit te voetballen met Jorgensen, Berghuis en Vilhena, maar ze komen nauwelijks over de middenlijn.

Dan is daar toch de diepe bal van Hakim Ziyech, magnifiek gegeven. Maar David Neres loopt te vroeg en staat buitenspel.

15:42 zondag 28 oktober 2018

Donny van de Beek met een grote kans. Vanaf rechts draait hij verfijnd de bal in de verre hoek. Het schot gaat net voorlangs het doel van Justin Bijlow.

15:37 zondag 28 oktober 2018

Bijlow redt op een kans van Kasper Dolberg. Daarna loopt Mazraoui Steven Berghuis omver. Ook hij krijgt een gele kaart.

15:32 zondag 28 oktober 2018

Ajax is zojuist begonnen aan de tweede helft in de Johan Cruijff Arena. Stand tegen Feyenoord: 2-0.

David Neres liep al geruime tijd warm in de eerste helft. Hij is zojuist in het veld gekomen voor Lasse Schöne die vandaag zijn 250ste wedstrijd speelde in dienst van Ajax.

Aan de kant van Feyenoord is Robin van Persie naar de kant gehaald. Zijn vervanger is Bart Nieuwkoop, een verdediger. Trainer Van Bronckhorst lijkt de schade te willen beperken.

15:17 zondag 28 oktober 2018

Dusan Tadic begint aan een actie vanaf links en probeert Jens Toornstra te passeren. Hij gaat te makkelijk naar de grond vindt scheidsrechter Kuipers en krijgt dus geen strafschop. Direct daarna fluit hij ook voor rust in de Johan Cruijff Arena.

15:14 zondag 28 oktober 2018

Daar leek Feyenoord iets terug te kunnen doen, vlak voor rust. Maar de kansen worden niet afgemaakt. Steven Berghuis schiet hard van afstand, het is Onana die Ajax op katachtige wijze redt. De corner daarna belandt op het hoofd van Eric Botteghin. Zijn kopbal zeilt ternauwernood over.

15:11 zondag 28 oktober 2018

Daar is Hakim Ziyech weer. Nu schiet hij zelf. Hij komt dreigend naar binnen en schuift de bal met links in de verre hoek. Doelman Bijlow ziet het schot te laat: 2-0 voor Ajax.

Vorig jaar won Ajax overigens met 2-0 van Feyenoord. Ook toen haalde Feyenoord niet het einde met 11 man. Destijds was het Nicolai Jørgensen die rood kreeg.

15:09 zondag 28 oktober 2018

Donny van de Beek krijgt de bal in de zestien aangespeeld door Hakim Ziyech, maar door zijn aanname komt de middenvelder net niet goed tot een schot.

15:07 zondag 28 oktober 2018

Daar was alweer hoekschop nummer 11 voor Ajax, maar het heeft de ploeg vooralsnog weinig opgeleverd.

15:04 zondag 28 oktober 2018

Feyenoord snijdt met een flitsende aanval zo door de verdediging van Ajax heen. Via Van Persie, Vilhena en Berghuis. Maar de laatste pass, weer op Van Persie, is te laat. De spits staat buitenspel. Een potentieel grote kans is voor de Rotterdammers verkeken.

14:59 zondag 28 oktober 2018

Ajax laat de bal rond gaan, op zoek naar een opening. De ploeg van Erik ten Hag belegert het zestienmetergebied van Feyenoord.

Maar dan komt Feyenoord er voor het eerst eens uit. Robin van Persie passt naar Calvin Verdonk die uithaalt. De bal wordt verwerkt tot hoekschop. Doelman Onana heeft de cornerbal klemvast.

Frenkie de Jong in duel met Steven Berghuis.Beeld anp

14:52 zondag 28 oktober 2018

Doelpunt voor Ajax. Frenkie de Jong draait vanaf rechts naar het doel en schiet recht in de handen van Bijlow. Maar de doelman laat de bal onder zich door glippen. De bal gaat net over de lijn: 1-0.

De goal wordt uiteindelijk toegekend als een eigen doelpunt van de keeper.

14:51 zondag 28 oktober 2018

Het staat nog altijd 0-0. Maar weer is het Ziyech die het doel van Bijlow onder vuur neemt. De bal wordt door Botteghin tot hoekschop verwerkt. Hoe lang houdt Feyenoord dit nog vol?

14:49 zondag 28 oktober 2018

Het zijn nog geen grote kansen. Maar daar komt Ajax weer. Tadic wringt zich los op de linker flank en geeft voor. Hakim Ziyech schiet hard, maar naast het doel van Justin Bijlow.

Even later is Jan-Arie van der Heijden te laat bij Noussair Mazraoui. Scheidsrechter Kuipers houdt een keer het geel op zak.

Kasper DolbergBeeld anp

14:44 zondag 28 oktober 2018

Feyenoord kan Ajax maar moeilijk afstoppen. Nu is het Steven Berghuis die Frenkie de Jong vasthoudt en hem van aanvallen belet. Het is al de derde kaart binnen de eerste 15 minuten.

Het is Ajax dat de aanval zoekt en druk zet. Feyenoord komt niet aan voetballen toe en loopt achteruit.

14:42 zondag 28 oktober 2018

Een hoekschop van Ziyech belandt bij Dolberg die de bal verlengt. Het is uiteindelijk Botteghin van Feyenoord die de kopbal kan wegwerken.

14:36 zondag 28 oktober 2018

Feyenoord begint erg fel. Nu is het rechtsback Jerry St. Juste die onbesuisd doorloopt op Tagliafico. Met de noppen vooruit, het been gestrekt raakt hij de Ajacied op zijn scheenbeen. Aanvankelijk geeft scheidsrechter Björn Kuipers de gele kaart.

Maar Makkelie, vandaag de man die optreedt als VAR, zegt in het oortje van Kuipers dat hij niet anders kan dan de rode kaart geven aan de verdediger van Feyenoord. Het is de snelste rode kaart in de Klassieker ooit.

Het is pas de tweede keer dat een speler van Feyenoord al in de eerste helft een directe rode kaart incasseerde tijdens een competitieduel met Ajax. Die eerste rode kaart kreeg Feyenoorder Stefan Babovic op 1 november 2009 in de 43ste minuut van een editie van de Klassieker in de ArenA.

14:34 zondag 28 oktober 2018

De eerste poging is voor Ajax. Frenkie de Jong tikt de bal in het strafschopgebied terug op spits Kasper Dolberg. Hij probeert de bal in de verre hoek te krullen, maar raakt daarbij een verdediger van Feyenoord. De hoekschop van Ajax is verder ongevaarlijk.

14:33 zondag 28 oktober 2018

Feyenoord begint meteen venijnig. Jens Toornstra staat met de noppen op de kuit van Frenkie de Jong. Hij krijgt direct geel. De toon is gezet.

De snelste gele kaart van een speler van Feyenoord in een competitiewedstrijd tegen Ajax staat nog steeds op naam van Diego Biseswar. Hij kreeg op 21 september 2008 al na 1 minuut en 40 seconden geel in De Kuip.

14:28 zondag 28 oktober 2018

Nicolai Jørgensen heeft zojuist afgetrapt. De Klassieker is begonnen.

Vlak voor de wedstrijd kreeg Ajacied Lasse Schöne een schaal uitgereikt van Marc Overmars. De middenvelder heeft liefst 250 wedstrijden voor Ajax gespeeld.

14:25 zondag 28 oktober 2018

Erik ten Hag, in gesprek met Fox Sports:
PSV won zaterdagavond ternauwernood met 2-1 uit bij FC Groningen en loopt dus vooralsnog drie punten uit op Ajax. “Wij kijken naar onszelf, we moeten deze wedstrijd winnen. We staan achter op PSV, we moeten onze wedstrijden blijven winnen. Ik heb geen invloed op PSV, wel op onszelf.”

“Het was heel duidelijk dat Onana klaar is voor deze wedstrijd. Hij had wat aan zijn schouder.”

Giovanni van Bronckhorst: “We hebben Jens erin gebracht ter compensatie. We spelen nu met drie aanvallers. Normaal met vier. Dus we hebben er een minder vandaag. Maar we hebben een aantal opties. Het kan alle kanten op.”

André Onana verdedigt gewoon het doel van Ajax in het thuisduel met Feyenoord.Beeld anp
Erik ten HagBeeld anp

Onana gewoon onder de lat
André Onana verdedigt vanaf 14.30 uur gewoon het doel van Ajax in het thuisduel met Feyenoord. De keeper is net op tijd fit voor de Klassieker in de Johan Cruijff ArenA. Onana liep dinsdagavond tegen Benfica (1-0) een schouderblessure op maar speelde de wedstrijd wel gewoon uit.

Vervolgens moest hij de groepstrainingen van zijn ploeg overslaan. Onana ontbrak zaterdag ook op de afsluitende training voor het duel met Feyenoord. David Neres moet opnieuw op de bank beginnen, na zijn goede invalbeurt van dinsdag tegen Benfica.

Trainer Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord houdt aanvaller Sam Larsson op de bank. Hij geeft de voorkeur aan Jens Toornstra als extra middenvelder.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind en Tagliafico; Van de Beek, Schöne en De Jong; Ziyech, Dolberg en Tadic

Feyenoord: Bijlow; St. Juste, Botteghin, Van der Heijden en Verdonk; Clasie, Van Persie en Vilhena; Berghuis, Jørgensen en Toornstra.

Feyenoord-fans in de familie van Frenkie de Jong
Voor de Feyenoord-fans in de familie van Frenkie de Jong is de klassieker allang geen vervelende wedstrijd meer, omdat de middenvelder de belangen van Ajax verdedigt in een uitverkochte Johan Cruijff Arena.

Vroeger droeg vader John vooral Feyenoord een warm hart toe. "Maar nu juicht hij gewoon voor mij", lacht zijn zoon. "Ja, hij hoopt zeker dat we gaan winnen."

"Het is ook niet zo dat ze bij mij thuis teleurgesteld waren toen ik liever naar de jeugdopleiding van Willem II wilde dan naar die van Feyenoord", vervolgt De Jong. "Zo fanatiek waren ze echt niet hoor. Ik vond het wat gemoedelijker bij Willem II, terwijl het vanuit mijn geboorteplaats Arkel korter reizen naar Rotterdam was."

Lees hier het gehele interview met Frenkie de Jong en zijn vader.

De achtervolging op koploper PSV
Ajax en Feyenoord hebben zondag in de strijd om de landstitel allebei een overwinning nodig. Koploper PSV versloeg zaterdag FC Groningen moeizaam (1-2) en heeft nu acht punten meer dan de Amsterdammers en tien punten meer dan de Rotterdammers.

Ajax begint de wedstrijd in de Johan Cruijff Arena als favoriet. Het elftal van trainer Erik ten Hag verspeelde dit seizoen in eigen stadion alleen punten tijdens de eerste speelronde tegen Heracles Almelo (1-1). Dinsdag rekende Ajax in de Champions League nog af met Benfica.