Direct naar artikelinhoud

Bouwhistoricus: 'Verbouwingen slopen historische interieurs'

Bij verbouwingen in Amsterdam worden historische interieurs aangepast en gesloopt. Bouwhistoricus Gabri van Tussenbroek maakt zich er grote zorgen over.

Interieur van het Koninklijk Paleis op de DamBeeld ANP

"Voor voorgevels wordt meestal wel goed gezorgd," zegt hij, maar erachter verdwijnen volgens hem waardevolle monumentale onderdelen van huizen in de container.

Van Tussenbroek, die ook hoogleraar is aan de Universiteit van Amsterdam, liet zaterdag in de jaarlijkse Geurt Brinkgrevelezing in de Doopsgezinde kerk op het Singel foto's zien van onder meer verwijderde antieke leuningen en gesloopte lambrisering.

Met zijn collega's, ambtenaren bij Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam, wordt hij er dagelijks mee geconfronteerd. "Wat wij tegenkomen, kun je een kleine aardbeving noemen," aldus Van Tussenbroek.

Herstelprojecten
Soms staan daar mooie herstel­projecten tegenover, zoals het terugbrengen van de oude schilderingen met bloemmotief in het trappenhuis van de Munttoren, maar tegelijkertijd is de druk op de stad zo groot 'dat interieurs verschralen of erger', zegt Van Tussenbroek.

In een enkel geval is volgens de bouwhistoricus sprake van moedwillige vernieling. Hij waarschuwt tegen deze 'sluipende erosie' van het Amsterdamse erfgoed, die ten koste gaat van de herkenbaarheid van de stad. 

Volgens Van Tussenbroek is ver­nieling van monumenten van alle ­tijden. Hij wijst erop dat rond de Dam al vanaf het prille bestaan van de stad woningen werden gesloopt. Ook later is deze buurt steeds veranderd. Foto's uit 1912 laten een Dam zien, die nu nauwelijks nog te herkennen is.

Ook na de Tweede Wereldoorlog is de uitstraling van de stad aangetast. Van Tussenbroek wijst op de sloop voor de Oostlijn van de metro, die de stad in de jaren zeventig als een bommentapijt trof. 

Het plan van hoofdcommissaris Hendrik Kaasjager uit 1954 om 15 kilometer gracht te dempen voor autowegen haalde het niet. 

Toch was de stad er slecht aan toe. Met 7484 rijksmonumenten en 1379 gemeentelijke monumenten is het nu beter gesteld met de stad. 

Het lastige van monumentenzorg is dat je niet overal op tijd bij kan zijn.

8863

Met 8863 monumenten (7484 rijksmonumenten plus 1379 gemeentelijke monumenten) staat de stad er nu relatief goed voor

Bouwhistoricus Gabri van Tussenbroek, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, wacht in de Doopsgezinde kerk tot hij gevraagd wordt de Geurt Brinkgreve-lezing ter gelegenheid van de verjaardag van Amsterdam uit te spreken. Om hem heen staat een delegatie van de in 2010 heropgerichte Schutterij van Amsterdam.Beeld Ton Damen