Direct naar artikelinhoud
Column

Het gaat nu weer dezelfde kant op als met Fortuyn

Theodor HolmanBeeld Wolff

Wat een domme uitspraak van onze minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, dat Thierry Baudet 'een grotere bedreiging voor Nederland is dan Wilders'.

Het is het demoniseren van een gekozen Kamerlid door de overheid.

Als Baudet een grotere bedreiging voor Nederland is dan Wilders, die alweer een grotere bedreiging was dan Pim Fortuyn, vraag je je af of de minister dan geen strenge maatregelen tegen Baudet moet nemen.

Hoe erg moet een bedreiging trouwens zijn voordat je als minister ingrijpt?

Pim Fortuyn heeft destijds Wim Kok opgeroepen te stoppen met demoniseren. Kok ging door. Toen Fortuyn aanpassingen van de Grondwet voorstelde (Artikel 1), ging D66'er Thom de Graaf uit het dagboek van Anne Frank citeren.

Subtekst: als Fortuyn zijn zin krijgt, is het of de nazi's ons land weer bezetten en moeten we wederom onderduikers huisvesten.

Rosenmöller (GroenLinks), Dijkstal (VVD) en Boris Dittrich (D66) hielden niet op Fortuyn te demoniseren. "Fortuyn is levensgevaarlijk," zei Dittrich.

Met Wilders zagen we hetzelfde gebeuren. Keer op keer op keer. Wilders wordt nu al 13 jaar beveiligd. Ook al een bedreiging volgens, vooral, D66.

En nu wordt Thierry Baudet gedemoniseerd door onze regering bij monde van de D66-minister die gaat over de beveiliging van Wilders.

Wanneer Baudet straks beveiligd moet worden, aan wie moet hij dat dan vragen? Aan Kajsa Ollongren, de minister van Binnenlandse Zaken? Dat is dan de minister waardoor Baudet beveiligd moet worden. Hoe gaat dat dan precies? Wie garandeert die beveiliging dan?

En als er nu toch iets gebeurt met Baudet, gaat Ollongren dan vrijuit? En als Baudet meer beveiliging nodig heeft, krijgt hij die dan van Ollongren? De minister die even­eens de AIVD aanstuurt, die zeker Baudet in de gaten houdt nu de minister van Binnenlandse Zaken hem gevaarlijker vindt dan de gevaarlijke Wilders.

Ik heb maling aan Thierry Baudet. Dat studentikoze geneuzel met ras is stomvervelend. Maar als het wetenschappelijk is bewezen dat het ene ras een hoger IQ heeft dan het andere, toon dan aan dat Thierry liegt of dat die wetenschappelijke analyse niet deugt.

Of onderbouw - dat zou ik doen - dat het politiek geen zin heeft om het vraagstuk van de intelligentie der rassen naar voren te schuiven. Ik ken bijvoorbeeld ministers die erg dom zijn. Roomblanke ministers, welteverstaan.

Het gaat nu weer dezelfde kant op als met Fortuyn.

Lees ook: Baudet doet aangifte tegen Ollongren

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief

Als Baudet straks beveiligd moet worden, aan wie moet hij dat vragen?