Direct naar artikelinhoud

Ouders halen kinderen van voorschool nu die geld kost

Nu de voorscholen niet meer gratis zijn, halen veel ouders hun kinderen ervan af. Vaak gaat het om peuters met een taalachterstand, die de voorschool juist hard nodig hebben.

Nu de voorscholen niet meer gratis zijn, halen veel ouders hun kinderen ervan afBeeld anp

Soumia Ousalah heeft haar kind afgelopen maandag niet meer naar de voorschool gebracht. De bijdrage van 126 euro die ze ineens moet betalen, is een obstakel. "Daar hebben we het geld niet voor. Een sportclub of zwemles is voor ons ook onbetaalbaar."

Haar man heeft werk, dat wel, maar het gezin (vier kinderen) is groot en het leven in Amsterdam is duur. Ze spreekt gebrekkig Nederlands. "Zonder voorschool zal mijn kind met een taalachterstand aan de basisschool beginnen."

Bert Meijer, directeur van de Flevoparkschool, slaat alarm. Deze week zijn ongeveer tien kinderen niet meer komen opdagen op zijn voorschool, bedoeld voor peuters van 2,5 tot 4 jaar. "Sommigen zitten daar al één jaar op."

Per 1 januari zijn voorscholen niet meer gratis. De rijksoverheid wil de verschillen tussen crèches en voorscholen wegnemen. In Amsterdam waren voorscholen gratis, omdat veel peuters daar beter Nederlands leren dan thuis.

Uit een rondgang blijkt dat meer voorscholen  te maken hebben met uitschrijvingen. Bij Impuls, dat 1900 kinderen opvangt, zijn dat er 150, van wie 50 vanwege de eigen bijdrage. Bij Swazoom, met voorscholen in Zuidoost, zijn 26 kinderen niet meer teruggekomen en van 100 kinderen is dat nog niet duidelijk, zegt directeur Harvey Sandriman. "Het risico is dat wij maar 700 van de 850 plekken bezet krijgen."

Geen vangnet
De kinderen die nu van de voorschool gaan, kampen veelal met taalachterstanden. Meijer maakt zich zorgen. "Peuters die niet meer naar de voorschool kunnen, missen veel." Sandriman van Swazoom: "Het gaat vaak om sociaal zwakkere kinderen, die een voorschool juist het hardst nodig hebben."

De eigen bijdrage die ouders vanaf 1 januari betalen, is inkomensafhankelijk. Minima zijn 22,20 euro per maand kwijt, de hoogste inkomens 246,79 euro. "Voor veel mensen in de Indische Buurt, waar mijn school zit, is 22 euro veel geld. Zeker in grote gezinnen," aldus Meijer. Ousalah spreekt namens meer ouders die maar iets boven het minimum verdienen: "Die vallen net buiten alle vangnetten en subsidies."

Ook middeninkomens komen in de knel, zegt Meijer. "Als je ineens 160 euro moet betalen en je hebt drie kinderen, tikt dat snel aan."

Hulp bij aanvraag
Amsterdam kent deze signalen, maar de stad mag geen extra toeslagen geven aan minima. Wel wordt de scholierenvergoeding voor deze groep uitgebreid met 250 euro per schooljaar.

De voorscholen prijzen de extra bijdrage, maar geven aan dat die niet volstaat. De scholierenvergoeding wordt namelijk niet in geld uitbetaald, maar in vouchers, bijvoorbeeld voor de sportclub of zwemles.

Bovendien vinden veel minima het ingewikkeld om die aan te vragen, of ze weten er niet van. "De stap is vaak te groot," zegt Sandriman. Meerdere voorscholen bieden ouders aan te helpen, ook als ze hun kind al hebben uitgeschreven. "Maar de echte oplossing moet uit Den Haag komen," zegt raadslid Erik Flentge (SP).

€22,20

Minima betalen 22,20 euro per maand eigen bijdrage, de hoogste inkomens 246,79 euro.

'Ik moest geld lenen'

Khadija Enmili (42)
"Ik moet voor de voorschool 163 euro per maand betalen. Ik ga mijn kind eind deze maand uitschrijven, voor januari heb ik geld moeten lenen. Ik ken veel Marokkaanse ouders die hetzelfde doen. De taalachterstanden worden zo groter."

"Mijn man is Nederlands. Hij werkt en is pas laat thuis. Ik kom uit Marokko en spreek niet zo goed Nederlands. Wij hebben inkomen, maar onze huur en vaste lasten zijn ook hoog. Een andere moeder werkt, maar moet nu stoppen, omdat ze haar kind van de voorschool moet halen."

Naima Nassiri (28)
"Mijn oudste is 3,5 jaar en zit al 1,5 jaar op de voorschool. Wij moeten 80 euro per maand betalen. Dat lijkt misschien weinig, maar niet voor ons. Mijn man is zzp'er en moet ook sparen voor ziekte en pensioen. Ik kan niet werken, want we hebben een klein kindje."

"Onze oudste heeft een taalachterstand. Ik spreek redelijk Nederlands, maar niet vloeiend. Mijn oudste houd ik dat laatste half jaar op de voorschool, maar mijn jongste schrijf ik zeker niet in. Jammer, want de voorschool is belangrijk voor de ontwikkeling."