Direct naar artikelinhoud

Clubs verdeeld over vervangen gras door kunstgras

Deze week werd bekend dat de gemeente 276 miljoen euro gaat investeren in sportaccommodaties. Een deel van dat geld is bedoeld om vrijwel alle natuurgrasvelden te vervangen door kunstgrasvelden. Niet iedereen is even enthousiast.

De kunstgrasvelden die de gemeente wil aanleggen worden met kurk ingestrooidBeeld Floris Lok

Kunstgrasvelden kunnen intensiever gebruikt worden dan velden van natuurgras en zijn ook onder slechtere weersomstandigheden nog bespeelbaar. Voorzitters van sportverenigingen in de stad zijn verdeeld over de plannen voor de nieuwe kunstgrasvelden, al zijn ze het eens dat het hard nodig is dat geïnvesteerd wordt in de accommodaties.

Marcel Stam, voorzitter van voet­balvereniging TOB uit Noord, heeft weliswaar nog niets gehoord van de gemeente, maar zou de komst van meer kunstgrasvelden toejuichen. "In de komende jaren worden in de buurt van de club veel woningen bijgebouwd, dus het is aannemelijk dat ons ledenaantal gaat groeien. Met het vervangen van de grasvelden door kunstgrasvelden zou onze capaciteit verhoogd worden."

Cricket
In 2016 ontstond commotie over kunstgrasvelden die met rubbergranulaat zijn ingestrooid. Uit onderzoek van Zembla bleek dat weinig bekend was over de gezondheidsrisico's van dat granulaat. Ook zorgt het rubber voor bodemverontreiniging rondom de velden.

Het RIVM kreeg opdracht aanvullend onderzoek te doen. Daaruit bleek dat er geen gezondheids­risico's zijn. Om de bodemverontreiniging ­tegen te gaan stelde de gemeente een plan op. Roosters en boarding rondom de velden moeten de verspreiding van de korrels tegengaan en sloten zouden worden uitgebaggerd. 

Navraag bij de gemeente leert dat de nieuwe kunstgrasvelden met kurk zullen worden ingestrooid.

"Ik was vanwege de eerdere commotie verrast door de keuze van de gemeente voor bijna alleen maar kunstgras," zegt voorzitter Jill Eekhart van DVVA. "Bij ons zijn de eerste twee velden van normaal gras en bij een beetje regen moeten we die velden al af­keuren." 

"Als voorzitter zou ik dus blij zijn als deze velden worden vervangen door kunstgras met verlichting of worden verbeterd, want dan wordt de capaciteit van onze vereniging vergroot. Maar ik ben ook voetballer en dan houd ik er toch ook wel van om op een nat grasveld te voetballen."

Kritiek
Er zijn ook kritische geluiden te ­horen. Voorzitter Remko de Jong van DWS heeft twee kunstgrasvelden tot zijn beschikking maar wil zijn natuurgrasveld graag behouden. "Veel van onze jeugdspelers gaan naar profclubs. Het is dus belangrijk om ook op echt gras te kunnen spelen voor onze jeugd."

Ook voorzitter Shyam Tewarie van cricketvereniging Dosti, dat in de zomer op de velden van DVVA speelt, is kritisch. "Op kunstgras is het lastig om cricket te spelen. Vorig jaar is ons toegezegd dat we onze grasvelden zouden behouden. Of dat zo blijft, weet ik niet."

De gemeente telt sportparken mee als groengebied, terwijl veel velden nu al van kunstgras zijn en dat er dus alleen maar meer zullen worden. Hoe de gemeente daar in de toekomst mee om zal gaan, is nog onduidelijk. Er was al kritiek op het meetellen van de sportparken als groen en die kritiek zal alleen maar toenemen.

Het is voor onze jeugd belangrijk om ook op echt gras te kunnen spelen

Eerst 't Loopveld, IJburg en Voorland

Het plan om sportvelden te vervangen beslaat de periode 2020-2023. In groeigebieden zoals Zuid heeft de gemeente al veel velden omgezet naar kunstgras om de capaciteit te vergroten. Ook in andere groeigebieden gaat dit gebeuren.

Op de sportparken Sloten en Ookmeer in Nieuw-West hebben verenigingen nu al genoeg ruimte en is het omzetten minder dringend. Op korte ­termijn zal op 't Loopveld in Amstelveen een kunstgrasveld worden aangelegd en zullen op IJburg en Voorland een semi-waterveld voor hockey omgezet worden in een waterveld.