Direct naar artikelinhoud

Pas bij electorale schade grijpt Forum voor Democratie in

De 'enfant terrible' van Forum voor Democratie, Yernaz Ramautarsing, treedt terug als kandidaat voor de gemeenteraad. Bedenkelijke uitlatingen over homoseksuelen gaan de jonge partij nu wel te ver.

Thierry Baudet en Yernaz Ramautarsing tijdens de uitslagenavond van Forum voor Democratie na afloop van de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld anp

Controversiële denkbeelden over ras, geaardheid en gender, Ramautarsing (30) grossierde er de afgelopen maanden in.

Vaak had hij de uitspraken al jaren geleden gedaan, toen hij als rechtse activist en aanhanger van Ayn Rand actief was op de Universiteit van Amsterdam.

Maar pas dit jaar riepen ze controverse op vanwege zijn kandidatuur voor de Amsterdamse gemeenteraad.

Dit weekend werd zijn positie onhoudbaar. Vrijdag lekte uit via De Telegraaf dat Ramautarsing in een besloten discussiegroep op Whatsapp heeft beweerd dat de samenleving 'dommer' is geworden door homorechten.

'Dat is gebaseerd op de notie dat homo's een relatief hoger IQ hebben en op het moment dat zij zich niet voortplanten, de hele samenleving daar dus dommer van wordt,' appte hij daar.

Doodenge opvattingen
Een storm van verontwaardiging brak los, belangenorganisatie COC noemde de opvattingen van de man 'doodeng'. Verscheidene Amsterdamse fracties drongen bij de partijtop van FvD aan op het aan de kant zetten van Ramautarsing.

Zaterdagmiddag hield de man de eer aan zichzelf. In een warrige verklaring zei hij de uitlatingen over homo's weliswaar te hebben gedaan, maar dat het niet geheel zijn eigen opvattingen zijn. 

Of Forum druk heeft uitgeoefend op Ramautarsing om zich terug te trekken, blijft onduidelijk.

Want kort na het terugtreden van Ramautarsing noemde de Amsterdamse FvD-lijsttrekker Annabel Nanninga de beslissing van haar nummer twee 'moedig en waardig', hoewel ze het 'volstrekt oneens' is met zijn uitspraken. 

Weinig taboes
Dit versterkt het beeld dat binnen Forum voor Democratie weinig taboes bestaan op controversiële en onjuiste opvattingen, maar dat vooral de electorale schade van belang is bij de afweging of iemand kan aanblijven. Want het is niet de eerste keer dat Ramautarsing nationale ophef veroorzaakt met zijn denkbeelden.

Eerder bediende hij zich van het standpunt dat er wetenschappelijk onderbouwde IQ-verschillen bestaan tussen witte en zwarte mensen, en dat Surinamers 'dommer' zijn dan Nederlanders.

Dit vergoelijkte partijleider Thierry Baudet met de opmerking: "Het kan waar zijn, het kan ook niet waar zijn." Nanninga noemde deze opvattingen toen onhandig, maar deed verder niets.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook toen Ramautarsing tijdens het Parooldebat met de landelijke fractievoorzitters in De Balie op intimiderende wijze het podium bestormde om verhaal te halen bij Alexander Pechtold en Lodewijk Asscher, bleef een berisping uit.

Aanpak homo-agressie
Zijn nieuwste citaten over homo's brachten de partij in echte problemen. Want Forum voor Democratie in Amsterdam beloofde eerder in de campagne juist een harde aanpak van homo-agressie als het in de gemeenteraad komt.

Het weigerde zelfs om het door het COC opgezette Regenboog Stembusakkoord te ondertekenen omdat het te slap zou zijn.

FvD kwam in februari met een eigen Regenboogparagraaf, waarin onder meer wordt gepleit voor de kosteloze behandeling met het medicijn PrEP.

Het past precies in het beeld dat de partij van zichzelf wil neerzetten tijdens de verkiezingscampagne: rechtser dan de VVD, maar wel vooruitstrevend. De uitlatingen van Ramautarsing doorkruisten deze strategie.

Ramautarsing blijft ondanks zijn terugreden op 21 maart wel verkiesbaar omdat de kieslijst al is ingediend. Hij heeft aangekondigd zijn zetel niet te zullen innemen als hij wordt verkozen.

Zijn nieuwste citaten over homo's brachten de partij in echte problemen
Dit weekend werd de positie van Ramautarsing onhoudbaar.Beeld anp

Volg de verkiezingen

Om 21 maart goed voorbereid naar de stembus te gaan like je onze Facebookpagina Amsterdam Kiest, om op de hoogte te blijven van al het nieuws omtrent de gemeenteraadsverkiezingen. 

Nog geen idee wat je gaat stemmen? Vul dan de Kieswijzer van Het Parool in.