Direct naar artikelinhoud

Makelaars breiden hun werkgebied uit: 'Kijk verder dan de Ring'

De huizenmarkt zit vast: er staat weinig te koop en er komt geen huis meer bij. Donderdag werd bekend dat de prijzen weer met 13 procent zijn gestegen. De meeste Amsterdammers kunnen nauwelijks iets nieuws kopen. Hoe vergaat het de makelaar?

Makelaars breiden hun werkgebied uit: 'Kijk verder dan de Ring'
Beeld anp

Monique Krop (50)
Krop & Co Makelaars, Herengracht

"Je ziet dat eenpitters het zwaar hebben. Hadden zij vroeger nog 10, 15 objecten in hun portefeuille, nu is het soms nog maar één. Soms boren ze een ander marktgebied aan, meer verhuur bijvoorbeeld, en ze vergroten hun werkgebied. Nu komen makelaars in wijken waar ze eerst niet dood gevonden wilden worden."

"Je moet nog creatiever worden. Beleggers houden hun aanbod ook vast: als je iets verkoopt, kun je voor dat vrijkomende vermogen niets nieuws vinden. Je kunt ook  goed duur verhuren, dus kiezen beleggers daarvoor. In dat opzicht gedraagt de gemiddelde belegger zich niet anders dan de gewone Amsterdammer. De belegger vindt ook dat hij te veel moet betalen voor wat ie krijgt."

"De expatmarkt doet het beter: met een groepje MVA-makelaars hebben we een expatgroep opgericht, de MVA Certified Expat Broker, toen we merkten dat er voor bedrijven allerlei relocators bezig waren die geen sjoege hadden van de Amsterdamse huizenmarkt. We werken samen met de gemeente Amsterdam. Expats komen meestal van plekken waar de huizenprijzen hoger liggen, dus die zijn wel wat gewend. Gemiddeld betalen ze 1500 tot 2000 euro huur per maand - met uitschieters naar boven, afhankelijk van of ze de huur zelf moeten betalen of dat het bedrijf het doet."

"De schaarste groeit, de rente blijft voorlopig laag. Ik denk dat het tot de zomer zo blijft. Nieuwbouw moet verlichting brengen, maar die komt nooit in de aantallen die we nodig hebben. Neem het medicijnagentschap EMA dat zijn hoofdkantoor naar Amsterdam verplaatst: dat zijn weer 900 gezinnen die ondergebracht moeten worden - in koop of huur, dat maakt niet uit. Booking.com levert elke maand mensen aan die een huis zoeken. Die vraag is niet bij te benen."

"Wij adviseren onze klanten ook te kijken in Aalsmeer, Diemen, Amstelveen. Vroeger verwezen we dan door naar een lokale makelaar, nu houden we die mensen bij ons."

"Uiteindelijk gaat dat ook gebeuren hè: in het buitenland is het volkomen normaal om een uur te reizen naar je werk. Trek eens een denkbeeldige cirkel van een uur treinreizen om Amsterdam. Dan kom je voorbij Haarlem, in de buurt van Amersfoort, bij Lelystad... We moeten daar niet zo bekrompen over denken."

Monique KropBeeld .

Hadassa Pappie (51)
Pappie van der Zee Makelaars, Hogeweg

"Je ziet dat bij ons de verhoudingen iets zijn verschoven: vroeger waren we vooral verkoopmakelaar, nu doen we ongeveer evenveel aankopen. Daar verdienen we ons brood mee. Klanten merken juist in deze markt hoe belangrijk de aankoopmakelaar is. Je moet heel snel zijn: meteen reageren, meteen de klant tot actie manen. Achteroverleunen heeft geen zin. En altijd met ze meegaan, hè."

"Wij zien de huizen net een paar dagen voor ze op Funda komen. Dus dan zijn de afspraken voor mensen met een makelaar. Zo heb je net iets meer tijd om je voor te bereiden. Maar er zijn inderdaad heel weinig huizen. De kijker weet dat ook, en die gaat serieus om met het aanbod."

"Ons kantoor zit in de Watergraafsmeer, maar we moeten het niet alleen van deze buurt hebben. Dan hadden we de tent wel kunnen sluiten. We kopen ook in Diemen, Duivendrecht, Abcoude, Amstelveen. Op dit moment hebben wij zelf geen huizen te koop - het jaar is net begonnen, er zitten drie huizen aan te komen. Dat is altijd zo in deze periode: na sinterklaas valt het eigenlijk stil, dan hebben de mensen wat anders aan hun hoofd. Een huis dat in de tweede week van december op de markt kwam, kreeg ook nauwelijks aanloop. Dat is nu pas verkocht. Een heel leuk huis trouwens."

Hadassa PappieBeeld .

Anton van Klooster (55)
Hallie & Van Klooster ­Makelaardij, Frederik ­Hendrikstraat

"Het verschil met 2000 en 2007 is nou ook weer niet zo groot. De omloopsnelheid is nu enorm, maar de voorraad is niet kleiner dan toen. Er is veel bijgebouwd, veel sociale huurwoningen zijn koophuizen geworden. Was toen 20 procent van de huizen koop, dat is nu ongeveer 32. Maar goed: de prijzen stijgen extreem, dat klopt. Geld is nu weinig waard, en Amsterdam is populair. Je moet wel verder kijken dan de Ring. We hebben een huis te koop in Zuidoost, in de Wethouder in 't Veldstraat, een leuke buurt. Een eengezins­woning met tuin, 252.000 euro. Ook deze zal op inschrijving worden verkocht, maar het zijn wel heel andere prijzen dan die je meestal hoort."

"Er is nog zo veel potentieel! In De Aker krijg je 157 vierkante meter voor 4,5 ton, dat zijn maandlasten van nog geen 1000 euro. De regel dat je maar 100 procent van de koopsom mag financieren levert meer problemen op voor starters dan het prijsniveau: je moet de kosten koper zelf meenemen, en doordat je ook steeds meer moet aflossen kunnen ze minder lenen."

"Verder is dit van alle tijden. Starters kopen een appartement in de stad. Als ze gaan samenwonen kopen ze een groter huis, en zodra er kinderen komen gaan ze naar Haarlem of het Gooi - of als ze wat minder te besteden hebben naar Purmerend of Almere. Het is niet zo dat gezinnen nu opeens de stad worden uitgejaagd. Die zoeken ook, hoe zeg ik het voorzichtig, een minder stadse omgeving voor hun kinderen."

"Met ons gaat het goed: we hebben ongeveer 25 bestaande huizen in portefeuille, en ongeveer 300 nieuwbouwappartementen. De meeste makelaars zien daar de potentie niet van: die, en ook hun klanten, willen iets zien wat af is. De prijzen zijn even hoog, en onderschat de erfpacht niet, maar het is niet zo dat er niets te koop is in de stad."

Anton van KloosterBeeld .

'Een huis verkopen is geen kunst, een volgend huis vinden wel'

De Amsterdamse huizenmarkt zit in een onontwarbare knoop. De prijzen zijn met dubbele cijfers gestegen, het einde is niet in zicht en alleen beleggers kunnen nog een woning kopen. 'Amsterdam vertoont alle ziekteverschijnselen van een oververhitte huizenmarkt.'