Direct naar artikelinhoud

Horeca tegen gemeente: 'Timmer horecazaak niet dicht na geweld'

De gemeente moet niet langer horecazaken voor onbepaalde tijd sluiten als er een incident is geweest. Horeca Nederland Amsterdam vraagt om 'een ander beleid'.

Politieonderzoek bij club Suzy Wong, waar een handgranaat werd gevonden.Beeld .

Dat doet het naar aanleiding van de handgranaat vorige week bij club Suzy Wong in de Korte Leidse­dwarsstraat.

"Anders geef je criminelen invloed op de bedrijfsvoering van de horeca," zegt regiomanager Eveline Doornhegge van Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam.

Omdat de gemeente, om gevaar voor omwonenden te voorkomen, zaken consequent dichttimmert, kunnen ondernemers gemakkelijk onder druk worden gezet.

Afpersen
Eerder sloot de gemeente ook Club Abe en café In the City na de vondst van handgranaten.

De organisatie sluit niet uit dat criminelen proberen horecaondernemers af te persen door met geweld te dreigen, wat ook bij coffeeshops gebeurt. "Maar het kan ook te maken hebben met streng deurbeleid waarbij criminelen zijn geweerd."

"We moeten voorkomen dat dit ook in de horeca een trend wordt. Wij willen in overleg met politiek en gemeente een ander beleid. We hebben vorig jaar bij een schiet­incident in Westerpark gezien dat de gemeente bereid was af te zien van sluiting, omdat de ondernemer vrijwillig zijn zaak twee weken dichtdeed."

Lees ook het interview met horecaondernemer Pim Evers: 'Wie de echte overlastgevers en wildplassers zijn? Niet de toeristen'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.