Direct naar artikelinhoud

Akwasi Frimpong: 'Iemand moet de laatste zijn'

Met een 30ste plaats eindigde hij als allerlaatste van de skeletonners op de Olympische Winterspelen, en toch kon de breedlachende Ghanese Amsterdammer Akwasi Frimpong rekenenen op het grootste applaus. "Ik kon ook thuis zitten en niets doen."

Akwasi Frimpong: 'Iemand moet de laatste zijn'
Beeld ANP

Na de laatste run stapt Akwasi Frimpong met een brede lach van de slee. De skeletonner heeft geen aandacht voor het scorebord, hij weet al dat hij 30ste is geworden. Hij vindt het bijzaak. 

De lach wordt gevolgd door twee armen in de lucht en een ritmisch dansje met Sohoorang, de witte tijger die als mascotte bij alle evenementen in Pyeongchang aanwezig is.

Frimpong krijgt een groter applaus dan de Zuid-Koreaan en uiteindelijke winnaar Sungbin Yun. Als geen ander weet de Ghanees het publiek te bespelen en de aandacht op zich te vestigen. Soms tot ergernis van de andere deelnemers van dit onderdeel.

Zij wijzen naar de plaatsingswijze van Frimpong. De ingangseisen voor de Winterspelen van de Ghanese bobslee- en skeletonbond zijn soepel en Frimpong heeft op slimme wijze de dun bezette plaatsingswedstrijden gekozen om in aanmerking te komen voor Pyeongchang 2018.

Barrières breken
"Die kritiek doet me niets," zegt Frimpong naast de baan in Alpensia nadat hij net met 120 kilometer per uur is afgedaald. "Ik kon ook thuis zitten en niets doen. Iemand moet de laatste zijn. Dat is heel realistisch degene geworden met de minste ervaring."

Akwasi Frimpong: 'Iemand moet de laatste zijn'
Beeld ANP

Frimpong wilde in Zuid-Korea vooral barrières doorbreken. "Over mijn prestatie kan ik niet heel tevreden zijn. Als topsporter wil je het beste ­uit jezelf halen, de wereld veroveren met de sport. Alles op zijn tijd, de weg naar Pyeongchang was lang genoeg. Ik ben trots dat ik zo ver ben gekomen."

De runs van 53.97, 54.46 en 53.69 blijven gemiddeld vier seconden boven de tijden van de beste skeletonners in Zuid-Korea. Frimpong komt op ­de eindrangschikking na de Israëliër Adam Edelman en de Jamaicaan ­Anthony Watson. Ook geen hoogvliegers.

Leven als een topsporter
Naast het ontbreken van ervaring wijt Frimpong zijn uitslag aan de gebrekkige professionaliteit van het Ghanese olympisch comité.

"Ik hoop dat ik door het behalen van de Spelen meer sponsoren kan aantrekken zodat ik ook eindelijk kan leven als een topsporter. De afgelopen maanden heb ik te veel tijd gestoken in randzaken."

120

Frimpong gleed met 120 kilometer per uur over de baan, maar bleef zo’n 4 seconden langzamer dan de beste skeletonners.

Frimpong moest in de laatste week nog winterkleding regelen voor hem en zijn begeleidende staf, zocht accommodatie voor zijn familie en maakte tientallen afspraken met de pers. Voor trainen en voorbereiden van de race bleef geen tijd over.

Over vier jaar moet die stap naar professionalisering ver achter zich liggen. Vanaf nu wil Frimpong elke dag beter worden, elke dag het uiterste van zichzelf vragen en dan uiteindelijk in Peking tijdens de Winterspelen van 2022 definitief toeslaan. "Dan lach ik ook na de afdalingen, maar dan wel met een plak om mijn nek."

Lees ook: Akwasi Frimpong eindelijk naar de Spelen? 'Ik ben geen clown'

120
Beeld ANP