Direct naar artikelinhoud

De linkse belegger? Die bestaat niet

Waar maken Amsterdammers zich druk over? En hoe beïnvloedt dat hun stemgedrag? Vandaag: de belegger.

Er hangt een eigenaardige sfeer: jolig, maar niet echt gezellig.Beeld Dingena Mol

Café Dauphine, maandagmiddag. In het zaaltje achter het grand café zijn een kleine honderd mensen, vooral mannen, verzameld.

Dit is de Amsterdamse Huizenveiling, de middag van de Makelaarsvereniging Amsterdam waar huizen geveild worden die bijvoorbeeld gedwongen worden verkocht of anderszins vooral interessant zijn voor beleggers. 

Er hangt een eigenaardige sfeer: jolig, maar toch niet echt gezellig. Er zijn genoeg stoelen, toch blijven veel mensen staan, de jas nog aan.

Er wordt geboden op een failliet hotel in Schagen, waarvan de veilingmeester met gevoel voor understatement heeft gezegd dat het 'niet bezemschoon' wordt opgeleverd.

Kapitalisme in de hoogste versnelling
Het bieden is begonnen bij 500.000 euro. "Niemand een hoger of beter bod, eenmaal, andermaal..." en steeds dan steekt een oudere man, lange jas aan, zijn hand op.

Of eigenlijk meer opzij, langs de heup, je zou het nauwelijks zien als je niet wist dat je op hem moest letten. Bij elke vijf-, tienduizend euro herhaalt hij dit grapje, tot het bod het miljoen ver overstijgt.

Uiteindelijk gaat een heel andere koper er met het pand vandoor - deze man strijkt de premie op voor het opdrijven van de prijs. 

Belegger Martin was ook naar het pand gaan kijken. Hij heeft niet geboden, want hij vond het een oude bende.

De huizenveiling, zegt hij, is een spel van de grootste partijen. "Kapitalisme in de hoogste versnelling. We stevenen af op een oligopolie, waar een groepje grote beleggers bijna alle panden in handen heeft."

Geen verstand van het bedrijfsleven

Hoort hij daar zelf niet bij? Hij glimlacht. "Nog niet." Hij staat nog een biertje te drinken na afloop - 'de derde helft', aldus een van zijn collega's.

We proberen hier erachter te komen wat beleggers gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Eén ding is duidelijk: de meesten hebben weinig fiducie in de lokale politiek: "De mensen in de gemeenteraad, die hebben toch geen verstand van het bedrijfsleven."

De meeste aanwezigen willen niet met hun volledige naam in de krant. Behalve Teun Spits, vastgoedhandelaar in Broek in Waterland. Maar hij is dan ook al 78, en aan het afbouwen. 

Spits gaat VVD stemmen, verwacht hij. Al moet hij nog wel even opzoeken wie dat dan zou worden, in Broek. "Het gaat mij niet om iemand met ideële principes, het gaat mij om de handel."

We stevenen af op een oligopolie, waar een groepje grote beleggers bijna alle panden in handen heeft
Belegger Martin

Martin heeft zich nog niet verdiept in de verkiezingen. Het zal wel VVD worden, denkt hij. Heel misschien CDA of D66. Vrijwel iedereen hier stemt VVD, denkt hij. Onze vraag of er ook linkse beleggers in de zaal zijn, blijkt de grap van de dag.

Wel erg links
Waarom iedereen VVD stemt? Gewoon, omdat de VVD de ondernemerspartij is, zegt een andere belegger. Maar erg van harte gaat het niet: de Amsterdamse VVD is wel erg links, en met hun stem kregen ze de SP er gratis bij.

Een belegger klinkt bijna gekwetst: "Wethouder Laurens Ivens heeft echt héle nare dingen over ons gezegd."

Een andere belegger doceert dat 90 procent van de kiezers gewoon hetzelfde stemt als landelijk. Bij hem was dat PVV, dus dat wordt lastig, die doet in Amsterdam niet mee.

Dan wordt het Forum voor Democratie. De partijstandpunten komen er vloeiend uit: afschaffen van erfpacht, meer bouwen, sociale huurwoningen verkopen. "Die Theo Hiddema, mijn buurman op de gracht, vind ik wel een mooie vent."

Waarom iedereen VVD stemt? Gewoon, omdat de VVD de ondernemerspartij is

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Vul de Kieswijzer van Het Parool in.