Direct naar artikelinhoud
Han Lips

Matthijs en Eva hadden een bommetje in de uitzending

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: DWDD en Jinek.

JinekBeeld NPO 1

De een vindt het ongemakkelijk en ontregelend, maar voor Lips is er niets leukers: talkshowgasten die zich niet in een strak programmakorset laten rijgen en zo van een kabbelende talkshow een wildwaterspektakel maken.

Maandagavond had zowel Matthijs als Eva een bommetje in de uitzending die de ande­re gasten en de kijkers eens lekker kwam wakker schudden.

Zo maakte bij De Wereld Draait Door de grofgebekte Ryanne van Dorst haar debuut als tafeldame door de avond fijnzinnig te openen met het aankaarten van de krapte op de huizenmarkt voor starters met de woorden: "Ik wil een klein huisje met een tuintje, maar dat is niet te betalen. Daarom zit ik ook hier, want vanavond krijg ik betaald."

Maar ook haar reactie op de olympische nippleslip van Gabriella Papadakis was verfrissend: "Waarom is dit nieuws? Iedere vrouw heeft toch een tepel? Lekker fakking boeiend!"

Prachtig hoe je de oren van Mart Smeets bijna kon zien klapperen.

Dat Jinek door de compleet ontspoorde uitzending met Jules Deelder geen permanente koudwatervrees heeft overgehouden aan ongeleide projectielen, mag een klein wonder heten.

Het was knap dat ze de markante Britse comedian Russel Brand aan tafel had weten te krijgen, maar nog knapper: het lukte haar zelfs zijn hysterie te beteugelen zonder als een Juf Ank tekeer te gaan, zoals bij Deelder het geval was.

Het leverde een mooie aflevering op waarin Eva weer eens liet zien hoe behendig zij kan schakelen tussen scherpe inhoudelijke vragen over het proces-Holleeder en de gekkigheid van een clown als Brand, die door haar mooie uitspraken deed.

Zoals over het vader­schap: "Ik wist misschien altijd al wel ergens dat ik niet de belangrijkste persoon op aarde was, maar sinds ik vader ben, heb ik bewijs. Narcisme en egoïsme hebben geen macht als je een kind hebt."

Reageren? hanlips@parool.nl

Dat Jinek door de compleet ontspoorde uitzending met Jules Deelder geen permanente koudwatervrees heeft overgehouden aan ongeleide projectielen, mag een klein wonder heten