Direct naar artikelinhoud
Han Lips

Wie wilde het shirtje van John Heitinga?

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Shirtje Ruilen.

Shirtje RuilenBeeld RTL 7

Het is Lips niet ontgaan dat er in Rotterdam een veteraan komt afbouwen. "Ik ben niet Dirk. Ik ben Robin," sprak de veteraan veelbelovend in het Sportjournaal.

Wat zeker is: na het zien van de klassieker van zondag vallen er nog heel wat armen om schouders te leggen.

Nog één ding dat zeker is: ook Van Persie heeft in zijn prachtige carrière - daar hoeven we niet kinderachtig over te doen - heel wat shirtjes geruild met internationale topvoetballers. En precies dat is het simpele doch doeltreffende concept van RTL 7-programma Shirtje Ruilen.

Maandag begon een tweede seizoen van het program­ma waarin Frank Evenblij langsgaat bij Nederlandse (oud-)voetballers die gretig hun smakelijkste anekdotes vertellen bij de dozen vol voetbalshirts.

Dat is vooral vaak lachen, maar soms ontroerend -  zoals toen Arnold Bruggink vertelde over zijn voormalig Hannover 96-ploeggenoot Robert ­Enke, die zelfmoord pleegde.

Het aardigst wordt het programma als Evenblij de nét-niet-wereldtoppers bezoekt, zoals maandag John Heitinga.

Heus een prachtige carrière, maar toen Evenblij hem vroeg welke spelers er naar hém toe waren gekomen om zijn shirtje te krijgen - waar Heitinga exemplaren van spelers als Thierry Henry, Didier Drogba en Steven Gerrard voor zijn neus had liggen - duurde de aarzeling net een prachtige seconde te lang.

Later ging Evenblij ook langs in Mierlo, waar Diego Maradona deze zomer als trainer met FC Fujairah uit de Verenigde Arabische Emiraten op trainingskamp was geweest.

Een clubman had Maradona's trainersoutfit weten te bemachtigen. Met Evenblij naast hem snoof hij nog eens goed aan het ongewassen shirt, om zonder spoor van twijfel te concluderen: "Ja, dat is Diego Maradona."

Volgende week Royston Drenthe en Jan Vennegoor of Hesselink (één van de langste achternamen op een shirt). Dat programma kan nog jaren mee.

Reageren? hanlips@parool.nl

Hij snoof nog eens goed aan het ongewassen shirt, om zonder spoor van twijfel te concluderen: 'Ja, dat is Diego Maradona'