Direct naar artikelinhoud

Online bieden op huizen: wordt het dan nóg duurder?

Deze zomer zijn Amsterdamse ­makelaars begonnen met een proef waarbij huizen via biedingen op internet worden verkocht. Voor aspirant-kopers zijn de biedingen zichtbaar, maar critici zeggen dat de prijzenbonanza zo wordt opgejaagd.

Huizen in AmsterdamBeeld Shutterstock

De bieder met het nummer 3277 heeft op internet onlangs het hoogste bod van 695.500 euro uitgebracht op de te koop staande woning aan de Buiksloterdijk 184 in Noord. Dit maakte de nieuwe elektronische biedingssite biedopdezewoning.nu van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) vorige week bekend.

Als de koper en verkoper het over alle voorwaarden eens zijn, is de verkoop drie dagen na ondertekening bij de notaris een feit. Het bod ligt 120.000 euro boven de vraagprijs.

De makelaars experimenteren al ruim tien weken met het nieuwe biedsysteem. Er zijn meer dan veertig transacties digitaal gesloten, krap een procent van het totaal aantal woningen dat in dezelfde periode werd verkocht.

Wie biedt met een makelaar kan direct van start. Particulieren betalen 250 euro borg om niet-serieuze bieders af te weren.

Inschrijvingen
De ervaringen zijn nog niet in kaart gebracht, stelt MVA-voorzitter Sven Heinen, maar hem bereiken positieve signalen. Als de 'pilot' in de smaak valt, zullen woningen vaker via biedopdezewoning.nu worden aangeboden.

"Het voordeel van elektronisch bieden is dat deelnemers van elkaar kunnen zien wat wordt geboden," zegt Heinen.

"Het gaat om de prijs. Bij de zogeheten inschrijvingen levert iedere koper een briefje in met biedingen die voor andere bieders niet bekend worden. Daar zit de pijn. Dat mensen niet weten hoeveel geld zij er met hun biedingen naast zitten."

Bij biedopdezewoning.nu van de MVA worden weliswaar de biedingen zichtbaar, maar niet andere voorwaarden, zoals ontbinding van het koopcontract als er geen financiering verkregen wordt, en wanneer de levering moet zijn. Die krijgt alleen de verkoper na de bieding te zien. 

'Dat aardige gezin'
Heinen zegt dat de site veel mogelijkheden biedt. Zo kan een bieder een eindbod invoeren, waarbij het systeem hem met stapjes van 500 euro automatisch laat overbieden. 

Enkele collega's spraken de vrees uit dat de computer de makelaar overbodig zou maken. Heinen had daar verbaasd op gereageerd. "Ik mag hopen dat makelaars meer diensten verlenen dan hulp bij het bieden."

Makelaar Freddy Koot heeft één keer met een klant meegedaan aan het biedsysteem. Hij ziet voor en nadelen. "Het is fijn dat prijsvorming duidelijker wordt," zegt hij.

Het voordeel is dat deelnemers van elkaar zien wat wordt geboden

"Maar wat je zoekt is 'het beste bod'. Als iemand 499.000 euro biedt voor een huis zonder financieringsvoorwaarden kan dat beter zijn dan wanneer iemand vijf ton wil betalen en de financiering nog rond moet krijgen."

Volgens Koot is het beter als een aantal voorwaarden zichtbaar in het systeem staan. Dat schendt de privacy van klanten niet, omdat die bij nummer worden genoemd en niet bij naam." 

Uiteindelijk kan het biedsysteem volgens Koot beter worden gemaakt, maar niet perfect. "Als biedingen dicht bij elkaar liggen kan een eigenaar kiezen voor 'dat aardige gezin'." En, zeggen andere makelaars, als zich op de valreep een Amerikaanse neef meldt die dertig mille extra betaalt, wordt alles omver gekegeld.

Makelaar Niels Maijer wijst erop dat de proef worden geëvalueerd. "Perfect wordt het nooit, maar vaststaat dat de prijsvorming transparant is." 

Hij zegt dat het systeem niet leidt tot prijsopdrijving omdat niemand meer hoeft te bieden dan de 500 euro boven nummer 2.

Als biedingen dicht bij elkaar liggen kan een eigenaar kiezen voor 'dat aardige gezin'