Direct naar artikelinhoud

Rechter: hou 3 meter afstand van buurman

De rechter heeft stevig ingegrepen in het geschil tussen twee buren op de Prinsengracht.

De hoek Westerstraat/PrinsengrachtBeeld Google Streetview

De overlastgevende en intimiderende ondernemer die veel overlast veroorzaakte, kreeg een straat- en contactverbod opgelegd: hij moet gedurende een jaar drie meter afstand houden van zijn buurman.

In de zaak, die twee weken geleden diende voor de rechter, kwam het beeld naar voren van een ontspoorde relatie tussen onder­nemer S. en bewoner Jonathan Weyland.

Uit videobeelden van beveiligings­camera's bleek dat S. had gepoogd zijn buurman een kopstoot te geven. Op andere beelden was te zien hoe hij zich zeer intimiderend had opgesteld.

S. exploiteert de winkel anderhalf jaar en specialiseerde zich achtereenvolgens in donuts, stroopwafels en sushiburrito's. Dat leidt volgens Weyland tot veel overlast en toenemende spanningen.

Straatverbod
Omdat hij zich niet veilig voelt, had hij de rechter gevraagd zijn buurman een straat- en contactverbod op te leggen. Dat heeft de rechter nu dus toegekend.

De rechter schrijft dat het toewijzen van een straat- en contactverbod een ingrijpende maatregel is waarvoor onder meer een concrete dreiging moet bestaan voor de persoonlijke veiligheid van Weyland. Zo'n dreiging is volgens de rechter aannemelijk.

Pisventje
Dat bleek ook tijdens de zitting twee weken geleden en tevens uit de mailwisselingen waarin S. zich opstelde als een buurman waarnaast iemand zich gemakkelijk onveilig zou kunnen voelen. Hij omschreef Weyland als 'de nazi van de buurt', noemde hem 'een huichelachtig pisventje' en schreef: 'Ik krijg jou nog wel.'

Hoe het verbod in de praktijk gaat uitpakken, moet nog blijken. S., die op het moment tasjes verkoopt, kan zijn eigen stoep alleen nog maar kan vegen in opperste staat van alertheid. De voordeur van Weyland ligt er direct naast en iedere keer dat hij te dicht bij zijn buurman komt, kost hem dat 500 euro.

Iedere keer dat S. te dicht bij zijn buurman komt, kost hem dat 500 euro