Direct naar artikelinhoud

Scholen sturen leerlingen naar huis wegens griep

De griepepidemie begint ook in Amsterdam zijn tol te eisen in het basisonderwijs. Verschillende scholen hebben hun leerlingen naar huis moeten sturen.

Scholen sturen leerlingen naar huis wegens griep
Beeld ANP Xtra

De Peetersschool in Zuid heeft de kinderen van twee klassen naar huis gestuurd. Een kleutergroep en groep zes moesten na de lunch worden opgehaald - in de ochtend kon het nog met kunst- en vliegwerk worden opgevangen.

Vorige week moest de school ook al een klas laten gaan. "Het is ernstig," aldus directeur Jeroen Oomen.

Ook basisschool Samenspel in Zuidoost kampt met griep. Maandag is groep 5 naar huis gestuurd.

Directeur Marijke van Amersfoort: "We hadden drie zieke leerkrachten. Dat hadden we net helemaal opgelost toen vanmorgen een vierde leerkracht zich ziek meldde. Als we het morgen nog niet opgelost hebben, dan wordt een andere klas naar huis gestuurd - je kunt niet steeds dezelfde groep duperen."

Onderwijsassistenten
Van de andere klassen zijn de kinderen verdeeld. Samenspel is een grote school, met 650 leerlingen, waardoor er altijd parallelklassen zijn.

Idealiter worden leerlingen in die klassen ondergebracht, zodat ze nog gewoon instructie kunnen krijgen. Nadeel daarvan is wel dat er dan klassen ontstaan van 30, 35 leerlingen.

"Nu daar onderwijsassistenten zijn ingezet, gaat dat ook niet meer. Die klassen kun je niet volstouwen. Dan moet je gaan verdelen over de hele school, en wordt het vooral kinderen zoet houden."

Ouders vinden het niet leuk als klassen naar huis worden gestuurd, maar begrijpen het. Van Amersfoort: "Er bleef een handjevol kinderen over dat niet mee terug naar huis kon. Die kinderen konden we nog net verdelen."

Samenspel heeft het sowieso voor de kiezen gekregen: bij de storm van 18 januari waaide een deel van het dak van de school af. Er ligt plastic op, maar er gebeurt nog weinig, stelt Van Amersfoort vast.

"Daar regent het nu binnen." Het is een apart deel van de school, met drie lokalen. Dat is te overzien. "Maar op dit moment word ik elke ochtend wakker met de gedachte: hoe krijg ik de klassen vandaag weer bemenst? Maar: we zijn niet zielig. We gaan gewoon door."

Als je moet verdelen over de hele school, wordt het vooral zoet houden

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.