Direct naar artikelinhoud

Kinderopvang doet elektrische bakfiets in de ban na drama Oss

Verschillende kinderopvangorganisaties, ook in Amsterdam, stoppen tijdelijk met het gebruik van de elektrisch aangedreven bakfiets.

Een elektrische bolderkar werd donderdagochtend op een spoorwegovergang in Oss gegrepen door een passerende trein. Vier kinderen kwamen om.Beeld anp

Volgens brancheorganisatie Kinderopvang gebeurt dat in ieder geval tot het onderzoek naar het ongeluk in Oss, waar donderdagochtend vier kinderen omkwamen, is afgerond.

Meerdere ouders en medewerkers van kinderopvangen zijn bezorgd over het gebruik van de Stint, een elektrisch gedreven bakfiets. Het voertuig, waarvoor de bestuurder geen rijbewijs nodig heeft, wordt dagelijks gebruikt om zeker tienduizend kinderen door heel het land van school naar de naschoolse opvang te vervoeren. 

Conclusies
Maar is het wel een veilig vervoermiddel? "Medewerkers worden getraind om het voertuig te gebruiken," zegt René Loman van de brancheorganisatie. "En elk verblijf heeft ook een eigen vervoersprotocol."

Daarin staan de veilige routes aangegeven en is vermeld welke gevaarlijke locaties vermeden moeten worden. "Maar geen enkel protocol beschermt tegen zo een verschrikkelijk ongeluk." 

Loman vindt dat er niet te snel conclusies moeten worden getrokken. "We weten niet of het voertuig gebreken heeft vertoond of dat er een andere aanleiding is geweest."

Ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) zegt dat het lastig is om nu met oordelen over de bakfiets te komen. "Alles moet onderzocht worden. Het is ook aan de kinderdagverblijven om daarin een afweging te maken. Ik snap wel dat ze er over nadenken.''

Taxi's
Toch zijn er opvangen die hebben besloten om de Stint te laten staan. Loman kan geen namen noemen, maar bevestigt dat ook kinderopvanglocaties in Amsterdam de elektrisch gedreven bakfiets voorlopig laten staan. "Al is het maar om de medewerkers die het voertuig moeten besturen te ontlasten." Kinderen worden opgehaald met vervangend vervoer, zoals taxi's.

Partou, een grote speler met meer dan 60 vestigingen in Amsterdam, zegt wel gewoon gebruik te blijven maken van de elektrische bolderkarren. Kinderopvang Compananny, welke acht vestigingen in Amsterdam heeft, heeft laten weten dat 'tot het onderzoek is afgerond, de Stints slechts voor noodzakelijke doeleinden in te zetten. Zoals het ophalen van scholen 'die niet te belopen zijn'. Ook zal er voor vertrek, als extra maatregel, voortaan 'een rondje worden gereden om te checken of alle functies werken'.

Rijbewijs
Veilig Verkeer Nederland vindt het niet nodig om een soort rijbewijs in te voeren voor het besturen van elektrische bolderkarren als de Stint. 

Wie een elektrische bakfiets gaat besturen moet eerst een rijvaardigheidstraining volgen en minimaal zestien jaar zijn. VVN vindt deze training voldoende om de Stint veilig te kunnen besturen. Daarna komt het neer op de eigen verantwoordelijkheid van de gebruikers.

In 2012 is de Stint na advies van de Rijksdienst voor het Wegverkeer toegelaten op de openbare weg. Daarbij is bepaald dat het voertuig valt onder de verkeersregels van de 'bijzondere bromfiets'.

De Stint, oftewel een elektrisch aangedreven bakfiets.Beeld -
Geen enkel protocol beschermt tegen zo een verschrikkelijk ongeluk
René Loman

Drama bij spoorovergang

Bij een ongeluk met een elektrische bakfiets op een spoorwegovergang in Oss zijn donderdagochtend vier kinderen om het leven gekomen. Een kind en een begeleider raakten zwaargewond.

Vier kinderen, tussen de 4 en de 11 jaar oud, zijn overleden toen de elektrische bakfiets waarin zij zaten werd geschept door een trein. De Stint schoot om 8.23 uur bij de spoorwegovergang bij station Oss West door de slagbomen heen.

Een ooggetuige vertelde aan de NOS dat hij zag dat de elektrische bakfiets niet remde toen die op de spoorwegovergang afreed. De bestuurder riep volgens hem ook dat het niet lukte om te remmen. Vervolgens werd het voertuig gegrepen door de trein, de sprinter tussen Den Bosch en Oss.

Premier Mark Rutte reageerde donderdagochtend: "Diep geraakt door het ontzettend verdrietige nieuws uit Oss waar vier jonge kinderen om het leven zijn gekomen bij een afschuwelijk ongeluk. Ik wens alle betrokkenen veel sterkte toe met dit zware verlies."

Ook koningin Máxima zegt enorm mee te leven. "We hebben geen woorden. Onze gedachten gaan uit naar alle families die hun kinderen hebben verloren door een verschrikkelijk ongeluk in Oss'."