Direct naar artikelinhoud

Ramautarsing: 'Ik neem zetel niet in'

Yernaz Ramautarsing, de in opspraak geraakte nummer twee op de lijst voor Forum voor Democratie, blijft ondanks zijn terugtreden verkiesbaar.

De naam van Yernaz Ramautarsing blijft op het stembiljet staan voor Forum voor Democratie, ondanks het feit dat hij opstapt.Beeld anp

Via Twitter zegt Ramautarsing zondag echter een eventuele zetel niet op te eisen na de raadsverkiezingen. Fractievoorzitter Annabel Nanninga zegt opgelucht te zijn met het besluit. 'Moedig en waardig dat hij politieke verantwoordelijkheid neemt en terugtreedt.'

Omdat de Kiesraad geen wijzigingen meer doorvoert op de lijsten van partijen en de dag van kandidaatstelling bepalend is, komt hij ondanks zijn terugtreden toch op het kiesbiljet te staan. "Ramautarsing blijft gewoon op de lijst staan en is dus verkiesbaar," zei Rob Kalse, hoofd verkiezingen bij gemeente Amsterdam, zaterdag.

Na een eventuele verkiezing kon Ramautarsing dus een raadszetel opeisen, hetgeen hij nu zegt niet te gaan doen. In dat geval zal Anton van Schijndel, de huidige nummer 3 op de lijst van FvD, een plek naar boven schuiven. 

Yernaz Ramautarsing trok zich dit weekend terug als kandidaat-raadslid  voor Forum voor Democratie, nadat hij in opspraak was geraakt door uitspraken die hij deed in een WhatsAppgroep. Hierin stelde hij onder meer dat de samenleving dommer is geworden door homorechten, omdat homo's volgens hem een hoger IQ hebben en door zich niet voort te planten de samenleving als geheel dommer maken. 

In een verklaring op de site van Forum voor Democratie neemt Ramautarsing afstand van deze uitspraken en zegt in het belang van de partij zich terug te trekken als kandidaat-raadslid. Dit zal hij dus pas na zijn eventuele verkiezing moeten bekrachtigen door af te zien van benoeming. 

Lees ook: 'FvD was gewaarschuwd voor Ramautarsing'


Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...