Direct naar artikelinhoud
Schoolkeuze

Achtstegroepers weten naar welke school ze gaan: 'Superblij mee'

Meer dan 7500 achtste­groepers in de stad kiezen deze maanden een middelbare school. Het Parool volgt leerlingen tijdens de schoolkeuze, tot aan de uitslag van de matching. Tips over dit onderwerp? Mail nieuwsdienst@parool.nl.

Tweeling Noussaiba en Dania wilden dolgraag naar dezelfde school en dat is gelukt.Beeld Tammy van Nerum

17:27 donderdag 5 april 2018

David Nouwen (11) zit op basisschool Westerpark. Hij heeft havo/vwo-­advies gekregen en hoorde dat hij is ingeloot op zijn favoriete school: het Fons Vitae Lyceum.

"Het was zo spannend om vanmiddag te kijken. Ik heel erg blij dat ik naar het Fons Vitae mag. Het is gewoon een heel leuke school, met een leuk profiel en leuke leraren. Helaas is het een goede vriend niet gelukt om ook naar het Fons te gaan."

"We zitten met de hele klas in een groeps-app, daar wordt flink op gespamd. Iedereen zegt naar welke school hij gaat. We maken grappen dat we zijn uitgeloot, maar volgens mij zijn de meesten wel op een van hun favoriete scholen geplaatst."

"We zijn het al aan't vieren. We gaan vanavond film kijken en spelletjes doen."

17:03 donderdag 5 april 2018

Amélie van Abbe (11) zit op basisschool Asvo in Centrum. Met het voorlopige schooladvies vwo/gymnasium had ze het Amsterdams Lyceum op 1 gezet. Ze is ingeloot op haar tweede keus: het Vossius.

”Ik ben zo ontzettend blij! Het Vossius was eigenlijk mijn tweede keus, maar ik heb net gehoord dat ik met drie vriendinnen naar het Vossius ga, dus dat maakt het helemaal goed. Ik heb dit nu liever dan het Amsterdam Lyceum."

"De uitslag is echt zo’n opluchting. De afgelopen dagen lag ik er ’s nachts wakker van. Sorry voor het lawaai, ik ben het buiten met mijn vriendinnen aan’t vieren. Ik denk dat we straks ook wel uit eten gaan. Zo fijn dit."

Achtstegroepers weten naar welke school ze gaan: 'Superblij mee'
Beeld Carly Wollaert

16:51 donderdag 5 april 2018

Dania en Noussaiba el Kharrazalami zitten in groep 8 van de Linnaeusschool in Oost. Ze zijn een tweeling. Dania heeft vmbo-t advies en Noussaibe havo. Ze wilden dolgraag naar dezelfde school. Dat is gelukt, het wordt het IJburg College 2.

“We hebben gegild! En daarna iedereen opgebeld. We zijn er superblij mee,” zeggen ze in koor. “De lesjesmiddag vonden we superleuk en het is een mavo, havo en vwo-school, dus dan konden we er samen heen.”

Ze weten nog niet of ze bij elkaar in de klas komen, maar dat vinden ze niet erg. Nu zijn ze vooral heel blij. “We gaan een feestje vieren! Vannacht hebben we bijna niet geslapen, zo spannend was het.”

Net speelden ze nog buiten, maar waren ze zo gestresst dat ze niet konden wachten te zien welke school het is geworden. Noussaiba: “We waren een beetje blij geschrokken toen we het zagen.” En Dania: “Morgen gaan we in de klas er heel veel over praten.”

Lees over de zoektocht van de tweeling: Middelbare school gezocht voor tweeling met verschillend schooladvies

Twitter bericht wordt geladen...

16:28 donderdag 5 april 2018

Ise Veninga (12) zit op basisschool De Ark in Diemen. Met het voorlopige advies vwo kwam ze op haar eerste keuze: Het Fons Vitae Lyceum.

“Ik heb getrappeld met mijn voeten en meteen via Snapchat en Instagram aan al mijn vrienden laten weten dat het mijn eerste keuze is geworden. Het was best wel spannend, en ik ben ook wel een beetje bang want er komen alleen maar nieuwe kinderen in de klas."

"Maar het Fons Vitae is een gezellige school, en ze hebben een begaafdheidsprofiel programma, muziek en drama als vak. We hoorden daar dat kinderen met een havo/vwo-advies zich daar vooral aanmelden. Met vwo was het vorige jaar iedereen geplaatst op de school. Maar ik vind het ook vooral heel leuk daar. Ik heb echt te veel scholen bezocht, 15 in totaal en 13 ingevuld. We hebben zo’n top 5 gemaakt, dat als ik op één van de 5 zou komen het al goed was."

"Ik heb vooral zin in een nieuwe klas, want ben mijn oude klas helemaal zat. Ik heb ook net een nieuwe fiets gekregen om naar de middelbare te kunnen fietsen en het is maar twintig minuten fietsen naar mijn nieuwe school. We gaan zo waarschijnlijk een ijsje eten om het te vieren. En binnenkort ga ik misschien alleen met mijn ouders uit eten.”

De uitslag is binnen
Donderdagmiddag om 15.30 uur kregen achtstegroepers te horen op welke middelbare school ze na de zomer terechtkomen. Voor het eerst is 99 procent van de kinderen op een school uit hun top vijf gekomen.

Meer dan 87 procent van de kinderen komt op hun favoriete school, bijna 97 procent zit in elk geval in zijn top 3.

Dat is goed nieuws voor leerlingen en hun ouders, maar ook voor de schoolbesturen verenigd in scholenkoepel Osvo en voor de gemeente.

Zes achtstegroepers hebben nog geen plek omdat zij te weinig scholen invulden en door een hoog lotnummer buiten de boot vielen.

Ise Veninga.Beeld Carly Wollaert

14:31 vrijdag 2 maart 2018

Achtstegroepers kunnen zich vanaf maandag inschrijven bij de middelbare school van hun keuze. Daar leveren ze ook de rest van hun voorkeurslijst in. Na 16 maart begint de loting. Hoe gaat het nu met de achtstegroepers die Het Parool volgt? Je leest het hieronder.

Twee weken hebben achtstegroepers de tijd om hun lijsten bij hun favoriete school in te leveren. Daarna gaan de lijsten van twaalf scholen (voor havo/vwo'ers geldt voor dat aantal een gegarandeerde plek), zes scholen (voor vmbo-t'ers) of vier scholen (voor vmbo basis en kader) de computer in.

Op 5 april is de spannendste dag voor de ruim 7500 leerlingen: dan volgt de uitslag.

14:29 vrijdag 2 maart 2018

Jayrell Scheltens (11) zit op basisschool Polsstok in Zuidoost. Hij heeft vmbo kader-advies en het OSB is zijn nummer 1-school.

"Ik was niet zo blij, want mijn advies is vmbo-kader geworden. Ik had nog even gehoopt op vmbo-theoretisch, maar mijn juf zei dat mijn werkhouding beter moest. Gelukkig verandert het niet veel voor de school die ik het leukst vind. Ik wil nog steeds het liefst naar het OSB, maandag gaan we daar inschrijven. Daar zit mijn zus ook op."

Hij hoopt nog wel met de Cito-toets iets hoger te kunnen scoren, maar op het OSB heb je alle niveaus, dus daar kan hij dan blijven. "Ze hebben daar ook een sportklas, daar ben ik blij mee, want ik wil voetballer worden."

Voor het loten is hij niet meer zenuwachtig. "Ik hoorde dat ik voorrang heb omdat mijn zus al daar op school zit. Mijn tweede keuze is Scholengemeenschap Reigersbos en de derde het IJburg College. Als het een van die twee scholen wordt, vind ik het ook goed. Het Bindelmeer College had ik eerst op mijn lijstje staan, maar die heb ik eraf gehaald. Ik vond het op de open dag eruit zien alsof de klassen te groot en te druk waren."

Jayrell Scheltens.Beeld Carly Wollaert

14:28 vrijdag 2 maart 2018

Amélie van Abbe (11) zit op basisschool Asvo. Ze is blij dat het bezoeken van scholen erop zit.

Met vwo/gymnasiumadvies heeft ze boven aan de lijst van twaalf scholen het Amsterdams Lyceum gezet. "Ik vind het gebouw zo mooi, een beetje ouderwets, de sfeer is fijn en ik vind het leuk dat ze ook aan toneel doen. In een hogere klas ga je naar Frankrijk om een toneelstuk in te studeren."

Voor het Vossius op nummer 2 heeft ze dezelfde argumenten. "Ook daar doen ze veel toneel en was een fijne sfeer." Na haar eerste schoolbezoeken was het Hyperion Lyceum favoriet, maar dat is uiteindelijk geëindigd op nummer 3.

"Ik vond het leuk dat ze veel projecten doen, niet alleen om de glijbaan die in het gebouw komt hoor. Maar wat ik jammer vond is dat het vak 'Grote Denkers' - dat die school zo leuk maakt - alleen voor vwo-leerlingen is en niet voor gymnasiumklassen."

Amélie van Abbe.Beeld Carly Wollaert

14:26 vrijdag 2 maart 2018

David Nouwen (11) van basisschool Westerpark. Hij heeft havo/vwo-­advies gekregen.

"Mijn nummer 1 is het Fons Vitae Lyceum. Ik heb deze keuze gemaakt omdat er informatica gegeven wordt en ik dan daar ook eindexamen in kan doen."

Nummer 2 is het Berlage Lyceum. Het tweetalig onderwijs vindt David interessant. Zijn moeder Carolien Vader: "Hij heeft neefjes en een nichtje in London en spreekt al Engels op een aardig niveau." De derde keus is het Spinoza Lyceum. "Ik vond het gebouw erg prettig."

David heeft zijn keuze samen met zijn ouders gemaakt op basis van een aantal criteria. De aandacht voor nieuwe vaardigheden en vakken waren belangrijk, zoals informatica en robotica. Ook het feit dat je sommige vakken op havo- en andere op vwo- niveau kan doen speelde mee.

David Nouwen.Beeld Carly Wollaert

11:15 dinsdag 13 februari 2018

Niet kwaliteit, maar afstand is het belangrijkste criterium om een middelbare school te kiezen in Amsterdam. Onderzoek van de UvA en VU, aangevuld door onderzoek van onderzoeksdienst OIS, laat zien dat achtstegroepers vooral kijken of een middelbare school dichtbij is.

Een toename in reisafstand van 1 kilometer maakt een school al 30 procent minder aantrekkelijk.

Een tweede punt waarop kinderen een school kiezen, is of hun eigen onderwijsniveau het laagste is op een school. Ze willen wel kunnen opklimmen, maar niet afzakken. Mavo-leerlingen willen een havo-afdeling, maar havisten hebben liever geen mavo-afdeling en wel een vwo.

Lees verder: Achtstegroepers kijken vooral of middelbare school dichtbij is

15:54 zaterdag 10 februari 2018

David Nouwen (11) had een voorlopig schooladvies havo/vwo, maar de definitieve uitslag is havo geworden. "Ik ben wel een beetje teleurgesteld dat het geen vwo is geworden. Maar ik ben ook blij, want havo is natuurlijk een prima advies."

Het bijgestelde schooladvies betekent ook dat hij iets minder scholen bezoekt de komende weken. Eerst keek hij ook naar gymnasia, maar dat hoeft nu niet meer.

Volgens moeder Carolien Vader maar goed ook, want de agenda was overvol, net als de open dagen zelf. 'Propvolle gangen met ouders en kinderen. Presentaties in zalen waar je niet meer bij kon, hutjemutje door gangen en dan maar genoegen moeten nemen met een blik in de klas. Het is bijna niet te doen.'

Een van de redenen van de grote drukte is volgens haar dat ook steeds meer kinderen uit groep 7 alvast gaan kijken.

09:13 donderdag 8 februari 2018

Een aantal gymnasia begint last te krijgen van te hoge schooladviezen voor leerlingen. Ze moeten er harder aan trekken en niet iedereen haalt het eerste jaar. Het advies van de leerkracht is leidend. Dat leidt vooral in de steden als Haarlem en Amsterdam tot overadvisering van kinderen van hoogopgeleiden, constateerde de Onderwijsinspectie vorig jaar.

Sommige hoogopgeleide ouders willen ten koste van het kind toch een vwo-advies. Een leerkracht: "Ik denk dat ik naast de meeste adviezen die precies kloppen, eerder te hoge heb gegeven dan te lage. Je wilt zelf ook het beste voor het kind. Met als risico dat het niveau te hoog is en kinderen op een categorale school zelfs van school af moeten."

Lees ook: Krijgen kinderen in Amsterdam te hoge adviezen?

Othman wil later chirurg wordenBeeld Carly Wollaert

10:43 donderdag 1 februari 2018

Othman Ousalah (11) zit op de Flevoparkschool. Zijn advies is havo/vwo. Het Pieter Nieuwland College is zijn favoriete middelbare school.

"Eigenlijk was ik verrast dat ik havo/vwo heb. Ik had lager verwacht. Ik hoorde dat ik twaalf scholen op de lijst moet zetten, dat ga ik wel doen, maar ik ga er maar zes of zeven bekijken. Want dat zijn de scholen die een beetje in de buurt zijn. Ik let vooral op of een school dichtbij is en of de lesmaterialen goed zijn. Als ik heel ver moet fietsen en het is winter, is dat een probleem. Ik heb zeker zin om naar de middelbare school te gaan. Je gaat van een kinderschool naar een volwassen school. Het is best spannend dat we moeten loten. Ik vind het Pieter Nieuwland nu het leukst en het Metis Montessori Lyceum wil ik op 2. Later wil ik chirurg worden, want dan verdien je veel geld en het is uitdagend."

10:38 donderdag 1 februari 2018

'We zijn hartstikke blij,' appt Noussaiba. De 11-jarige tweeling heeft een definitief schooladvies gekregen. Voor Noussaiba is dat havo en voor Dania is dat geen vmbo-k meer, maar vmbo-t. Dat betekent dat de zoektocht naar een middelbare school waar ze beiden naartoe kunnen iets makkelijker is.

Lees over de zoektocht van de tweeling: Middelbare school gezocht voor tweeling met verschillend schooladvies

Noussaiba en Dania el KharrazalamiBeeld Tammy van Nerum

12:02 dinsdag 23 januari 2018

Dania en Noussaiba el Kharrazalami (11) zijn een tweeling. Toch hebben ze een verschillend schooladvies. Dat maakt de zoektocht naar een middelbare school waar ze samen naartoe kunnen er niet makkelijker op.

Ze zijn een eeneiige tweeling. Elke dag lopen ze samen naar school, ze zitten al acht jaar samen in de klas. Maar nu ze een middelbare school moeten kiezen, scheiden hun wegen misschien. Noussaiba, de oudste met vijf minuten, heeft namelijk een voorlopig havo-advies. En Dania kreeg te horen dat ze waarschijnlijk naar vmbo kader of theoretisch kan.

Daarom hebben ze een lijst gemaakt van twaalf scholen waar de meeste in elk geval vmbo-t en havo hebben.

10:46 dinsdag 23 januari 2018

David Nouwen (11) zit op basisschool Westerpark. Zijn voorlopige schooladvies is havo/vwo. Het Berlage Lyceum staat tot nu toe bovenaan zijn lijst.

“Vorig jaar ben ik al naar een paar scholen gaan kijken, vooral omdat mijn vader nieuwsgierig was. Dit jaar gaan we naar een paar dezelfde scholen en wat nieuwe. Hoeveel in totaal? Geen idee.”

“Het belangrijkst vind ik gewoon dat de sfeer op een school leuk is. En dat het een beetje groot is en je veel vrienden kunt maken. De meeste scholen die ik nu heb gezien zijn best leuk, maar sommige zijn gewoon leuker, zoals het Berlage."

"Ik ga altijd met mijn ouders naar een open dag, soms zijn vrienden er dan ook. Als ze straks naar dezelfde school gaan, heb je iemand om op te bouwen. Maar heel belangrijk is het niet, ik wil vooral mijn eigen pad volgen."

"Ja ik heb wel zin in de middelbare school. Mijn vader zegt dat het de leukste tijd van je leven is.”

David Nouwen: Ik wil een leuke, grote school, waar je veel vrienden kunt maken.Beeld Carly Wollaert

13:51 maandag 22 januari 2018

Amélie van Abbe (11) zit op basisschool Asvo in Centrum. Met het voorlopige schooladvies vwo/gymnasium is het Hyperion Lyceum tot nu toe haar favoriete school.

"Ik heb vorig jaar al drie scholen bekeken, dat is wel fijn, want ik ga er nu meer dan twaalf bezoeken. Ik vind het wel spannend, en ook vermoeiend om zo veel scholen te zien."

"We hebben een schema gemaakt met alle scholen. Het is echt een beetje proppen. Je moet het allemaal bezocht hebben want anders kan een school niet op je lijst, vind ik."

"Meestal ga ik met mijn ouders, maar soms ga ik met een vriendinnetje en haar ouders mee. Ik let vooral op de sfeer en hoe het eruit ziet, of het gebouw mooi is, en hoe de leerlingen zijn. Sommige scholen zien er saai uit, maar geven goed les. Dan moet je door een saai gebouw heen kijken."

Amelie van Abbe:Beeld Carly Wollaert

10:23 maandag 22 januari 2018

Tyara Dalloesingh (11) zit op basisschool De Waaier in Oost. Haar voorlopige schooladvies is vmbo-t, en daarmee hoopt ze naar het IJburg­college 2 te gaan.

"Ik ben gaan kijken bij Spring High in Nieuw-West. Ik vond het een leuke klas, maar de school is nog niet klaar. Het eerste jaar zit je dan in een grote zaal, met allemaal vakken en mensen door elkaar. Ik ga ook nog kijken bij het IJburgcollege 2. Die lijkt me het leukst en is dichterbij met de fiets of bus."

"Wat ik belangrijk vind, is dat er genoeg aandacht is van de leerkrachten voor alle vakken en de leerdoelen. En dat er geen pesterijen zijn op school. Ik wil geen school waar mensen zich beter voelen dan anderen, wat je veel ziet in highschoolfims. Iedereen is gewoon gelijk, ook qua cultuur."

"Loten lijkt me wel spannend. Ik wil naar het IJburgcollege 2, en het lijkt me vervelend als je dan op het Spinoza terechtkomt."

Tyara Dalloesingh: Ik wil een school waar iedereen gelijk isBeeld Carly Wollaert

10:05 maandag 22 januari 2018

Jayrell Scheltens (11) zit op basisschool Polsstok in Zuidoost. Met het voorlopige advies vmbo kader/theoretisch staat OSB nu op nummer 1.

"Het belangrijkst vind ik dat een school een beetje dichtbij is. Daarom ga ik maar naar 3 scholen kijken in de buurt: OSB, Scholengemeenschap Reigersbos (SGR) en het Bindelmeercollege (BMC). Mijn vrienden hebben hetzelfde rijtje. Ik vind dat wel genoeg. Ik moet extra hard mijn best doen nu, want dan krijg ik misschien vmbo-t."

"Als ik bij een school op bezoek ben, kijk ik hoe ik me voel als ik daar binnenkom en naar hoe de docenten tegen me zijn. Het gebouw vind ik ook belangrijk. Van mijn zus weet ik dat je op OSB laat uit bent. Maar ik vind het leuk dat je de eerste jaren met gemengde adviezen in de klas zit.

"Het is echt wel spannend dat loten. Want ik wil gewoon naar de school die ik het leukst vind."

Jayrell Scheltens: Ik vind het belangrijk dat een school dichtbij is.Beeld Carly Wollaert

09:57 maandag 22 januari 2018

Ise Veninga (11) zit op basisschool De Ark in ­Diemen. Met het voorlopige advies vwo+ is Cartesius 2 haar favoriet.

"We hebben een schema gemaakt met 13 scholen en drie reservescholen. Nu lijkt me het Cartesius 2 het leukst, omdat je daar bijna geen huiswerk hebt. Het lijkt me wel spannend als ik zonder vriendinnen ben op de eerste schooldag, maar ik ga geen school kiezen alleen omdat mijn vriendinnen daar naartoe willen."

"Mijn moeder had al een eerste selectie gemaakt van verschillende scholen: de Vrije school, Vinse School of een brede school. Naar een gymnasium wil ik niet, want Grieks en Latijn zijn niet echt nodig. Ik kijk naar hoe het gebouw eruitziet en hoe de leraren lesgeven."

"Als me dat niet bevalt is het sowieso geen optie. Ik vind het niet zo belangrijk hoe ver een school is, alleen scholen in West vonden we te ver van Diemen. Loten vind ik best irritant. Als je graag naar een school wilt, en je wordt niet ingeloot is dat jammer. Ik hoorde dat een jongen vorig jaar op geen van zijn 16 keuzes kwam. Daar schrok ik wel van."

Ise VeningaBeeld Carly Wollaert

09:52 maandag 22 januari 2018

De komende maanden struinen duizenden kinderen open avonden en dagen af. Op 5 april horen ze of ze op hun favoriete school zijn geplaatst. Voor het eerst dit jaar is er een garantie op een school van de voorkeurslijst van de achtstegroepers.

Maar dan moeten de leerlingen wel voldoende scholen op hun voorkeurslijst zetten. Minimaal 4 scholen in het geval van vmbo basis en vmbo kader, 6 scholen voor vmbo-t of zelfs 12 scholen voor havo en vwo. Een hele uitdaging.

Vorig jaar kwam 85 procent op de favoriete school en bijna 98 procent op een school uit de top 5. Wie een te korte lijst invult, kan buiten de boot vallen.

Voor die kinderen is er een tweede loting, waarbij een voorkeurslijst wordt gemaakt van scholen die nog plek hebben. Ook leerlingen die niet blij zijn met de uitslag kunnen meeloten.