Direct naar artikelinhoud

Hof: terugkeer ontvoerde peuter is zaak India

Nederland is niet bevoegd een uitspraak te doen over de terugkeer van de ontvoerde peuter Insiya. Dat oordeelde het gerechtshof in Den Haag donderdag.

Hof: terugkeer ontvoerde peuter is zaak India
Beeld ANP

Eind vorig jaar zei de Nederlandse rechtbank dat de peuter onmiddellijk terug moest naar Nederland, maar haar vader ging daartegen in beroep. Volgens het hof is de zaak 'zo nauw verbonden met India' dat Nederlandse rechters niet bevoegd zijn dat besluit te nemen. 

Het lijkt er daarmee op dat het juridische gevecht over het 'teruggeleidingsverzoek' in India moet worden uitgevochten, daar waar het meisje nu is, bij haar vader Shehzad Hemani.

Moeder
Nadia Rashid, de moeder van Insiya is ook in India naar de rechter gestapt om haar dochter terug te krijgen. Het hof vindt dat de besluitvorming daar moet liggen, staat in het vonnis.

Rashid noemt het besluit van het hof "jammer", maar de rechter in India heeft volgens haar eind vorige maand al bepaald dat Insiya terug moet naar Nederland. Dat zou voor eind maart moeten gebeuren. De vader heeft echter hoger beroep aangetekend tegen dit besluit, aldus zijn advocaat Gerard Spong. Het is nog niet duidelijk wanneer dit dient.

Rashid zei hier nog niet van op de hoogte te zijn. Volgens haar heeft een hoger beroep ook geen opschortende werking op het vonnis van de rechtbank. "Hij heeft zich er dus gewoon aan te houden."

Ontvoerders
De nu bijna 4-jarige Insiya Hemani werd in september 2016 ontvoerd toen ze bij haar oma was in Amsterdam. Justitie in Nederland vervolgt de kidnappers. Tot die groep van acht mensen hoort ook Insiya's steenrijke vader Shehzad Hemani, die niet bij de ontvoering was, maar de opdracht gaf tot de kidnap.

De zaak is ingewikkeld, omdat Nadia van Shehzad wilde scheiden en met het meisje eind 2014, begin 2015 naar Nederland verhuisde. De echtscheidingsprocedure loopt nog steeds. De juridische strijd moet volgens het gerechtshof in Den Haag in India worden uitgevochten omdat daar het huwelijk is voltrokken en zij daar woonden.

Datzelfde geldt voor de juridische strijd over de vraag of het meisje terug moet naar Nederland. "De zaak speelt zich vooral af in de rechtssfeer van India'', aldus een woordvoerster van het gerechtshof. Insiya werd wel in Nederland geboren en heeft de Nederlandse nationaliteit.

Interview moeder

"Ik moet sterk zijn. Voor mijn dochter", zei Insiya's moeder Nadia Rashid vorig jaar in een interview met Het Parool

In 2011 trouwde ze met Insiya's vader. Vanaf de eerste dag daarna, vertelt ze, kantelde hun relatie. "Ik mocht ineens niets meer. Hij was heel jaloers. Ik moest thuis blijven, mocht niet met vrienden omgaan en was zijn bezit geworden. Ik zat gevangen in een kooi."

De ellende werd steeds erger. "Hij achtervolgde, bedreigde en intimideerde me. Terwijl Insiya bij hem op schoot zat, zei hij dat hij me zou vermoorden. Ik heb direct mijn kind afgepakt en ben naar het politiebureau gerend. Hij kwam me doodleuk achterna."

"Mijn ex heeft deze ontvoering niet gedaan om Insiya in handen te krijgen. Het is puur en alleen tegen mij gericht, uit wraak."