Direct naar artikelinhoud
Het rapport

Marc Overmars duikt diep weg in de kraag van zijn jas

Het Parool beoordeelt alle voetballers van Ajax en die van de tegenstander na hun wedstrijd. En wie of wat viel het meest op tijdens Vitesse-Ajax?

Van de speler die Justin Kluivert onder Marcel Keizer was is geen schim meer over, concludeert Ajaxwatcher Dick Sintenie.Beeld Pro Shots

Marc Overmars, die de technische touwtjes in handen heeft bij Ajax, dook zondagmiddag steeds dieper weg in de kraag van zijn jas. Er kan een streep door de landstitel na de 3-2 nederlaag in Arnhem. De trainerswissel bij Ajax heeft dramatisch uitgepakt.

Die trainerswissel is toch niet het werk van Overmars alleen?
Dat scheelt niet veel, al hebben algemeen directeur Edwin van der Sar en de raad van commissarissen daar ook een stem in. Overmars zag het echter nooit zitten in Marcel Keizer als opvolger van Peter Bosz en de Amsterdamse coach voelde - en kreeg - niet de steun die hij nodig had van zijn directeur spelersbeleid.

Toen Keizer zijn ploeg al twee maanden uitstekend liet voetballen, werd hij pal voor de winterstop alsnog ontslagen na een bekerwedstrijd tegen FC Twente die pas na penalty's verloren ging.

Overmars zag het meer zitten in Ten Hag?
Ja. Die twee kennen elkaar al een paar jaar en zitten qua voetbalvisie op één lijn. De opdracht die Ten Hag in januari heeft meegekregen was glashelder: Ajax moet voor het eerst in vier jaar weer eens kampioen worden.

En die kans is nu verkeken?
Met tien punten achterstand op PSV en nog maar acht duels te spelen, is het over en uit. Ten Hag heeft in acht wedstrijden veel te veel gemorst: tegen FC Utrecht (0-0), tegen ADO (0-0) en nu dus de nederlaag tegen Vitesse. Bovendien is het voetbal van Ajax, over het algemeen, zwakker dan de laatste twee maanden onder Keizer.

Waaraan is dat verval het meest te merken?
De vleugelspelers Justin Kluivert en David Neres groeiden onder Keizer uit tot de belangrijkste en scherpste aanvallers. Met diepgang in hun spel, met venijn in hun schoten, met doelpunten en assits. Van die spelers is geen schim meer over. Kluivert werd vanmiddag na een uur gewisseld. Tot zijn eigen onvrede.

En zette die wissel zoden aan de dijk?
Amin Younes viel redelijk voor hem in. Tegelijk met spits Mateo Cassierra, die binnen twee minuten scoorde. Daarmee verkleinde Ajax de achterstand tot 2-1. Maar tien minuten later tilde Bryan Linssen de marge weer naar twee goals. Misschien had Ajax meer kans gemaakt als Ten Hag tegen Vitesse was begonnen met Cassierra in de punt van de aanval, in plaats van met de opnieuw krachteloos voetballende Siem de Jong? De trainer vond van niet.

Lees het liveblog van Vitesse - Ajax terug voor het wedsrijdverloop van minuut tot minuut