Direct naar artikelinhoud

Criminelen wonen anoniem in Osdorp

Wéér vond de recherche een grote partij vuurwapens in een luxeflat aan de Jan van Zutphenstraat in Osdorp. Vooral in twee grote appartementencomplexen is het steeds raak.

Een klein deel van de vuurwapens, deze week gevonden in de Jan van ZutphenstraatBeeld Politie

Het fenomeen is even frustrerend als hardnekkig. Juist in luxe appartementencomplexen waarmee stadsvernieuwers vermogende bewoners naar minder geliefde wijken willen halen, nemen zware criminelen hun intrek.

Zij zoeken zulke woonkolossen uit om anoniem en onzichtbaar in weelde te leven. Het liefst met inpandige parkeergarages, zodat ze niet over straat hoeven als dat niet uitkomt. Bij voorkeur betalen ze de huur van soms duizenden euro's contant aan verhuurders. Voorwaarde: de verhuurder moeten geen lastige vragen stellen.

Na een anonieme tip over drugs trof de Amsterdamse recherche vorige week donderdag bij een inval in Osdorp een 49-jarige Britse crimineel aan met drugs, vijftien vuurwapens en de bijbehorende munitie.

Het was de zoveelste vondst de laatste jaren. Vooral in twee van de vier riante complexen aan de Jan van Zutphenstraat die in handen zijn van particulieren en kleinere beleggers, treft de recherche voortdurend Engelse, Colombiaanse, Albanese en Italiaanse criminelen aan.

Pillen en poeder
Een recente inventarisatie wees uit dat ongeveer twintig particuliere woningbemiddelaars in de stad er geen probleem in zien aan malafide partijen te verhuren - zo lang die de forse huren maar soepeltjes betalen. Enkele van die bemiddelaars hebben ook appartementen in de genoemde blokken in de Jan van Zutphenstraat in handen.

Eerder dit jaar zijn daar al drie zware criminelen gearresteerd.

Zo werd een Nigeriaanse drugshandelaar gepakt met zakken vol xtc-pillen en een slordige 30.000 euro aan contanten. Burgemeester Halsema liet de woning dichttimmeren - zoals na zulke vondsten de norm is.

Twee Albanezen zaten met een paar kilo cocaïne in een flat; vier Colombianen met hun kilo's cocaïne in een andere.

In 2016 bleek zich in een appartement in één van de twee woonblokken een Albanees te verschuilen die werd gezocht voor een liquidatie in Rotterdam.
In datzelfde jaar brak ruzie uit in een woning in de straat waar illegalen verbleven. Houssine M. wurgde zijn schoonzus, de 35-jarige Karima Benkal Talid, in het trappenhuis. Hij is in maart veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Liquidatieplan
In 2010 waren na een tip van de Britse autoriteiten twee in Amsterdam ondergedoken criminelen uit Liverpool gearresteerd. In de kelderbox die hoorde bij het appartement in de Jan van Zutphenstraat dat zij onder valse namen als safehouse gebruikten, stond een sporttas met drie machinegeweren en munitie. Volgens justitie was het duo van plan een rivaal te liquideren.

Beroepscriminelen wonen via malafide bemiddelaars anoniem in vooral die twee torens

20
Volgens een recent onderzoek kunnen criminelen bij twintig particuliere woningbemiddelaars zonder lastige vragen een huurcontract afsluiten en contant betalen.

15
Bij de jongste inval in het bij de politie bekend luxe appartementencomplex in Osdorp werden vijftien illegale vuurwapens gevonden.

De Britse en de Amsterdamse recherche werkten in die periode nauw samen in een gezamenlijke poging Amsterdam minder aantrekkelijk te maken als toevluchtsoord voor beruchte Engelse en Ierse drugshandelaren.

In een actie tegen 'spookburgers' (bewoners van appartementen waar niemand staat ingeschreven) bleek twee jaar geleden in een pand van de onder misdaadbestrijders beruchte woningbemiddelaar Monike H. nog een Colombiaan te wonen. Vondst: een kilo cocaïne.

Moeizame strijd
"Het beeld is steeds hetzelfde: buitenlandse beroepscriminelen wonen via malafide bemiddelaars anoniem in vooral die twee torens. De andere twee torens zijn in handen van een vastgoedbedrijf dat wel goed meewerkt bij het weren van criminelen," zegt leider Arno van Leeuwen van het Amsterdamse rechercheteam dat strijdt tegen 'ondermijning' van de maatschappij door de zware misdaad.

De recherche en justitie voeren al jaren een moeizame strijd tegen malafide woningbemiddelaars, waarvan enkele na jarenlange procedures zijn veroordeeld voor met name witwassen. Dergelijke procedures slepen zich jaren voort.

Politie en gemeente proberen met gerichte controles en het sluiten van misbruikte woningen in te grijpen, maar het kost veel tijd en moeite. Dat de strijd tegen de excessen van Airbnb en illegale hotels voor de gemeente meer prioriteit heeft, helpt niet.

Bron: Maps4NewsBeeld Barbara Lateur