Direct naar artikelinhoud

Veroordeelde in grensrechterzaak moet land uit

Ibrahim C., die veroordeeld is voor betrokkenheid bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, moet het land uit. Ook mag hij de eerstkomende tien jaar niet terugkeren.

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed, nadat hij op het voetbalveld ernstig was mishandeld door een aantal jeugdspelers.Beeld anp

De bestuursrechter in Amsterdam ging niet mee in het beroep dat hij had ingediend tegen uitzetting naar Marokko en het inreisverbod. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) had hier twee jaar geleden toe besloten.

De man is in Nederland geboren en getogen, maar heeft alleen de Marokkaanse nationaliteit. Zijn moeder heeft nooit de Nederlandse nationaliteit voor hem aangevraagd. 

Twee keer geschopt
C. kreeg in 2013 14 maanden cel voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen (41), op 2 december 2012 na een jeugdvoetbalwedstrijd in Almere. Hij was toen aanvoerder van Nieuw Sloten B1 uit Amsterdam.

Nieuwenhuizen werd zo hard geschopt dat hij overleed. C. schopte hem tot twee keer toe terwijl hij op de grond lag, zo bleek uit onderzoek.

C. heeft nog meer misdrijven op zijn strafblad staan en bij een recente veroordeling zag de rechtbank zijn toekomst somber in. Bovendien ging de man nadat hij te horen had gekregen dat hij het land uit moet, toch weer de fout in.

De rechter oordeelde dat de staatssecretaris terecht heeft geoordeeld dat sprake is van een 'actuele en voldoende ernstige bedreiging van de samenleving' waardoor zijn verblijfsvergunning niet is verlengd. "Hij was een gewaarschuwd man en wist dat hij geen misdrijven meer mocht plegen, dat heeft hij toch gedaan.''

Zijn argumenten om te kunnen blijven, wegen volgens de rechter minder zwaar dan de gevolgen voor de openbare orde.

Meeloper
De man, die geëmotioneerd was tijdens een zitting in juli, zei zelf dat hij zijn leven wel degelijk heeft gebeterd. Hij verklaarde dat hij afstand had genomen van de mensen met wie hij omging. "Ik ben een meeloper, ik loop mee zonder dat ik het weet," zei hij tegen de bestuursrechter.

Volgens zijn advocaat had hij zelf hulp gezocht en kreeg hij intensieve begeleiding. Zijn psychiater zei tijdens een eerdere zitting dat uitzetting naar Marokko mogelijk zelfs tot zelfmoord zou kunnen leiden.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.