Direct naar artikelinhoud

Dit zijn de 5 moorddossiers in de zaak-Holleeder

De strafzaak Vandros tegen Willem Holleeder is opgebouwd uit vijf moorddossiers die volgens justitie zijn begonnen én zouden moeten eindigen bij Holleeder. 'I have been ordered to kill you because of your behaviour.'

Willem Holleeder.Beeld anp

1. Dossier Viool

Cor van Hout en Robert ter Haak
24 januari 2003
Dorpsstraat, Amstelveen

Cor van Hout, zijn lijfwacht Bas Vermeulen en een vriend hebben in Chinees restaurant Royal San Kong in de Dorpsstraat van Amstelveen geluncht met botenhandelaar Robert ter Haak. Vermeulen haalt de auto, Van Hout en Ter Haak wandelen richting de Stationsstraat.

Twee mannen rijden hen tegemoet op een rode BMW-motor. De passagier vuurt met een automatisch wapen tientallen kogels af. Van Hout (45) sterft naast een geparkeerde auto. Ter Haak overlijdt op 11 februari in het ziekenhuis. Hij is 36.

De daders vluchten via de Dorpsstraat. Bij een bruggetje langs de Kalfjeslaan willen ze de in Limburg gestolen motor in het water laten zinken, maar die blijft goeddeels boven water hangen.

Op Van Hout waren in 1996 (Rivierenbuurt) en in 2000 (Amstelveen) al aanslagen gepleegd.

Kroongetuige Fred Ros, de zelf later allebei geliquideerde Willem Endstra en Thomas van der Bijl én Van Houts weduwe Sonja Holleeder en zus Astrid beschuldigen Holleeder ervan de opdracht te hebben gegeven voor de liquidatie van zijn gewezen 'bloedgabber' - met wie hij in 1996 had gebroken.

De recherche beschouwde ook John Mieremet lang als mogelijke opdrachtgever van zowel de moordpoging in 2000 als de uiteindelijke liquidatie. Holleeder en Mieremet kunnen rond de moord ook hebben samengewerkt, was het idee.

Willem Holleeder en Cor van Hout in 1986Beeld anp
Holleeder en Mieremet kunnen rond de moord ook hebben samengewerkt, was het idee

2. Dossier Enclave

Willem Endstra
17 mei 2004
Apollolaan, Amsterdam-Zuid

Vastgoedhandelaar Willem Endstra, die voor criminelen tientallen miljoenen heeft belegd, doet vanaf maart 2003 in paniek een boekje open tegenover de Criminele Inlichtingeneenheid van de recherche. In vijftien gesprekken, vooral op de achterbank van een rondrijdende auto, vertelt hij hoe hij in de tang zit van zijn gewezen vriend Willem Holleeder, Dino Soerel en Stanley Hillis.

Vergeleken met het bedrag waarvoor zij Endstra hebben afgeperst, had Freddie Heineken 'een goedkoop rondje' (het losgeld van de ontvoering bedroeg 35 miljoen gulden). Nu zijn geld op is, zal Holleeder hem laten doodschieten, herhaalt hij tot hij in januari 2004 het contact verbreekt.

Op 17 mei 2004 loopt hij met hulpje David Denneboom van zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid naar zijn auto. De Rus Namik Abbasov schiet Endstra (51) dood met kogels in hoofd, romp en bekken. Denneboom wordt in zijn knie geraakt.

Abbasov overlijdt in 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding. Drie Turkse Nederlanders worden vervolgd voor het aansturen van de liquidatie en het observeren van Endstra, maar de rechtbank sprak ze vrij en het hoger beroep sleept. Op de vraag wie de moordopdracht gaf, heeft justitie één antwoord: Holleeder. Op zijn aanklacht staat ook de poging tot moord op Denneboom

Politieonderzoek na de moord op Willem EndstraBeeld anp
Op de vraag wie de moordopdracht gaf, heeft justitie één antwoord: Holleeder

3. Dossier Boeddha

John Mieremet
2 november 2005
Pattaya, Thailand

Het gewelddadige duo Johnny Mieremet en Sam Klepper sluit in 1999 een gelegenheidscoalitie met Willem Holleeder. Mieremet belegt 23 miljoen euro bij diens 'vriend' Willem Endstra. Klepper, Mieremet en Holleeder bedenken een lucratieve strategie. Holleeder benadert via Endstra zakenmannen met een verzonnen probleem dat de drie 'oplossen' tegen een forse beloning.

Op 10 oktober 2000 wordt Klepper geliquideerd. Mieremet probeert vervolgens een oud conflict met 'de Joego­maffia' af te kopen door via Holleeder een miljoenenboete te betalen. Holleeder drukt naar Mieremets overtuiging echter een deel van het geld achterover.

Mieremet eist tevergeefs zijn miljoenen terug van Endstra, ook als hij in 2001 met een getrokken pistool diens hoofdkantoor binnenloopt.

Op 26 februari 2002 schiet een onbekende Mieremet in zijn onderrug en been op de Keizersgracht. Hij valt half onder een auto en overleeft. In De Telegraaf geeft hij Endstra en Holleeder de schuld. Hij noemt Endstra 'de bankier van de onderwereld' en Holleeder zijn bewaker. Later bevestigt Endstra aan de politie dat Holleeder die aanslag had aangekondigd: 'Nou, we gaan die Mieremet effe neerknallen vandaag.'

Mieremet vlucht naar Thailand en investeert in een vakantiepark in sekstoeristenoord Pattaya. Op 2 november 2005 stopt daar een motor met twee mannen. "Are you John?" vraagt de lange, witte passagier. Na Mieremets bevestiging: "I have been ordered to kill you because of your behaviour." Hij schiet Mieremet (45) dood.

Justitie klaagt Holleeder aan als organisator van de eerste moordaanslag in 2002 én de liquidatie. Opmerkelijk: Ali N., die volgens justitie Endstra observeerde voor diens liquidatie, reisde rond de moord op Mieremet in 42 uur heen en weer naar Thailand. Overigens zijn na de aanslagen op Mieremet ook bijvoorbeeld 'de Joego's' als opdrachtgevers genoemd.

John MieremetBeeld anp
Are you John? I have been ordered to kill you because of your behaviour

4. Dossier Agenda

Kees Houtman
2 november 2005
Johan Braakensiekhof, Amsterdam-Nieuw-West

Cornelis Dirk (Kees) Houtman leidt eerst een professioneel opererende bende overvallers - waarin ook Sam Klepper en Johnny Mieremet figureren -, zit groot in de hasj en legt zich in de jaren negentig ook toe op vastgoed.

In 2004 koopt hij met zijn later geliquideerde compagnon 'Dikke Peter' Petersen een pand in de Rivierenbuurt. Dat blijkt onderdeel van de nalatenschap van de net geliquideerde Willem Endstra, waarop zowel Mieremet als Holleeder azen. Ze worden bedreigd en verkopen het pand met verlies, maar het is te laat.

De groep rond Holleeder begint Houtman af te persen. Oude vrienden komen namens Holleeder met uzi's aan zijn deur en dreigen dynamiet op zijn dak te plakken. Ze dwingen hem een miljoen euro te betalen, zo acht het gerechtshof bewezen in de afpersingszaak tegen Holleeder cum suis.

Na de betaling blijft de druk. Houtmans vriend Thomas van der Bijl voorspelt de politie dat Holleeder zowel Houtman als hemzelf zal laten vermoorden.

Op 2 november beginnen twee mannen te schieten als Houtman bij zijn villa in Osdorp in zijn Mercedes stapt. Hij schiet terug ('Deze zijn voor jullie, kankerkoppen!') en strompelt zijn huis in, maar zakt voor de ogen van zijn dochter en vrouw in elkaar en sterft.

Kroongetuige Peter la Serpe biecht op dat Jesse R. en hij de schutters waren. Het gerechtshof veroordeelt het duo voor het schieten en Dino Soerel voor het geven van de moordopdracht... samen met Holleeder. Een trits getuigen, onder wie kroongetuigen La Serpe en Fred Ros, weduwe Maria en Holleeders zussen zeggen dat Holleeder de ­liquidatie betaalde

Hij schiet terug ('Deze zijn voor jullie, kankerkoppen!') en strompelt zijn huis in, maar zakt voor de ogen van zijn dochter en vrouw in elkaar en sterft

5. Dossier Perugia

Thomas van der Bijl
20 april 2006
Willem de Zwijgerlaan, Amsterdam-West

Thomas van der Bijl is klusjesman voor Cor van Hout en het groepje waarmee Van Hout in 1983 Freddie Heineken en chauffeur Ab Doderer ontvoert. Hij beschouwt zichzelf als de beste vriend van Van Hout. Als Van Hout en Holleeder in 1996 breken, kiest hij vanzelfsprekend de kant van Van Hout, wiens prostitutiepanden in Alkmaar hij gaat beheren.

Als Van Hout is geliquideerd en vriend Kees Houtman in de tang van Holleeder zit, legt Van der Bijl in 2005 in het diepste geheim verklaringen af bij de Criminele Inlichtingeneenheid van de recherche. Hij voorspelt dat Houtman én hijzelf in opdracht van Holleeder zullen worden geliquideerd. Zelf zegt hij in diens opdracht al te zijn mishandeld in zijn strandtent Venice Beach in Zandvoort.

Na de liquidatie van Houtman besluit hij als 'anonieme bedreigde getuige B' tegen Holleeder te getuigen. Zo ver komt het niet. Als hij in de ochtend van 20 april 2006 zijn café De Hallen stofzuigt, op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West, schiet Dwight S. hem met zeven kogels dood. Remy H. staat op de uitkijk.

De schutters worden veroordeeld, maar ook 'moord­makelaar' Fred Ros - mede op grond van de verklaringen van kroongetuige Peter la Serpe. Na zijn veroordeling tot 30 jaar cel loopt ook Ros in aanloop naar het hoger beroep in liquidatiezaak Passage naar justitie over als kroongetuige. Als direct betrokkene schaart hij zich in de reeks getuigen die Dino Soerel en Holleeder beschuldigen als opdrachtgevers.

Foto van cafe De Hallen op de hoek Willem de Zwijgerlaan/Jan van Galenstraat in Amsterdam waar kroegbaas Thomas van der Bijl werd vermoord.Beeld anp
Na de liquidatie van Houtman besluit hij als 'anonieme bedreigde getuige B' tegen Holleeder te getuigen. Zo ver komt het niet

Meer over Willem Holleeder

Het proces tegen Willem Holleeder draait in de kern om moordmotiéven. Met ruim een half miljoen pagina's aan dossiers zullen justitie en de verdediging hun eigen antwoord hebben op de vraag: wie had belang bij de dood van de slachtoffers? 

Lees verder: Was Willem Holleeder de cruciale spin in het web?

Hij is de laatste der Mohikanen uit de 'Hollandse netwerken' die de Amsterdamse onderwereld decennia domineerden: Willem Holleeder. Met een monster­proces dat maandag begint in 'de bunker' in Osdorp, komt een einde aan een tijdperk.

Lees verder: Slotakkoord van the last man standing gaat van start

Wie is Willem Holleeder? Een tijdlijn van het leven van de laatste der Mohikanen uit de 'Hollandse netwerken' die de Amsterdamse onderwereld decennia domineerden.

Lees verder: Willem Frederik Holleeder: van de Jordaan tot College Tour

Hoezeer de opsporingsdiensten er ook van waren overtuigd dat Willem Holleeder de hand had in vele liquidaties: hij bleef heel lang ongrijpbaar. Tot er alsnog getuigen tegen hem opstonden.

Lees verder: Dit zijn de getuigen tegen Willem Holleeder