Direct naar artikelinhoud

Zoektocht Kamphuis gestaakt: 'Gaan alleen nog af op tips'

De Noorse politie heeft de zoektocht naar de vermiste Arjen Kamphuis in het gebied waar zijn kajak, peddel en identiteitspapieren gevonden werden gestaakt. "Alleen bij nieuwe informatie gaan we nog verder zoeken," zegt assistent-politiechef Bjarte Walla.

Arjen KamphuisBeeld Dennis van Zuijlekom

Woensdag is er niet meer in het gebied gezocht, omdat er naast de al gevonden spullen niks meer aangetroffen is. Volgens hem staat verder zoeken in het gebied in het noorden van Noorwegen gelijk aan 'een dagje vissen'.

"Er is een kans dat je ergens nog wat tegenkomt, maar gericht zoeken is het niet meer. We hebben het gebied met speurhonden uitgekamd. Er is nu geen reden om daar verder te zoeken.''

Dat de zoektocht is gestopt, betekent niet dat het onderzoek wordt afgeschaald. "We blijven met dezelfde inzet doorgaan. We gaan verder met het onderzoeken van alle tips die we hebben binnengekregen. Er zijn een paar nieuwe tips, maar die zijn niet van dien aard dat we erover in de media communiceren.''

Peddel
De Noorse politie komt deze week dagelijks met een update over de mysterieuze vermissingszaak. Het laatste spoor van de 47-jarige Amsterdamse cyberexpert dat is opgedoken is een peddel. Vaststaat dat die peddel van hetzelfde merk is als een peddel die de vermiste Kamphuis in Nederland kocht voordat hij vertrok naar Noorwegen. 

De bekende cyberexpert en activist is al vier weken spoorloos en verdween onder raadselachtige omstandigheden. De politie houdt nog altijd rekening met drie verschillende scenario's. "De eerste is dat hij misschien een ongeluk heeft gehad, waarbij hij omgekomen is of nog leeft maar hulp nodig heeft," betoogde assistent-politiechef Walla eerder in een exclusief interview met deze site. "De tweede is dat hij zelf verborgen wil blijven. De derde dat hij slachtoffer is van een strafbaar feit."

Lees ook: Vermiste Arjen Kamphuis is een autoriteit in cybersecurity

We gaan verder met het onderzoeken van alle tips die we hebben binnengekregen
Bjarte Walla

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.