Direct naar artikelinhoud

Hoofdverdachte mislukte helikopterontsnapping opgepakt

Een arrestatieteam heeft woensdagochtend rond vijf uur in Amsterdam-West Rachid el M. (22) van zijn bed gelicht.

Beeld van vorig jaar: arrestatieteams van de politie in Maarheeze op zoek naar verdachten die de helikopter wilden kapenBeeld ANP

Hij is één van de hoofdverdachten van de verijdelde poging een helikopter te kapen om crimineel Benaouf A. uit de gevangenis te bevrijden op 11 oktober 2017.

Terwijl zijn medeverdachten waren gearresteerd, wist de Amsterdammer maanden uit handen van de politie te blijven. De recherche traceerde hem uiteindelijk in de woning van zijn broer, waar hij zat ondergedoken.

Een van de leiders
De uit Colombia ingevlogen piloot die de gekaapte helikopter had moeten besturen, en die als enige verdachte uitvoerige verklaringen heeft afgelegd, wijst Rachid el M. aan als één van de leiders van de operatie.

Hij zou de bevrijdingspoging hebben gecoördineerd samen met de eerder gearresteerde Houssain el M. (27), die de helikopter had geboekt met het identiteitsbewijs van zijn broer.

De verhuurder van de helikopter vertrouwde de boeking echter niet en waarschuwde de autoriteiten. De aanvankelijk geboekte rondvlucht op 4 oktober werd geannuleerd met de smoes dat de helikopter stuk was, op 11 oktober namen arrestatieteams het vliegveldje over.

Goed voorbereid
De groep voornamelijk Amsterdamse criminelen was goed voorbereid met zware en lichte wapens, gestolen snelle vluchtauto's en onopvallende huurauto's.

Na wilde achtervolgingen werden meerdere verdachten gearresteerd en schoot het arrestatieteam één verdachte dood, maar Rachid el M. en enkele anderen konden vluchten. In één van de vluchtauto's bleef El M.'s paspoort achter.

In de voorbereiding op de strafzaak over de verijdelde helikopterkaping is op 28 maart een nieuwe zitting. Rachid el M. zal zwijgen, kondigt zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers aan.

Veroordeeld
Dinsdag is El M. in een andere strafzaak door de Amsterdamse rechtbank bij verstek veroordeeld tot drie weken cel en 300 euro boete voor het bezit van een beetje drugs en spullen om drugs te bewerken.

Die werden gevonden nadat hij bij de Dam met zijn scooter een meisje had aangereden dat plotseling de weg op was gelopen. De rechtbank bepaalde ook dat El M. nog één maand moet uitzitten van het voorwaardelijke deel van een oude celstraf voor een overval op een geldloper bij de Rabobank aan de Weteringschans, waarbij de politie op hem en zijn mededader had geschoten.

Lees ook: Zo verliep de mislukte ontsnapping van Benaouf A.