Direct naar artikelinhoud

Minibierfietsjes vallen verkeerd: 'De Albert Cuyp is geen pretpark'

Een week of twee geleden doken ze op aan de kop van de Albert Cuypmarkt: een soort minibierfietsjes. Bestuurder Paul Slettenhaar van Zuid sprak gelijk van een verbod.

De pretparkfietsen op de Albert CuypBeeld Bewoners van de Pijp

Het heeft alle schijn van een plan van een ondernemer met een reusachtig bord voor haar kop: de verhuur van pretparkfietsen in een propvolle stad waar iedere toeristische oprisping automatisch onder het vergrootglas ligt.

Drie weken geleden opgericht en nu al in het oog van een shitstorm.

Een week of twee geleden doken ze op aan de kop van de Albert Cuypmarkt: een soort minibierfietsjes. Te huur voor toeristen. En Amsterdammers natuurlijk, maar dat lijkt een vrij kansloze doelgroep.

Een klein stukje de markt op, achter een kraam en in een pand waar voorheen een lederwinkel zat, worden de vervoermiddelen verhuurd.

Rood zijn ze, en gifgroen. Vier zitplaatsen, twee autosturen en een heleboel trappers. Voor de regenachtige dagen ook nog voorzien van een gezellig luifeltje.

Triggerhappy
Amsterdam wordt door de antidruktelobby nogal eens een pretpark genoemd, maar zó direct was het verband met attractieparken nog niet eerder.

Buurtbewoners trokken maandag aan de bel en mobiliseerden politici op het niveau van stadsdeel en centrale stad.

Bestuurder Paul Slettenhaar van Zuid reageerde triggerhappy: hij sprak gelijk van een verbod.

"De Albert Cuypmarkt is bestemd voor het verkopen van producten. Dagelijkse boodschappen, lekkernijen en allerhande stukgoed. Verhuur van allerhande fietsen hoort niet thuis op de Albert Cuyp. Ik snap dat ondernemers telkens op zoek zijn naar nieuwe kansen, maar de markt is geen pretpark. Daarnaast is het ook nog eens verkeersonveilig, want de markt is een voetgangersgebied."

'Stomme bierfiets'
De mensen achter platform Bewoners van de Pijp zijn blij dat het stadsdeel zo snel in actie lijkt te komen. "Het gaat mij niet om individuele ondernemers, maar dit is gewoon raar. Zijn we net die stomme bierfietsen kwijt, in Zuid rijden ze trouwens gewoon nog steeds, komt er iemand met dít. We hopen dat Slettenhaar de daad bij het woord voegt als deze praktijk niet ophoudt."

Margreet Verburg, initiatiefneemster van het bedrijfje en tevens eigenaar van Tourist Express, Massage Express en Lugage Express, wil niet op vragen reageren. "Het komt nu allemaal even niet uit."

Lees ook: Nu echt over en uit voor de bierfiets

Ik snap dat ondernemers telkens op zoek zijn naar nieuwe kansen, maar de markt is geen pretpark
Paul Slettenhaar

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.