Direct naar artikelinhoud

Stadionplein gaat Johan Cruijffplein heten

Terwijl een stadion nog op zich laat wachten, krijgt Johan Cruijff wel een eigen plein: het Stadionplein wordt omgedoopt tot Johan Cruijffplein.

Stadionplein gaat Johan Cruijffplein heten
Beeld Floris Lok

Dat heeft het college woensdagochtend bekendgemaakt. Voor het Stadionplein is gekozen vanwege de historische binding met de op 24 maart 2016 overleden voetballer. Zo won Cruijff er op 28 september 1972 de wereldbeker met Ajax. Bij de Febo-kiosk op het plein haalde hij bovendien geregeld een kroketje. 

Danny Cruijff, de weduwe van de legendarische nummer 14, zegt vereerd te zijn met de benoeming. "Johan had veel met het Olympisch Stadion en het gebied eromheen. Vroeger kwam hij er vaak voor belangrijke wedstrijden van Ajax en het Nederlands elftal, later ook voor zijn Institute en Foundation, die er hun kantoor hebben. En we woonden in de buurt."

Wanneer de nieuwe naam ingaat, is nog niet bekend. Zodra de straatnaamborden er hangen, wordt gekeken naar een passend moment om de naam te onthullen. Bewoners en bedrijven zijn met een brief op de hoogte gesteld dat zij binnenkort op een plein met een andere naam komen te wonen.

Johan Cruijff Arena
Het omdopen van de Arena tot Johan Cruijff Arena laat ondertussen nog steeds op zich wachten. De Arena, Ajax en de gemeente Amsterdam stelden april vorig jaar een intentieverklaring op waarin werd afgesproken het stadion van Ajax de naam van de legendarische nummer 14 te geven. 

De naamswijziging bleek volgens de gemeente ingewikkelder te zijn dan gedacht. Vanwege de complexiteit lukte het daarom niet dit voor 2018 af te ronden, tot teleurstelling van de familie Cruijff. Wanneer dit wel gaat lukken, is nog onduidelijk.

Overigens is er wel al langer een Johan Cruijffbrug in Amsterdam. In Park De Meer in de Watergraafsmeer draagt een niet al te imposant bruggetje al sinds 2005 de naam van de voetballer.

Stadionplein gaat Johan Cruijffplein heten
Beeld anp