Direct naar artikelinhoud
PS

Een katvriendelijk huis zonder spuuglelijke krabpalen

Katvriendelijk én smaakvol je huis inrichten, het kan. Weg met die spuuglelijke krabpalen; maak zelf een mooie kattenklimmuur.

Katvriendelijk én smaakvol je huis inrichten, het kanBeeld Jip van den Toorn

Het is voor menig baasje een duivels dilemma: hoe houd ik mijn kat gelukkig zonder mijn met zorg ingerichte stulpje te vervuilen met spuug­lelijke klimtorens, krabpalen en andere smakeloosheid?

Het aanbod van de gemiddelde dierenwinkel bezorgt ­menig kattenbezitter een acute woonkater, maar je dier achterlaten in een minimalistisch, strak interieur is hét recept voor een grumpy cat die overal poept of de ­designbank kapotkrabt.

Maar katten hebben wel degelijk behoefte aan plekken in huis om te zonnen, zich te verstoppen en te spelen, om in alle rust te kunnen toiletteren en hun nagels te scherpen. ­Gelukkig zijn er steeds meer smaakvolle oplossingen te vinden om hun leven én dat van onszelf te veraangenamen; van webshops met fancy spullen tot YouTubefilmpjes met slimme tips.

Marij Hessel (32) van interieurblog en webshop My ­Attic: "Katten hebben de neiging hun nagels in je favoriete meubels te steken. Mijn katten Mos en Def doen niets liever. Omdat zo'n krabpaal meestal niet heel stijlvol is en ­totaal niet past bij de rest van mijn ­interieur, zoek ik daarom naar zelfmaakoplossingen die leuk zijn voor de katten én voor mijzelf. Van een mini-­kelim en twee planken en wat schroeven heb ik in een handomdraai een fraaie krabplank gemaakt."

Van kartonnen dozen maakte Hessel een huisje waar de katten graag inkruipen. "Door er wat werk van te maken ziet zo'n doos er meteen een stuk leuker uit. Met een zacht kleedje erin is het een paradijsje voor mijn katten."

Mandjes, trapjes, planken
Op de Facebookgroep Katvriendelijk Je Huis Inrichten van Desiree Houtekamer (53) worden tips en foto's ­gedeeld. Van krabplanken bevestigd aan de bank tot complete houten kattenstulpjes. Houtekamer: "Ik ben de groep begonnen om mensen te inspireren hun interieur katvriendelijker te maken. Ze weten vaak niet dat ze hun kat er gelukkiger mee kunnen maken en zo probleemgedrag kunnen voorkomen."

Haar huis heeft ze voor haar katten Joris, Ozzie en Smul  ingericht met zelfgemaakte houten krabtorens afgezet met sisaltouw, wandplanken, trapjes en mandjes. "Katten houden van overzicht en keuze. Ze ­bepalen graag zelf waar ze slapen, zich ontlasten, zich verstoppen of spelen. Je kunt beter méér dan minder spullen voor ze in huis halen: meerdere mandjes, speeltjes, krabpalen, voer -en kattenbakken."

Linda de Groot (41) deelde in de groep trots een foto van haar Pinterestwaardige wandmeubel van Krabpalen­enklimbomen.nl, waar haar drie raskatten, de Savannahs Max, Mika en Juma, graag liggen te spinnen. Kosten noch moeite worden gespaard voor haar poezen, die afstammen van de wilde Afrikaanse civetkat.

Raskatvriendelijk
"Omdat het grote, sterke katten zijn met veel energie, zijn ze in staat het huis af te breken tijdens hun dagelijkse dolle tien minuten. Daarom hebben we veel dingen in huis aangepast, zodat ze zich veilig kunnen uitleven."

De Groot somt op hoe ze haar eengezinswoning met drie verdiepingen raskatvriendelijk heeft gemaakt: "We hebben een voerpuzzel en een drinkfontein, op die manier moeten ze 'jagen' om aan hun eten te komen. In huis staan meerdere kattenbakken, die ruim en hoog genoeg zijn voor de katten om in te kunnen staan. Ze leven zich uit op een activitykleed, in een speeltunnel en een groot rad waarin ze rondjes rennen, net als een cavia."

"Op elke etage staat nog eens een flinke krabpaal van mooie, natuurlijke materialen, zoals boomstammen. Van een Ikeabankje met een lade, waar we een poezenhoofdje uit hebben gezaagd, hebben we een overdekte kattenbak gemaakt voor op onze slaapkamer. Want ­'s nachts slapen ze bij ons. Mijn man en ik hebben geen kinderen, de katten zijn onze kinderen."

Twee weekenden werk
Martijn van Eijk (31) is de trotse bezitter van Dolce en ­Gabbana, Armani en Versace. ("Met mode heb ik niks, ik vond de namen gewoon origineel.") Speciaal voor het viertal toverde Van Eijk de complete wand boven zijn bankstel om tot een kattenklimmuur.

"Katten houden van overzicht, heb ik gelezen. Ik zag wat voorbeelden online van een katvriendelijk interieur en ben het vervolgens zelf na gaan maken. Mijn broer en ik zijn er wel twee weekenden mee bezig geweest. Zwevende planken bevestigden we met moeren aan rollboarders, net als ronde houten panelen met kussens en huisjes met een holletje, die ik vond op de site Zooplus."

Van Eijk moest er een muur en twee Ikeaschilderijen voor opofferen, maar dat was het waard. "De katten springen nu van de bank op de wandplanken, verstoppen zich in de huisjes of luieren op de kussentjes."

De reacties zijn positief, al zou niemand uit zijn kennissenkring zo ver gaan. "Ze vinden het te veel gedoe voor een huisdier. Ik ben alleen, dus ik hoef met niemand rekening te houden, behalve met mijn katten, dat scheelt."

'Op elke etage staat een flinke krabpaal van natuurlijke materialen, zoals boomstammen'

Een katvriendelijk en stijlvol huis

-  Voor wandplanken: houd rekening met het gewicht van je kat en zet hem dus eerst op de weegschaal. Koop planken met de juiste draagkracht, bijvoorbeeld de Mosslanda schilderijplankjes van Ikea. Gebruik stevige pluggen die geschikt zijn voor je muur.

-  Bevestig houten kratjes aan de vensterbank voor een mooie zonnebaadplek voor je kat.

-  Maak van je oude trui of sweater en een kussentje een poezenmand, door de mouwen op te vullen met fiberfill en ze dicht te naaien. (Check YouTube voor instructies.)

-  De strak vormgegeven en elegante kartonnen kattenmeubels met namen als Le Fish (€79,95) en La Maitresse (€199) van Cat On misstaan niet in een designinterieur: www.cat-on.com

-  Vul een brede vaas van Ikea met water en met plantjes uit de dierenwinkel. Zo maak je een drinkplek voor je kat die er ook nog eens leuk uitziet, zegt Desiree Houtekamer. "Zet het drinken altijd twee meter bij het voer vandaan. Zo drinkt je kat 50 procent meer water."

-  Bouw kartonnen dozen om tot kattenhuisje, met behulp van een stanleymes en sterke tape.

-  Vermaak nachtkastjes of een Ikea blokkenkast tot verstopplek voor je kat, door er een opening uit te zagen, bijvoorbeeld in de vorm van een kattenkop.