Direct naar artikelinhoud
Winterspelen

Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion

Lees in dit blog alles over de Olympische Winterspelen in PyeongChang (Zuid-Korea) en de terugkeer in Nederland van de Oranje sporters.

.Beeld anp

07:45 dinsdag 27 februari 2018

Het Olympisch team kreeg maandagavond in het ijskoude Olympisch Stadion in Zuid een hartverwarmend ontvangst. Van heinde en verre kwamen enkele honderden liefhebbers van het langebaanschaatsen, snowboarden, skeleton en shorttrack naar de huldiging.

19:46 maandag 26 februari 2018

De vader van Sven Kramer was er niet bij in Korea maar wel bij het huldigen van het team NL. Thuis voelde Yep de pijn van zijn zoon toen die geen goud won op de 10 km.

"Teleurstellend voor hem. Maar ik ben heel trots dat hij wel goud haalde op de vijf. Het was ook een mooie avond in het Olympisch stadion."

Yep Kramer voelde thuis de pijn van zoon Sven.Beeld Hanneloes Pen

19:43 maandag 26 februari 2018

Het was dringen na afloop voor interviews met Ireen Wüst na de ceremonie.

.Beeld Hanneloes Pen

18:32 maandag 26 februari 2018

De Nederlandse olympiërs zijn in het Olympisch Stadion gehuldigd. Voor honderden toeschouwers en onder leiding van chef de mission Jeroen Bijl betraden de atleten het podium op de aangelegde Coolste Baan van Nederland.

Min of meer in volgorde van succes werden de 'helden' van Pyeongchang naar voren geroepen. Ireen Wüst, winnares van goud op de 1500 meter en zilver (3000 en ploegachtervolging) kwam met de vaderlandse vlag als laatste naar binnen.

Namens sportkoepel NOC*NSF stak André Bolhuis zijn bewondering niet onder stoelen of banken. "Het was fantastisch wat jullie hebben laten zien," sprak de voorzitter. "Geweldig. Jullie mogen trots zijn op de manier waarop jullie ons land in de internationale sportwereld hebben vertegenwoordigd."

Bijl wilde niet één prestatie als hoogtepunt noemen. "Voor mij waren alle medailles een hoogtepunt, allemaal met een eigen verhaal waarvoor is gestreden. Samen hebben ze het erg goed gedaan.''

Sven Kramer analyseerde zijn optredens nog een keer. "De eerste week met goud op de 5000 meter was fantastisch, de tweede met de 10 kilometer teleurstellend. Maar achteraf moet ik tevreden zijn met mijn 'hattrick' op de 5 km."

In verband met het naderende wereldkampioenschap sprint in China waren enkele schaatsers achtergebleven in Azië, onder wie Kjeld Nuis en Jorien ter Mors. Nuis, twee keer goed voor goud, bedankte via een filmpje wel de toegestroomde fans in Amsterdam.

.Beeld anp
.Beeld anp
.Beeld anp
Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp

18:09 maandag 26 februari 2018

Fans van schaatsster Carlijn Achtereekte lopen de polonaise op de Coolste Baan voor de huldiging van de olympische sporters na de Olympische Winterspelen van Pyeongchang.

.Beeld anp
Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp
Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp

17:32 maandag 26 februari 2018

Het Olympisch Stadion, waar de sporters welkom worden geheten, begint vol te lopen met mensen met vlaggen en spandoeken en dikke wollen mutsen.

In het Olympisch Stadion.Beeld Hanneloes Pen

17:25 maandag 26 februari 2018

Twintig medailles behaalde TeamNL in Zuid-Korea. Kjeld Nuis, de schaatser die goed was voor twee gouden plakken, ontbreekt in Amsterdam. Hij moet naar China waar volgende week het WK sprint wordt verreden.

Sjinkie Knegt.Beeld anp
Antoinette de Jong.Beeld anp
Koen Verweij.Beeld anp

17:08 maandag 26 februari 2018

Karin van Groningen uit Emmeloord (r) heeft twee weken lang elke dag naar de Olympische Spelen gekeken, ook op haar werk in de kinderopvang, zegt haar collega Melissa Koopmans. Vooral snowboarden was favoriet bij Karin: "Leuk om ze nu binnen te halen en in levende lijve te zien. Nu ga ik het hier afsluiten."

Melissa Koopmans en Karin van Groningen uit Emmeloord (r).Beeld Hanneloes Pen

17:03 maandag 26 februari 2018

De olympische ploeg is geland.

Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp
Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp

16:55 maandag 26 februari 2018

Richard Schoenmaker, de broer van Lotte van Beek, en zijn vrouw Carola met hun drie dochters Maud, Floor en Xanne hebben gezien hoe Lotte op een honderdste na vierde werd op de 1500 meter.

"Het was heel fijn dat we er net waren. Het was voor haar een enorme domper en we konden haar erdoor heen helpen. Daarna kreeg ze zilver bij de ploegenachtervolging. Alleen waren wij er toen niet meer bij. Maar we waren er voor haar op een belangrijk moment," aldus Carola.

Richard Schoenmaker, de broer van Lotte van Beek, en zijn vrouw Carola met hun drie dochters Maud, Floor en Xanne.Beeld Hanneloes Pen

16:43 maandag 26 februari 2018

Het vliegtuig met daarin TeamNL, de Nederlandse olympische deelnemers en hun trainers en begeleiders is maandagmiddag om 16.15 uur geland op luchthaven Schiphol.

Het KLM-toestel dat kwam uit Seoul werd het laatste deel van de vlucht traditioneel begeleid door twee F-16's van de Koninklijke Luchtmacht.

De Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen van Pyeongchang gaan aan het begin van de avond richting het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar worden de sporters welkom geheten.

Twintig medailles behaalde TeamNL in Zuid-Korea. Kjeld Nuis, de schaatser die goed was voor twee gouden plakken, ontbreekt in Amsterdam. Hij moet naar China waar volgende week het WK sprint wordt verreden.

16:37 maandag 26 februari 2018

De ouders en zusje van Esmee Visser, winnares van de 5.000 meter vrouwen, zijn beretrots dat Esmee tussen groten als Ireen Wüst, Claudia Pechstein en Martina Sáblíková heeft gereden.

"En nog gewonnen ook van Sáblíková. Ze had goede benen. Voor velen onverwachts misschien maar voor ons iets minder," aldus moeder Yvonne Visser die met haar man Gerard en dochter Loena naar de ontvangst van de sporters in de Coolste Baan van Nederland is gekomen.

Yvonne Visser met haar man Gerard en dochter Loena.Beeld Hanneloes Pen

07:30 maandag 26 februari 2018

De Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen van Pyeongchang worden maandag welkom geheten in het Olympisch Stadion van Amsterdam.

Op deze locatie, de zogenoemde Coolste Baan van Nederland, wordt over twee weken het WK allround gehouden.

Twintig medailles behaalde TeamNL in Zuid-Korea. Kjeld Nuis, de schaatser die goed was voor twee gouden plakken, ontbreekt in Amsterdam. Hij moet naar China waar volgende week het WK sprint wordt verreden.

Het vliegtuig met aan boord de sporters en begeleiders landt om half vijf op Schiphol, waar zij al feestelijk worden onthaald. Het gezelschap gaat daarna door naar het Olympisch Stadion waar de huldiging rond 18.00 uur zal beginnen.

14:11 zondag 25 februari 2018

De Olympische Spelen in Pyeongchang zijn nu echt voorbij. Even voor 22.00 uur plaatselijke tijd ging de vlam in het Olympisch Stadion uit.

De Nederlandse sporters maakten bij de slotceremonie, net als de atleten van de andere landen, een uitgelaten indruk. Ireen Wüst, die voor het laatst deelnam aan de Winterspelen, liep een stuk met de Nederlandse vlag in het stadion en stond die daarna af aan een van de vrijwilligers.

Nadat de vlam werd gedoofd namen de deelnemende sporters aan de Winterspelen bezit van het middenterrein in het stadion. Zij dansten op muziek van onder anderen de Amstelveense dj Martin Garrix. Hij volgde daarmee dj Tiësto op, die in 2004 optrad tijdens de openingsceremonie van de Zomerspelen in Athene.

De volgende Winterspelen zijn in 2022 in Peking.

Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp
Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp

08:13 zondag 25 februari 2018

TeamNL heeft zeer goed gepresteerd bij de Winterspelen in Zuid-Korea, vindt chef de mission Jeroen Bijl.

"Met twintig medailles hebben we het fantastisch gedaan. We hebben verwachte en onverwachte medailles behaald, maar ook verwachte medailles niet gepakt. Maar met een ondergrens van dertien en een doelstelling van vijftien medailles zijn we fors boven onze verwachtingen geëindigd.''

De afzwaaiende Bijl noemde zichzelf zondag in het Holland Heineken House (HHH) een 'blij' mens. "Ik heb echt genoten van deze Spelen. We hebben prachtige sport gezien. De Zuid-Koreaanse organisatie was bovendien heel goed. We hebben hier optimaal kunnen werken. Neem bijvoorbeeld het norovirus. Dat was echt even een zorg aan het begin van de Spelen. Dat leek hier op te steken, maar dat is door het organisatiecomité goed aangepakt. Complimenten daarvoor.''

Bijl sprak ook van 'historische' Spelen. Hij doelde daarmee op de medailleoogst van Ireen Wüst (in totaal elf olympische plakken) en Sven Kramer (negen). "Dat zijn nu onze twee grootste olympiërs aller tijden en zitten wel mooi in dit TeamNL. Dat maakt deze Spelen ook uniek. Zij zullen niet snel meer worden ingehaald.''

Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp

17:52 zaterdag 24 februari 2018

De sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea krijgt zondag een Nederlands tintje. De in Amsterdam wonende dj Martin Garrix treedt op, zo maakte hij bekend op Instagram.

"Ik kan niet geloven dat ik morgen de Olympische Spelen mag sluiten," schrijft de dj. "Ik keek in 2004 naar Tiësto toen hij de Spelen mocht openen. Dat inspireerde mij om te gaan doen wat ik nu doe. Nu ik onderdeel ben van de sluitingsceremonie kan ik alleen maar hopen dat ik weer anderen kan inspireren."

Op het programma voor de ceremonie vol muziek, dans en kunst staan nog veel meer artiesten. Het thema is The Next Wave.

Tiësto draaide in 2004 bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene. Hij begeleidde toen de sporters die één voor één het stadion binnenkwamen met zijn muziek.

15:39 zaterdag 24 februari 2018

De Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen zijn nog aardig in de buurt gekomen van het recordaantal van 24 medailles van Sotsji in 2014.

Door de bronzen plakken van Irene Schouten en Koen Verweij op de massastart verlaat TeamNL Zuid-Korea maandag met twintig plakken. Nederland beleeft zo de op één na meest succesvolle Winterspelen. Op de derde plaats staat Nagano, waar de Oranjesporters in 1998 tot elf medailles kwamen.

Goud
De doelstelling van chef de mission Jeroen Bijl was om vijftien medailles te behalen in Pyeongchang en Gangneung. Daar zit Nederland dus vijf plakken boven. Qua aantal gouden medailles is Sotsji wel geëvenaard. Zowel in 2014 als nu kwam TeamNL tot acht keer goud.

De door Nederland behaalde medailles bij de Spelen in Zuid-Korea:
Goud (8): Carlijn Achtereekte (langebaanschaatsen, 3000 meter), Sven Kramer (langebaanschaatsen, 5000 meter), Ireen Wüst (langebaanschaatsen, 1500 meter), Kjeld Nuis (langebaanschaatsen, 1000 en 1500 meter), Jorien ter Mors (langebaanschaatsen, 1000 meter), Esmee Visser (langebaanschaatsen, 5000 meter) en Suzanne Schulting (shorttrack, 1000 meter).

Zilver
Zilver: (6): Ireen Wüst (langebaanschaatsen, 3000 meter), Patrick Roest (langebaanschaatsen, 1500 meter), Jorrit Bergsma (langebaanschaatsen, 10.000 meter), achtervolgingsploeg vrouwen (langebaanschaatsen), Sjinkie Knegt (shorttrack, 1500 meter) en Yara van Kerkhof (shorttrack, 500 meter).

Brons: (6): Antoinette de Jong (langebaanschaatsen, 3000 meter), Marrit Leenstra (langebaanschaatsen, 1500 meter), achtervolgingsploeg mannen (langebaanschaatsen), aflossingsploeg vrouwen (shorttrack), Irene Schouten (langebaanschaatsen, massastart) en Koen Verweij (langebaanschaatsen, massastart).

Irene Schouten met de bronzen medaille de voor de massastartBeeld ANP

14:11 zaterdag 24 februari 2018

Irene Schouten en Koen Verweij hebben brons gewonnen op het nieuwe olympische onderdeel massastart.

Schouten reed de laatste ronde op kop en moest in de eindsprint Takagi en Kim voor laten gaan. De tweede Nederlandse in de finale, Anouk van der Weijden, kon de kopgroep niet bijhouden. Ze zei na de race last te hebben van de smak die ze in de halve finale maakte.

In de finale van de mannen reed Sven Kramer een gat dicht naar twee koplopers. Hij was de ideale springplank voor Koen Verweij, die derde werd. De Zuid-Koreaan Lee Seung-Hoon won goud, de Belg Bart Swings zilver.

Irene Schouten wint brons op eerste olympische massastartBeeld ANP

13:09 zaterdag 24 februari 2018

Koen Verweij en Sven Kramer hebben zich beiden geplaatst voor de finale van de massastart.

Verweij wist zich met een minimale inspanning te plaatsen door in de beginfase weg te rijden uit de groep. Met de winst van de eerste tussensprint, na vier ronden, verzekerde hij zich van voldoende punten voor een plek in de finale.

Kramer kwam in de tweede halve finale aan de start en wist ook voldoende punten bij elkaar te sprokkelen voor een plek in de finale.

Koen Verweij is door naar de finale van de massastartBeeld ANP
Irene Schouten heeft zich geplaatst voor de olympische finale van de massastartBeeld ANP

12:09 zaterdag 24 februari 2018

Irene Schouten en Anouk van der Weijden hebben zich geplaatst voor de finale van het onderdeel massastart.

Schouten won de tweede van vier sprints en plaatste zich daarmee voor de finale, die om 13.30 uur wordt verreden. Van der Weijden werd onderuit gehaald door een andere schaatster, maar wist toch weer aan te haken bij de kopgroep en plaatst zich alsnog bij de beste acht.

19:18 vrijdag 23 februari 2018

De Olympische Spelen van Pyeongchang 2018 gaan zaterdag de laatste schaatsdag in. Voor de mannen en vrouwen staan de races op de massastart op het programma. Eerst de halve finales en daarna de eindstrijd om de medailles.

Namens Nederland komen Sven Kramer, Koen Verweij, Irene Schouten en Annouk van der Weijden in actie. Zij moeten in de halve eindstrijd bij de eerste acht eindigen, van de twaalf deelnemers, om door te gaan naar de finale.

De massastart, die om 12.00 uur Nederlandse tijd begint, is een nieuw onderdeel op de Winterspelen. Het gaat om een wedstrijd over zestien ronden. Bij drie tussensprints (na vier, acht en twaalf ronden) kunnen punten worden verdiend voor het eindklassement.

De eerste drie schaatsers die over de finish komen, belanden op het podium, waarna vanaf plek vier de behaalde punten gaan tellen. Over de medaillekansen voor Oranje valt weinig te zeggen, omdat het verloop van een massastart nauwelijks te voorspellen is.

Parallelreuzenslalom
Snowboardster Michelle Dekker neemt zaterdag vanaf 01.00 uur (Nederlandse tijd) deel aan de kwalificaties van de parallelreuzenslalom. Later op de dag vinden ook de finalewedstrijden plaats in Pyeongchang. Aan de kwalificaties doen 32 snowboardsters mee. De beste zestien mogen later terugkomen voor de achtste finales.

Persconferentie
Op zondag volgt nog de afsluitende persconferentie van chef de mission Jeroen Bijl. Zijn doelstelling van vijftien medailles is al ruimschoots gehaald met een score van acht goud, zes zilver en vier brons. De olympische sluitingsceremonie begint om 12.00 uur Nederlandse tijd.

12:22 vrijdag 23 februari 2018

Schaatser Kjeld Nuis heeft voor de tweede keer olympisch goud veroverd. De wereldkampioen op deze afstand zegevierde op de Gangneung Oval in een tijd van 1.07,95.

Hij versloeg de Noor Havard Lorentzen met een verschil van 0,04 seconde: 1.07,99.

Het brons ging naar de Zuid-Koreaan Kim Tae-yun in 1.08,22.

Nuis is de eerste schaatser die als regerend wereldkampioen ook de olympische titel op deze afstand pakt.

Nuis won anderhalve week geleden in Zuid-Korea olympisch goud op de 1500 meter.

Kai Verbij (zesde in 1.08,62) en Koen Verweij (negende in 1.09,14) grepen naast een medaille.

Nuis is de derde schaatser die bij dezelfde Winterspelen zowel de 1000 meter als de 1500 meter wint. Eerder behaalden de Amerikaan Eric Heiden (1980) en de Canadees Gaétan Boucher (1984) zo'n zeldzame dubbel.

Nuis is de opvolger van Stefan Groothuis, die bij Sotsji 2014 de 1000 meter op zijn naam schreef. Hij stopte twee jaar later.

Het is de tweede keer dat Nederland de olympische titel op de 1000 meter weet te prolongeren. Eerder deden Ids Postma (1998) en Gerard van Velde (2002) dat namens Oranje.

Nuis voorafgaand aan de 1000 meter vrijdag.Beeld anp

12:33 donderdag 22 februari 2018

Shorttrackster Suzanne Schuting pakt olympisch goud op de 1000 meter, als eerste Nederlander ooit.

De twintigjarige Nederlandse shorttrackster bleef in de eindstrijd in de Gangneung Ice Arena de concurrentie op overtuigende wijze voor. Eerder behaalde Schulting brons met de aflossingsploeg.

Nederland heeft bij de Spelen in Zuid-Korea vier medailles behaald bij shorttrack.

11:38 donderdag 22 februari 2018

Shorttrackster Suzanne Schulting houdt kans op een individuele medaille bij de Olympische Spelen. De twintigjarige Friezin mag later op donderdag van start in de halve finales op de 1000 meter.

Schulting eindigde in haar kwartfinale in de Gangneung Ice Arena als tweede. Yara van Kerkhof, winnares van olympisch zilver op de 500 meter, finishte als vierde en is daarmee uitgeschakeld. Ook Lara van Ruijven redde het niet.

Bij de heren plaatste alleen Daan Breeuwsma zich voor de halve finales van de 500 meter. De Nederlandse shorttracker eindigde in zijn kwartfinale in de Gangneung Ice Arena als tweede achter de Zuid-Koreaan Lim Hyo-jun.

Dylan Hoogerwerf redde het niet. De 22-jarige rijder van TeamNL finishte achter Breeuwsma als derde en is uitgeschakeld. Sjinkie Knegt ontbrak in de kwartfinales. De Fries overleefde dinsdag de series niet.

De halve finales en de finale van de 500 meter zijn later op donderdag.

Daan Breeuwsma plaatst zich voor de halve finales in de 500 meter shorttrackBeeld ANP

08:49 donderdag 22 februari 2018

Weer medaillekansen voor Nederland vandaag. Het is de laatste dag van het onderdeel shorttrack, en ook bij deze wedstrijden is Nederland nog volop vertegenwoordigd.

Vanwege een diskwalificatie is Sjinkie Knegt er niet bij tijdens de halve finales van de 1.000 meter. In de kwartfinale zaterdag duwde hij in het heetst van de strijd een andere deelnemer in een poging die in te halen.

Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf wisten op de kortste afstand wel de kwartfinales te bereiken. Zij komen vanaf 11.00 uur in de vierde heat in actie.

Een kwartier later zijn de vrouwen aan de beurt op de 1.000 meter. Drie Nederlandse vrouwen doen mee: Lara van Ruijven (heat 3), Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting (heat 4).

Om 10.45 uur begint de voorbeschouwing.

14:16 woensdag 21 februari 2018

De Nederlandse mannenploeg heeft brons veiliggesteld op de olympische achtervolging. Het team van bondscoach Geert Kuiper was in de strijd om de derde plek aanzienlijk sneller dan Nieuw-Zeeland: 3.38,40 tegen 3.43,54.

Namens de onttroonde titelhouder kwamen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest in actie. Koen Verweij moest opnieuw toekijken.

De olympische finale werd gewonnen door Noorwegen, dat Nederland in de halve eindstrijd met een verschil van 1,38 seconde had verslagen. De ploeg van Havard Bøkko, Simen Spieler Nilsen en Sverre Lunde Pedersen troefde het gastland Zuid-Korea af: 3.37,32 tegen 3.38,52.

Nederland was veroordeeld tot een strijd om het brons door een nederlaag tegen Noorwegen in de halve finales. Al bij de start brak het veertje op de klapschaats van Blokhuijsen. Hij kon daardoor niet echt aanzetten en topsnelheid ontwikkelen.

Handicap
"Zijn schaats bleef steeds een beetje hangen. Je hebt dan het gevoel dat je een beetje hinkt, dat je schaatst met een soort handicap," legde Kuiper later uit. De bondscoach deelde echter ook een verdiend compliment uit aan de Noorse ploeg, die met een tijd van 3.37,08 het olympisch record verbeterde. Het haperende Nederland, met Patrick Roest voor Koen Verweij, bleef steken op een tijd van 3.38,46.

Tegen Nieuw-Zeeland namen Kramer en co nog een beetje revanche op zichzelf. De overwinning stond al vrij snel vast. Kramer liet eerder in Gangneung weten dat hij voor zilver of brons weinig zin zou hebben om een dag later de flinke reis naar Medal Plaza in Pyeongchang te maken. Met een redelijk strakke race nam de kopman van Oranje toch zijn verantwoordelijkheid in de troostfinale.

Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp
Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp

14:01 woensdag 21 februari 2018

De Nederlandse vrouwenploeg heeft genoegen moeten nemen met zilver op de achtervolging. De titelverdediger bleek in de olympische finale niet opgewassen tegen het favoriete Japan.

De ploeg van bondscoach Geert Kuiper verloor na zes ronden met een verschil van ruim anderhalve seconde: 2.53,89 tegen 2.55,48.

Voor Oranje kwamen Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong in actie. Japan, de ploeg van bondscoach Johan de Wit, ging de spannende strijd aan met Miho Takagi, Ayano Sato en Nana Takagi.

Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp

12:44 woensdag 21 februari 2018

De Nederlandse mannenploeg heeft het bij de Winterspelen in de halve finales van de olympische achtervolging niet gered.

Het schaatstrio van Oranje moest in Gangneung buigen voor Noorwegen. Na acht rondjes was het verschil 1,38 seconden: 3.37,08 tegen 3.38,46.

Namens het onttroonde Nederland verschenen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest in de baan. Voor Noorwegen kwamen Havard Bøkko, Simen Spieler Nilsen en Sverre Lunde Pedersen in actie.

Nederland rijdt later op woensdag in de strijd om het brons tegen Nieuw-Zeeland. Noorwegen schaatst tegen Zuid-Korea om goud.

Patrick Roest, Jan Blokhuijsen en Sven Kramer na afloop van hun rit in de halve finale van de ploegenachtervolging.Beeld ANP

07:30 woensdag 21 februari 2018

Voor Ireen Wüst is woensdag een extra speciale dag op de Winterspelen van Pyeongchang. De 31-jarige Brabantse begint aan haar laatste olympische optreden in haar schitterende loopbaan.

Ze kan op de ploegachtervolging haar zesde olympische titel winnen. Daarmee zou Wüst definitief de 'GOAT' ('Greatest Of All Time') van het olympische vrouwenschaatsen zijn.

Nederland heeft op de achtervolging een reputatie hoog te houden. Zowel bij de mannen als vrouwen verdedigt Oranje de olympische titel. Bij de WK afstanden vorig jaar op de Gangneung Oval zegevierden beide Nederlandse teams eveneens.

De vrouwen beginnen om 12.00 uur aan hun race in de halve eindstrijd tegen Verenigde Staten. De mannen zijn om 12.28 uur aan de beurt voor hun krachtmeting met het sterke Noorwegen. De finales om goud zijn om 13.58 uur (vrouwen) en 14.17 uur (mannen).

Ireen Wust, Lotte van Beek, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra tijdens de training voor de ploegenachtervolging.Beeld anp
Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp

12:48 dinsdag 20 februari 2018

Wat vooraf vrijwel onmogelijk leek, is toch gelukt. De Nederlandse shorttracksters hebben brons gewonnen op de aflossing.

De ploeg met Suzanne Schulting, Jorien ter Mors, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof reed in de B-finale een nieuw wereldrecord. Doordat in de A-finale twee ploegen gediskwalificeerd werden, schoven de Nederlandse dames onverwacht door naar plaats 3.

Ongeloof en blijdschap bij de shorttrackstersBeeld ANP

12:20 dinsdag 20 februari 2018

Sjinkie Knegt is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinales van de 500 meter shorttrack. Hij kwam als derde over de finish. Dat was al niet genoeg voor de kwartfinales, maar daar bovenop kreeg hij ook nog een straf van de jury.

Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf wisten zich wel te plaatsen voor de kwartfinales.

Knegt ligt er uit op de 500 meter, en dat betekent voor hem einde Olympische SpelenBeeld ANP

12:13 dinsdag 20 februari 2018

Suzanne Schulting, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof hebben zich alledrie geplaatst voor de kwartfinales van de 1000 meter, die donderdag wordt verreden.

Schulting en Van Ruijven wonnen hun heat. Voor Van Kerkhoven was dat spannender. Ze ging halverwege haar race onderuit door toedoen van de Duitse Anna Seidel en kwam daarna als derde over de streep.

Omdat de nummer 1 en 2 gediskwalificeerd werden, werd Van Kerkhof uiteindelijk eerste en gaat toch door naar de kwartfinales.

Yara van Kerkhof gaat onderuit tijdens de 1000m, maar toch gaat ze door naar de kwartfinalesBeeld ANP

13:38 maandag 19 februari 2018

De olympische 500 meter heeft bij de Winterspelen in Zuid-Korea verrassend genoeg geen eremetaal voor Nederland opgeleverd. Ronald Mulder (zevende), Kai Verbij (negende) en Jan Smeekens (tiende) konden de hoge verwachtingen niet waarmaken.

Bij Sotsji 2014 was het podium van de olympische schaatssprint met Michel Mulder, Smeekens en Ronald Mulder nog volledig Oranje gekleurd.

Het goud ging maandag naar de Noor Havard Lorentzen, die zegevierde met een olympisch record: 34,41. De Zuid-Koreaan Cha Min-kyu pakte zilver, op 0,01 seconde van de winnaar: 34,42. Het brons was voor de Chinees Tingyu Gao: 34,65.

Ronald MulderBeeld ANP
Kai VerbijBeeld ANP

12:36 maandag 19 februari 2018

De Nederlandse vrouwenploeg heeft zich met een olympisch record geplaatst voor de halve finales op de achtervolging.

Het schaatstrio van Oranje reed in de eerste rit tegen het kansloze gastland een tijd van 2.55,61, tevens een baanrecord op de Gangneung Oval.

De olympisch en wereldkampioen op dit onderdeel strijdt woensdag tegen de Amerikaanse ploeg, die de vierde tijd reed (2.59,75), om een finaleplaats.

Namens Nederland verschenen Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong in de baan.

De samenwerking verliep nog niet helemaal naar wens. Al bij de start verloor De Jong even de aansluiting, onderweg verrichtte het drietal het nodige duwwerk en ook het wisselen van koppositie ging niet altijd even soepel. Het is ook de eerste keer dat het drietal dit seizoen gezamenlijk een wedstrijdrace afwerkt.

Lotte van Beek keek toe als vierde rijdster. Bondscoach Geert Kuiper zat weer op de tribune. Hij moet nog even op afstand blijven van de sporters van TeamNL wegens een griepaanval. Technisch directeur Arie Koops en Rutger Tijssen vormden het coachduo op het ijs.

In Sotsji haalden Wüst, Leenstra en Jorien ter Mors vier jaar geleden olympisch goud binnen, met ook Van Beek als vierde rijdster. Vorig jaar veroverden Wüst, Leenstra en De Jong de wereldtitel in Gangneung met een tijd van 2.55,85.

De andere halve finale gaat tussen Japan (2.56,09) en Canada (2.59,02). Japan verbeterde dit seizoen in het wereldbekercircuit al twee keer het wereldrecord. Vooral de tijd op de hooglandbaan in Salt Lake City sprak tot de verbeelding: 2.50,87.

De grote finaledag voor de achtervolging is woensdag, zowel bij de mannen als vrouwen. Wüst begint dan aan haar laatste olympische inspanningen.

Bij Nederlandse titelprolongatie komt Wüst op zes olympische titels, plus vier keer zilver en een keer brons. Daarmee zou ze dan definitief de meest succesvolle schaatsster zijn in de olympische geschiedenis, gerekend vanaf het aantal gouden plakken.

Ireen Wust, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong tijdens de kwalificaties ploegenachtervolging schaatsenBeeld anp

08:22 maandag 19 februari 2018

Titelverdediger Michel Mulder ontbreekt, maar Nederland heeft maandag op de 500 meter tal van kanshebbers op goud.

Regerend olympisch kampioen Mulder ging ten onder aan de moordende concurrentie op het OKT en zag wereldkampioen Jan Smeekens, Europees kampioen Ronald Mulder en wereldkampioen sprintvierkamp Kai Verbij er met de tickets voor Pyeongchang vandoor gaan.

De 500 meter voor de mannen begint om 12.53 uur Nederlandse tijd.

Smeekens, die zondag tijdens de laatste training nog hard ten val kwam, rijdt in de tiende rit tegen de Amerikaan Mitchell Whitmore.

Mulder komt in de zestiende rit uit tegen de Noor Havard Lorentzen.

Verbij start in de voorlaatste rit met de Japanner Daichi Yamanaka als tegenstander.

Voordat de sprinters het ijs van de Gangneung Oval opkomen rijden de vrouwen eerst vanaf 12.00 uur hun kwartfinales op de ploegachtervolging. Oranje neemt het op tegen Zuid-Korea.

Ook vandaag op de agenda: ijshockey, skispringen en bobsleeën.

08:19 maandag 19 februari 2018

De Olympische Spelen zitten er voor Cheryl Maas op. Het lukte de 33-jarige Brabantse snowboardster maandag niet zich te plaatsen voor de finale op het onderdeel big air.

Maas kwam bij haar eerste sprong tot een score van 65,00 punten. Tijdens de tweede run ging ze onderuit en moest ze genoegen nemen met 44,75 punten.

Maas eindigde als twintigste van de 26 deelnemende snowboardsters. Alleen de eerste twaalf mogen vrijdag terugkomen voor de finale. De Nederlandse, bezig aan haar derde Spelen, eindigde eerder op slopestyle als 23e.

Anna Gasser uit Oostenrijk noteerde met 98,00 punten de hoogste score, gevolgd door de Japanse vrouwen Yuka Fujimori (94,25) en Reira Iwabuchi (92,75).

15:35 zaterdag 17 februari 2018

Skeletonster Kimberley Bos is bij haar olympische debuut in Pyeongchang op de achtste plaats beland in het eindklassement.

Ook in de vierde en laatste heat wist de 24-jarige Edese een tijd in de top tien neer te zetten. Ze gleed op het Olympic Sliding Centre met 52,01 naar de zevende tijd. Daarmee was Bos een fractie langzamer dan in haar voorgaande heat (51,99).

Britse vrouwen
De Britse vrouwen domineerden op het podium. Lizzy Yarnold maakte in de vierde run een achterstand van 0,02 seconde ruimschoots goed op de Oostenrijkse Janine Flock, die als vierde eindigde. Yarnold won olympisch goud met een eindtijd van 3.27,28. Het zilver ging naar de Duitse Jacqueline Lölling (3.27,73) en het brons was voor de Britse Laura Deas (3.27,90). De eindtijd van Bos was 3.28,59.

"Ik ben echt heel tevreden,'' liet de eerste olympische skeletonster van Nederland opgetogen weten. "Mijn derde run vandaag was de beste en de vierde was ook heel goed. Ik heb mooie progressie gemaakt ten opzichte van de twee runs op vrijdag. De tijden zaten niettemin allevier dicht bij elkaar. Ik eindig het hele seizoen al zo'n beetje rond de achtste plek als ik geen tegenslagen krijg. Het is dan heel mooi dat je ook bij je olympische debuut zo'n klassering kan afdwingen.''

Schitterend
Bos vond het 'geweldig' om op olympisch niveau te mogen uitkomen. "Het was ook bizar vol hier met publiek, niet dat je dat ziet of hoort tijdens je tocht naar beneden. Het was echt schitterend om deze atmosfeer mee te maken. Ik blijf zeker nog vier jaar sleeën. Ik weet gewoon dat ik mezelf nog veel kan verbeteren. Er zit nog veel meer in bij mij en dat wil ik eruit gaan halen.''

Kimberley Bos vond het 'geweldig' om op olympisch niveau uit te komenBeeld ANP

13:44 zaterdag 17 februari 2018

Jorien ter Mors heeft geen medaille overgehouden aan de olympische shorttrackfinale op de 1500 meter. De Nederlandse moest in de Gangneung Ice Arena met de vijfde plek genoegen nemen.

Voor Ter Mors was het haar laatste grote optreden als shorttrackster. Na dit seizoen richt de Enschedese zich volledig op het langebaanschaatsen.

Het goud ging naar de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong, die de Chinese Li Jinyu voorbleef. Kim Boutin uit Canada verzekerde zich van het brons.

Ter Mors won eerder deze week op de langebaan de 1000 meter.

12:34 zaterdag 17 februari 2018

Jorien ter Mors krijgt de kans op een tweede medaille op de Olympische Spelen in Zuid-Korea. Na het goud op de 1000 meter op de langebaan, strijdt de Enschedese vandaag om eremetaal op de 1500 meter bij het shorttrack.

De 28-jarige Ter Mors eindigde in de halve eindstrijd als eerste, voor de Italiaanse Arianne Fontana. Suzanne Schulting redde het niet. De Friezin finishte als vierde.

Eerder in het olympische toernooi ging Schulting op de 500 meter onderuit en werd ze ook met de relayploeg uitgeschakeld.

12:08 zaterdag 17 februari 2018

De 1000 meter op de Olympische Spelen is op een teleurstelling uitgelopen voor Sjinkie Knegt. De Nederlandse shorttracker werd in de kwartfinales gediskwalificeerd. Hij passeerde de Amerikaan John-Henry Krueger volgens de jury op onreglementaire wijze.

Knegt ontbreekt door de straf in de halve finale, die later op zaterdag op het programma staat.

Bij de vorige Winterspelen in Sotsji verzekerde Knegt zich nog van brons op de 1000 meter. In Pyeongchang behaalde de 28-jarige pupil van coach Jeroen Otter een week terug zilver op de 1500 meter.

Ook Itzhak de Laat wist de volgende ronde niet te bereiken.

.Beeld anp

11:17 zaterdag 17 februari 2018

Jorien ter Mors heeft bij de Olympische Spelen eenvoudig de halve finales op de 1500 meter shorttrack bereikt. De Nederlandse eindigde in de eerste heat als tweede. Een plaats bij de eerste drie volstond om verder te mogen in het toernooi.

Arianna Fontana uit Italië, olympisch kampioene op de 500 meter, en de Japanse Sumire Kikuchi plaatsten zich net als Ter Mors voor de halve eindstrijd.

Ook Suzanne Schulting plaatste zich bij de Olympische Spelen eenvoudig voor de halve finales op de 1500 meter. De twintigjarige Nederlandse shorttrackster eindigde in haar serie in de Gangneung Ice Arena als eerste.

.Beeld anp

19:25 vrijdag 16 februari 2018

Na brons op de 1000 meter in Sotsji en zilver op de 1500 meter in Pyeongchang wil Sjinkie Knegt daar zaterdag een gouden olympische medaille aan toevoegen. De Friese shorttracker staat samen met landgenoot Itzhak de Laat in de kwartfinales op de kilometer.

Knegt, die de winst op de 1500 meter afgelopen zaterdag aan de Koreaan Lim Hyo-jun moest laten, is in de derde kwartfinale ingedeeld. De Laat komt in de tweede kwartfinale in actie. Beide Nederlanders moeten bij de eerste twee eindigen om de halve eindstrijd te halen. De halve finales en finale zijn later op zaterdag in de Gangneung Ice Arena. De kwartfinale van Knegt begint om 11.50 uur Nederlandse tijd.

Bij de vrouwen is het de beurt aan Jorien ter Mors en Suzanne Schulting. Zij komen vanaf 11.00 uur Nederlandse tijd in actie op de series van de 1500 meter. Beide shorttracksters moeten in hun heat bij de eerste drie eindigen om door te mogen naar de halve finales. Schulting, die met redelijk hoge verwachtingen aan het olympische toernooi begon, werd op de openingsdag al rap uitgeschakeld op de 500 meter en met de relayploeg. Ze doet in Gangneung ook nog aan de 1000 meter mee.

Skeletonster Kimberley Bos komt vanaf 12.20 uur Nederlandse tijd in actie voor haar derde en vierde olympische run. De 24-jarige Nederlandse debutante besloot de eerste wedstrijddag als nummer negen in het tussenklassement.

Voor de langebaanschaatsers staan zaterdag geen wedstrijden op het programma bij de Olympische Spelen.

Knegt tijdens een training in GangneungBeeld anp

14:18 vrijdag 16 februari 2018

Skeletonster Kimberley Bos neemt bij de Olympische Spelen na de eerste wedstrijddag de negende positie in.

De 24-jarige Nederlandse legde haar eerste twee heats in het Olympic Sliding Centre af in respectievelijk 52,33 en 52,26 seconden (1.44,59 totaal).

Bos was veel sneller dan de afgelopen dagen tijdens zes officiële trainingssessies. Toen was de beste prestatie van de 24-jarige Edese 52,74 seconden.

De Duitse Jacqueline Lölling heeft met 1.43,86 voorlopig de leiding, gevolg door de Oostenrijkse Janine Flock (1.43,88).

Lizzy Yarnold uit Groot-Brittannië was de rapste in de eerste run, maar zakte in de tussenstand na de tweede heat terug naar de derde positie: 1.43,96. De derde en vierde heat staan zaterdag op het programma.

Bos is de eerste Nederlandse skeletonster die zich voor de Olympische Spelen wist te plaatsen.

Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld ANP

13:17 vrijdag 16 februari 2018

Esmee Visser heeft bij haar olympische debuut voor een sensatie gezorgd. De 22-jarige schaatsster, die dit seizoen heel snel is doorgebroken, veroverde in Gangneung tot ieders verrassing goud op de 5000 meter. Ze zegevierde in een dik persoonlijk record van 6.50,23.

Annouk van der Weijden viel met een tijd van 6.54,17, eveneens een persoonlijk record, net buiten het podium (vierde). De onttroonde titelhoudster Martina Sablikova uit Tsjechië moest genoegen nemen met zilver (6.51,85).

Het brons was voor de Russin Natalia Voronina, die net iets sneller was (6.53,98) dan Van der Weijden.

Voor het eerst
Visser schaatste eigenlijk voor de eerste keer mee in dit internationale gezelschap. Ze wist aan het begin van dit seizoen niet eens wanneer de Winterspelen zouden worden gehouden.

Haar grote doorbraak kwam bij het OKT eind december in Thialf waarna ze een week later in Rusland vanuit het niets de Europese titel op de 3000 meter veroverde.

In Zuid-Korea bleek die fraaie overwinning geen incident. Ze is namens Nederland de eerste olympisch kampioene op de 5000 meter sinds de primeur van Yvonne van Gennip in 1988.

Esmee Visser op weg naar olympisch goud.Beeld ANP
Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld ANP

03:00 vrijdag 16 februari 2018

Akwasi Frimpong lukte het ook in de laatste run niet om te stunten. De Amsterdamse Ghanees eindigde vrijdag na drie runs als dertigste en laatste. Alleen de beste twintig skeletonners mochten ook de vierde run doen.

Yun Sung-bin heeft in zijn thuisland olympisch goud veroverd bij het skeleton. De Zuid-Koreaan zette tijdens zijn vier runs in het Olympic Sliding Centre een gezamenlijke tijd neer van 3.20,55.

De Rus Nikita Tregoebov had 1,63 seconde meer nodig en eindigde als tweede. De Brit Dom Parsons mag het brons in ontvangst nemen (3.22,20).

Het doel voor Frimpong is om ooit de eerste Afrikaan te worden die een medaille wint op de Winterspelen, maar daar is hij dus nog niet in geslaagd in Zuid-Korea.

Maar dat mocht voor de breedlachende sporter de pret niet drukken. Lees het interview met Frimpong: Akwasi Frimpong: 'Iemand moet de laatste zijn'

Akwasi Frimpong eindigde vannacht na zijn laatste run op de skeleton laatste in het klassement.Beeld ANP

08:21 vrijdag 16 februari 2018

Sven Kramer verscheen een dag na de deceptie op de olympische 10 kilometer weer op de schaatsbaan in Gangneung. Hij probeert richting de achtervolging de knop weer om te zetten.

"Ik probeer wat gister is gebeurd af te sluiten en er weer met frisse moed tegenaan te gaan," zei hij tegen de NOS. "We hebben een supergoed team voor de achtervolging en ik word heel goed opgevangen."

Slecht verhaal
Kramer wilde niet echt ingaan op de redenen waarom hij niet goed reed. "Waardoor dat is kunnen de meningen over verschillen, maar het feit blijft dat het niet goed genoeg is. Ik rijd niet super lekker, maar dat is geen excuus. Je moet hier goed zijn."

Kramer bestreed ook dat hij de race had laten lopen toen de olympische titel uit zicht verdween. "Ik kwam geen moment in de rit. Ik rijd alleen voor de winst, dat doe ik mijn hele leven al. Ik probeer zo lang mogelijk die 30 laag te houden, maar die haalde ik niet en toen liep het op. Maar ik reed niet rond met het idee: ik geef het op. Zo zit ik niet in elkaar, dat is een slecht verhaal."

Sven Kramer zag zijn gouden droom uiteen spattenBeeld ANP

11:00 donderdag 15 februari 2018

Akwasi Frimpong (31) heeft eindelijk zijn olympische debuut gemaakt, maar zijn optreden is tot nu toe niet erg glansrijk. De Ghanese Amsterdammer werd vannacht op de skeleton zowel in de eerste als in de tweede run dertigste van de dertig.

Na de derde run (vannacht om 1.30 uur) gaan de snelste 20 door naar de laatste run (4.45 uur). Frimpong kwam als kind als vluchteling naar Amsterdam.

Hij probeerde eerder als sprinter en later als bobsleeër de Olympische Spelen te halen. Als skelotonner is het hem nu eindelijk gelukt.

Akwasi Frimpong eindelijk naar de Spelen? 'Ik ben geen clown'

Frimpong in gesprek met een teamlid.Beeld afp

13:48 donderdag 15 februari 2018

De olympische schaatsdroom van Sven Kramer is opnieuw in een nachtmerrie geëindigd. De 31-jarige Fries greep bij de Winterspelen in Zuid-Korea op ontluisterende wijze opnieuw naast goud op de 10.000 meter. Hij gaf na 6000 meter de strijd op en eindigde troosteloos als zesde in een tijd van 13.01,02.

"Om eerlijk te zijn raakte ik 'm gewoon niet goed" zei Kramer na afloop van zijn race bij de NOS. "Dan rijd ik mezelf vast. Ik houd de tijden niet in de 30,4. Ik doe het niet goed. Het was niet dynamisch. Gewoon slecht."

Het goud ging naar Ted-Jan Bloemen, die sinds 2014 voor Canada uitkomt. Hij reed een tijd van 12,39,77, een olympisch record. De onttroonde titelhouder Jorrit Bergsma pakte zilver met een persoonlijk record van 12.41,98. Het brons was voor de Italiaan Nicola Tumolero (12.54,32).

Voor Kramer blijft de 'vloek' op de olympische 10.000 meter voortduren. Na zijn debuut bij Turijn 2006 (zevende) was hij bij Vancouver 2010 helemaal klaar voor zijn eerste triomf, totdat zijn toenmalige coach Gerard Kemkers hem de verkeerde baan instuurde waarna diskwalificatie onvermijdelijk was.

Vier jaar later voorkwam een ontketende Bergsma, dat Kramer revanche op zichzelf kon nemen. In Zuid-Korea moest het gebeuren, maar in de laatste rit kon hij zijn vurige ambities niet waarmaken. Hij leek ook te worstelen met problemen aan zijn schaatsen.

Sven Kramer feliciteert Ted-Jan Bloemen na afloop van de 10 kilometerBeeld ANP
Sven Kramer kwam al vroeg op de 10 km op achterstand, en eindigde op de zesde plek.Beeld ANP
Jorrit Bergsma in actie op de 10 kmBeeld ANP

12:00 woensdag 14 februari 2018

Jorien ter Mors heeft olympisch goud veroverd op de 1000 meter. De Nederlands kampioene zegevierde in een ijzersterke tijd: 1.13,56. Dat is een wereldrecord op een laaglandbaan en een olympisch record.

Voor Ter Mors is het haar derde olympische titel. De Twentse schaatsster, die dit seizoen met veel fysieke problemen worstelde, pakte bij Sotsji 2014 goud op 1500 meter en op de ploegachtervolging. Voor Nederland was het de vijfde gouden schaatsmedaille op de Gangneung Oval op rij.

Leenstra en Wüst
Marrit Leenstra (zesde in 1.14,85) en Ireen Wüst (negende 1.15,32) kwamen tekort voor een podiumplaats. Het zilver was voor de Japanse favoriete Nao Kodaira, die in haar laatste ronde net iets te veel toegaf op de tijd van Ter Mors: 1.13,82. Het brons was voor haar landgenote Miho Takagi (1.13,98).

Ter Mors begon dramatisch aan de Winterspelen in Zuid-Korea. Met de aflossingsploeg strandde ze zaterdag in de serie van het shorttracktoernooi. Ter Mors noemde die uitschakeling het zuurste moment uit haar loopbaan. Op ongekende wijze nam ze woensdag op de langebaan revanche. Eindelijk deed haar kwetsbare lijf wat ze in haar hoofd had: goud winnen op de 1000 meter.

Haar olympische titel op de 1500 meter kon Ter Mors bij Pyeongchang 2018 niet verdedigen, omdat ze zich eind december in Thialf op deze afstand niet wist te kwalificeren. De kopvrouw van Team AfterPay was daarna even de wanhoop nabij. "Wat is er mis met mij?'', vroeg ze zich af. Weinig, heel weinig, zo bleek op het beslissende moment.

Valse start
Wüst veroorzaakte in de vierde rit opnieuw een valse start. Dat deed ze maandag ook al op de 1500 meter, die ze winnend afsloot. Bij de tweede keer was de 31-jarige Brabantse wel goed weg, maar ze miste de pure snelheid om op het podium te belanden.

Niettemin bleef haar tijd tot na de dweilpauze staan. Ter Mors sloeg in de twaalfde rit toe waarna de acht overgebleven rijdsters, onder wie Leenstra, zich gewonnen moesten geven.

Goud voor Jorien ter MorsBeeld ANP
Marrit Leenstra op weg naar de zesde plek op de 1000 meterBeeld ANP

19:20 dinsdag 13 februari 2018

Koning Willem-Alexander heeft zijn bezoek aan de Olympische Winterspelen afgesloten.

Op zijn laatste dag zat de koning weer in het schaatsstadion en bracht hij een bezoek aan het Olympisch Dorp.

In het dorp sprak Willem-Alexander onder meer de trainer van de zeventienjarige snowboarder Niek van der Velden, die eerder deze week zijn arm brak tijdens een training en daardoor deelname aan de Spelen kon vergeten. Via Skype sprak de koning ook nog rechtstreeks met de pechvogel.

De koning had ook een ontmoeting met Akwasi Frimpong, de Ghanese Amsterdammer die namens Ghana uitkomt op de Olympische skeletonbaan.

De koning feliciteert Ireen WüstBeeld ANP
Koning Willem-Alexander tijdens de huldigingen in het Holland Heineken HouseBeeld ANP
Koning Willem-Alexander spreekt met Akwasi Frimpong in het olympisch dorpBeeld ANP

13:36 dinsdag 13 februari 2018

Schaatser Kjeld Nuis (28) heeft bij zijn olympisch debuut in Zuid-Korea goud veroverd op de 1500 meter. De wereldkampioen zegevierde op de Gangneung Oval in een baanrecord: 1.44,01.

Patrick Roest (22), die eveneens debuteert bij de Winterspelen, behaalde verrassend zilver. Hij reed in de vierde rit een tijd van 1.44,86 waarmee hij lang op de eerste plaats stond.

Ploeggenoot Nuis (Team LottoNL-Jumbo) dook er in de veertiende rit in een zeer strakke race onder. Het brons was voor de Zuid-Koreaan Kim Min-seok (1.44,93).

Koen Verweij kon zijn favorietenrol niet waarmaken. Met een teleurstellende tijd van 1.46,26 eindigde de Nederlandse kampioen, die in het afgelopen jaar bij de Russische selectie sterk opbloeide, op de elfde plek.

Nuis op weg naar goud op de 1500 meterBeeld ANP
Patrick Roest in de Gangneung Oval na zijn rit op de 1500 meterBeeld ANP
Kjeld NuisBeeld ANP

13:16 dinsdag 13 februari 2018

Shorttrackster Yara van Kerkhof heeft op de Olympische Spelen zilver gepakt op de 500 meter. De 27-jarige Zoetermeerse kwam als derde over de finish, maar schoof op naar de tweede plek na diskwalificatie van de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong. De olympische titel ging naar de Italiaanse Arianna Fontana.

Van Kerkhof pakte zo als eerste Nederlandse shorttrackster ooit een medaille op de Winterspelen. Sjinkie Knegt veroverde vier jaar geleden in Sotsji olympisch brons op de 100 meter, in Zuid-Korea greep de Fries zaterdag zilver op de 1500 meter.

Van Kerkhof, die vorige maand bij afwezigheid van Suzanne Schulting de Nederlandse titel veroverde, was slecht weg in haar eerste olympische finale. De inwoonster van Heerenveen leek als nummer vijf kansloos voor een medaille, maar sloot bij het ingaan van de laatste ronde weer aan. Ze ging in de voorlaatste bocht binnendoor bij Kim Boutin uit Canada en de Britse favoriete Elise Christie, die onderuit schoof.

Van Kerkhof kwam jubelend als derde over de streep. De Nederlandse was dolblij met brons en zag even later dat ze zelfs zilver mag ophalen op Medal Plaza, na diskwalificatie van Choi.

Van Kerkhof was er vier jaar geleden in Sotsji ook al bij. Toen vertolkte ze een bijrol en wist ze op geen enkel nummer de finale te bereiken.

In Gangneung ging Van Kerkhof in de kwartfinale kort na de start in de eerste bocht onderuit. Dat was volgens de jury de schuld van de Canadese Marianne St. Gelais, die uit de wedstrijd werd genomen. Van Kerkhof bereikte vervolgens vrij eenvoudig de halve finales en drukte daarin haar schaats als eerste over de streep.

Yara ven Kerkhof kwalificeerde zich als enige Nederlandse vrouw voor de halve finale van de 500 m shorttrackBeeld ANP
Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld ANP

12:50 dinsdag 13 februari 2018

De Nederlandse shorttrackmannen ontbreken volgende week donderdag in de finale van de aflossing.

Het team van bondscoach Jeroen Otter werd tijdens de halve eindstrijd van de 5000 meter relay gediskwalificeerd.

Sjinkie Knegt kreeg bij een inhaalactie in de laatste bocht een straf. Eerder lukte het ook de shorttrackvrouwen van TeamNL al niet de eindstrijd te bereiken.

De uitschakeling van de twee aflossingsploegen is een tegenvaller voor de Nederlandse shorttrackers. Zowel de mannen als de vrouwen werden vooraf kansen op een medaille toegedicht.

11:53 dinsdag 13 februari 2018

Sjinkie Knegt heeft zich bij de Olympische Spelen in de series van de 1000 meter niet laten verrassen. Drie dagen na zijn zilveren medaille op de 1500 meter, behaalde hij op de kilometer de kwartfinales door in zijn heat als eerste te eindigen.

Knegt, die vier jaar terug bij de Spelen in Sotsji brons won op deze afstand, komt zaterdag weer in actie voor de kwartfinales, de halve finales en de eindstrijd.

Daan Breeuwsma lukte het niet de volgende ronde te halen. Itzhak de Laat, de derde deelnemer van TeamNL op deze afstand, komt nog in actie.

07:14 dinsdag 13 februari 2018

Op de vierde schaatsdag van de Spelen staat de 1500 meter bij de mannen op het programma.

Regerend wereldkampioen Kjeld Nuis en Nederlands kampioen Koen Verweij zijn de uitgesproken favorieten, nu wereldrecordhouder Denis Joeskov te horen heeft gekregen dat hij vanwege de Russische dopingaffaire niet welkom is.

Nuis komt op de Gangneung Oval in de veertiende rit uit tegen de Japanner Takuro Oda. Verweij neemt het in de zestiende rit op tegen de Noor Allan Dahl Johansson. Patrick Roest verschijnt in de vierde rit als eerste Nederlander in de baan. De 1500 meter begint om 12.00 uur Nederlandse tijd.

De shorttracksters strijden vanaf 11.00 uur Nederlandse tijd om de medailles op de 500 meter. Yara van Kerkhof is de enige Nederlandse in de kwartfinales. Bij de mannen starten Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Daan Breeuwsma in de series op de 1000 meter.

Daarna strijdt de Nederlandse aflossingsploeg (Knegt, Breeuwsma, De Laat, Dylan Hoogerwerf en Dennis Visser) voor een plaats in de finale op de 5000 meter relay.

Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp

14:54 maandag 12 februari 2018

Ireen Wüst heeft voor de vijfde keer in haar loopbaan goud veroverd bij de Olympische Spelen. De Nederlandse schaatsster, zaterdag tweede op de 3000 meter, schreef op imponerende wijze de 1500 meter op haar naam. Ze eindigde in de elfde rit in een tijd van 1.54,35.

De Japanse favoriete Miho Takagi kon in de veertiende en laatste rit net niet onder de tijd van Wüst duiken en eindigde als tweede: 1.54,55. Marrit Leenstra behaalde brons met een tijd van 1.55,26. De Friezin was 0,01 sneller dan Lotte van Beek, die op de vierde plek belandde: 1.55,27.

Wüst won voor de vierde keer op rij goud bij de Winterspelen. Eerder behaalde ze olympische titels bij Turijn 2006 (3000 meter), Vancouver 2010 (1500 meter) en Sotsji 2014 (3000 meter en ploegachtervolging).

Wüst vloog er, na eerst een valse start, vanaf het begin vol in. Op de eerste kruising moest ze echter even inhouden voor de voorlangs rijdende Brianne Tutt uit Canada. Die kleine hapering kostte Wüst zeker een paar tienden van een seconde, maar de 31-jarige Brabantse bleef erin geloven. Met een ijzersterke slotronde van 30,82 seconden kon ze toch de leidende tijd van de Amerikaanse Brittany Bowe (1.55,54) kloppen.

In de rit erna leek Leenstra lange tijd op weg naar de koppositie na twaalf races. De 28-jarige Friezin gaf in haar slotronde van 32,0 seconden haar minieme voorsprong op Wüst echter ruimschoots prijs. Van Beek kon daarna evenmin tippen aan de tijd van Wüst en moest ook met een miniem verschil haar meerdere erkennen in Leenstra, die haar tweede olympische medaille veroverde.

Daarna kwam alles aan op de slotrit tussen wereldkampioen Heather Bergsma en Takagi. De Amerikaanse ging veel te hard van start en stortte in de slotfase volledig in (achtste in 1.56,74). Takagi, die dit seizoen de eerste vier wereldbekers won, kon met haar slotronde van 30,87 Wüst net niet passeren.

Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp
Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp
Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp
Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp
Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp

11:21 maandag 12 februari 2018

Een warm ingepakte Sven Kramer heeft zijn derde gouden olympische medaille op de 5000 meter nu ook echt in handen. Hij kreeg de plak maandag van het Belgische IOC-lid Pierre-Olivier Beckers, onder toeziend oog van Jan Dijkema, de Nederlandse voorzitter van de internationale schaatsunie ISU.

Zilver was er voor de Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen en brons voor de Noor Sverre Lund Pedersen. Kramer zong op medalplaza het Wilhelmus mee en lachte na afloop breeduit met de andere medaillewinnaars naar het publiek.

Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp

07:57 maandag 12 februari 2018

Na twee dagen met medailles voor Nederland, valt er ook op dag drie eremetaal binnen te slepen. De 1500 meter schaatsen voor vrouwen wordt maandag gereden met Marrit Leenstra, Lotte van Beek en Ireen Wüst. Om 13.30 uur Nederlandse tijd start de race, Wüst is in de elfde rit de eerste Nederlander op het ijs.

Voor wie eerst nog wil nagenieten van het weekend, om 11.00 uur krijgt Sven Kramer zijn gouden medaille uitgereikt. Zondag wist hij goud te pakken op de 3000 meter. De uitreiking op Medal Plaza wordt rechtstreeks op NPO 1 uitgezonden.

Het sportprogramma van 12 februari:
11.10 uur Biatlon 10 km achtervolging vrouwen
11.30 uur Freestyleskiën moguls mannen (kwalificatie)
11.50 uur Rodelen Vrouwenenkel 1e en 2de run
13.00 uur Biatlon 12,5 km achtervolging mannen
13.00 uur Freestyleskiën moguls mannen
13.30 uur Schaatsen 1500m vrouwen
13.50 uur Skispringen normale schans vrouwen

Ireen Wüst is een van de drie Nederlanders die vandaag het ijs op gaan.Beeld ANP

07:17 maandag 12 februari 2018

Cheryl Maas is in de finale van het onderdeel slopestyle op de Olympische Spelen tot tweemaal toe onderuitgegaan. Ze eindigde op plek 23. In beide runs kwam de snowboardster hard ten val nadat ze van de schans afkwam.

De 33-jarige Brabantse kreeg van de jury 31,71 punten voor haar oefening in de eerste run. Voor haar tweede run kreeg ze 35,30 punten. De hoogste score van elke snowboardster telt.

'Dit was onverantwoord'
Maas was niet de enige die onderuitging. Veel snowboarders hadden moeite hun sprongen te landen. De olympische finale op het onderdeel slopestyle had maandag daarom niet door moeten gaan, vindt Maas. "In mijn ogen was het onverantwoord," aldus de snowboarder.

Vanwege de harde wind gingen de kwalificatieruns zondag niet door. De finale startte maandag met vijf kwartier vertraging. "Ik denk dat de wedstrijd voor zichzelf spreekt. Iedereen landt op z'n kont. Dan wordt het niet echt meer een wedstrijd. Het ging er nu meer om wie geluk had met de juiste weersomstandigheden," aldus Maas, die in Pyeongchang ook nog in actie komt op big air.

Goud
Goud ging opnieuw naar de Amerikaanse Jamie Anderson. De 27-jarige veroverde vier jaar geleden ook in Sotsji de gouden plak op dit onderdeel. Haar eerste run was goed voor 83,00 punten, waar vervolgens niemand meer aan kon tippen.

De Canadese Laurie Blouin met een puntenaantal van 76,33 eindigde op plek twee. Enni Rukajarvi veroverde brons met 75,38 punten. De Finse won vier jaar geleden zilver.

Cheryl Maas viel twee keer tijdens de moeilijke runs.Beeld ANP

22:14 zondag 11 februari 2018

Op donderdag en vrijdag wordt het Olympisch skeletontoernooi afgewerkt. Een van de deelnemers daaraan is Akwasi Frimpong (31) die uitkomt voor Ghana maar opgroeide in Amsterdam Zuidoost. Vandaag trainde hij alvast op de Olympische baan in Pyeongchang.

Akwasi Frimpong eindelijk naar de Spelen? 'Ik ben geen clown'

Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld KIRILL KUDRYAVTSEV

19:24 zondag 11 februari 2018

Na haar eerste gemiste kans op haar vijfde gouden olympische medaille mag Ireen Wüst het maandag in Gangneung opnieuw proberen. De Brabantse schaatsster aast op de 1500 meter op 'eerherstel', nadat ze zaterdag door Carlijn Achtereekte op de 3000 meter met een verschil van 0,08 seconde naar zilver was verwezen.

Wüst neemt het in de elfde rit op tegen de Canadese Brianne Tutt. Marrit Leenstra rijdt in de twaalfde race tegen de Poolse Katarzyna Bachleda. Een rit later verschijnt Lotte van Beek in de baan tegen de Japanse Ayaka Kikuchi. De beslissing valt in de laatste rit tussen de Japanse favoriete Miho Takagi en wereldkampioene Heather Bergsma. De 1500 meter begint om 13.30 uur Nederlandse tijd.

Snowboardster Cheryl Maas komt een dag later dan gepland in actie op slopestyle. Dat onderdeel ging zondag niet door vanwege de harde wind op het Phoenix Snow Park. De organisatie besloot daarop de kwalificaties te schrappen en alle 27 deelneemsters tot de finale toe te laten en om de ereplaatsen te laten strijden. De medailles gaan naar de drie snowboardsters die de hoogste score neerzetten in een van de twee runs die ze afleggen. De wedstrijd van Maas begint maandag om 10.00 uur (02.00 uur Nederlandse tijd). De 33-jarige Brabantse, die voor de derde keer meedoet aan de Spelen, komt later bij de Olympische Spelen ook nog in actie op het onderdeel big air.

De ski-afdaling voor mannen werd zondag wegens te harde wind geannuleerd en verschoven naar donderdag. Voor maandag staat de reuzenslalom voor vrouwen op het programma.

15:28 zondag 11 februari 2018

De Nederlands equipe behoudt na de tweede wedstrijddag op de Olympische Spelen in Pyeongchang de tweede plaats in het medailleklassement met twee gouden, twee zilveren en één bronzen medaille, vijf stuks in totaal. Schaatser Sven Kramer bracht de tweede gouden plak binnen met zijn triomf op de 5000 meter.

Duitsland blijft eerste in de medaillespiegel met drie keer goud en één keer brons. Noorwegen is de nummer drie met één keer goud, vier keer zilver en drie keer brons. Het Scandinavische land vergaarde op de tweede dag vier medailles - drie bij het langlaufen en één bij het schaatsen - en heeft er al acht in totaal.

1. Duitsland 3 0 1 4
2. Nederland 2 2 1 5
3. Noorwegen 1 4 3 8
4. Verenigde Staten 1 1 0 2
5. Oostenrijk 1 0 0 1
5. Frankrijk 1 0 0 1
5. Zuid-Korea 1 0 0 1
5. Zweden 1 0 0 1
9. Canada 0 3 1 4
10. Tsjechië 0 1 1 2
11. Finland 0 0 1 1
11. Italië 0 0 1 1
11. Kazachstan 0 0 1 1
11. OAR (olympiërs uit Rusland) 0 0 1 1

10:54 zondag 11 februari 2018

Met zijn gouden medaille op de 5000 meter is Sven Kramer de nieuwe nummer één in het klassement van de meeste olympische schaatsmedailles. De 31-jarige Fries behaalde in Gangneung zijn achtste plak.

Daarmee is hij de Fin Clas Thunberg en de Noor Ivar Ballangrud definitief voorbij. Kramer kan zijn olympische verzameling van eremetaal de komende weken in Zuid-Korea nog uitbreiden met podiumplekken op de 10.000 meter, de ploegachtervolging en de massastart.

Meest succesvolle schaatsers
In het klassement van de meest succesvolle schaatsers bij de Olympische Spelen staat Thunberg nog wel op de eerste plek (vijf goud, een zilver, een brons). Kramer steeg in die rangschikking naar de derde plek (vier goud, twee zilver, twee brons).

De kopman van Team LottoNL-Jumbo veroverde in Gangneung zijn vierde olympische medaille op rij op de 5000 meter (drie goud, een zilver).

Hij was in de olympische historie al de beste schaatser op deze afstand. Kramer is ook de eerste schaatser die op één afstand drie keer olympisch kampioen wordt.

In het Nederlandse klassement van olympische medaillewinnaars steeg Kramer naar de gedeelde tweede plek. Oud-zwemster Inge de Bruijn staat eveneens op vier keer goud, twee keer zilver en twee keer brons.

Ireen Wüst, zaterdag goed voor zilver op 3000 meter, voert nog altijd de olympische rangschikking van Oranje aan met negen plakken (vier goud, vier zilver, een brons).

Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld ANP

10:53 zondag 11 februari 2018

Sven Kramer heeft zijn abonnement op olympisch goud op de 5000 meter met vier jaar verlengd.

In zware omstandigheden, met werkijs op de Gangneung Oval, eindigde de Friese schaatskoning in de tiende en voorlaatste rit in een tijd van 6.09,76. Met dat olympisch record veroverde hij zijn derde olympische titel op rij op deze afstand.

Bekeken race
Kramer reed een bekeken race, met twaalf rondjes onder 30 seconden. Daarmee wist de 31-jarige kopman van Team LottoNL-Jumbo de tijd van wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen, die sinds 2014 voor Canada uitkomt, te verslaan (6.11,616).

De Noor Sverre Lunde Pedersen, die tegen Bloemen reed in de negende rit, belandde met een marge van slechts 0,002 seconde op de derde plek (6.11,618).

Kramer reageerde uitbundig op zijn titelprolongatie. Het zal waarschijnlijk zijn laatste optreden zijn op de olympische 5000 meter. Hij heeft nog wel een contract tot en met 2020 bij LottoNL-Jumbo.

Unieke schaatskampioen
De kans is echter klein dat hij daarna alsnog aan een nieuwe olympische campagne begint, al weet je het bij de unieke schaatskampioen nooit helemaal zeker.

Jan Blokhuijsen eindigde op de zevende plek. De nummer twee van Sotsji 2014 kon niet pieken in Zuid-Korea. De 28-jarige schaatser, toch al goed voor drie olympische medailles, bleef steken op 6.14,75.

Bob de Vries (33) reed tijdens zijn olympische debuut de vijftiende tijd (6.22,26). De Friese boer, die Kramer bij het OKT eind december in Thialf nog verraste, kon geen moment in zijn ritme komen en gaf zich halverwege de strijd met de Noor Simen Spieler Nilsen al gewonnen.

Bij het uitkomen van de bocht, na 3800 meter, ging de volgeling van coach Jillert Anema van pure vermoeidheid zelfs bijna onderuit.

Koning Willem Alexander moedigde Sven Kramer vanaf de tribune aanBeeld ANP

21:26 zaterdag 10 februari 2018

Om 05.30 uur komt snowboardster Cheryl Maas in actie op het onderdeel slopestyle. Niek van der Velden zou op deze tweede dag van de Winterspelen ook voor het eerst in actie komen, maar heeft moeten opgeven wegens een gebroken arm.

Op de ijsbaan rijden de mannen vanaf 08.00 uur de 5000 meter. Aan de start verschijnen Sven Kramer, Bob de Vries en Jan Blokhuijsen.

Ireen Wust, Carlijn Achtereekte en Antoinette de Jong op het erepodium van de 3000 meter schaatsen.Beeld ANP

17:58 zaterdag 10 februari 2018

De Nederlandse ploeg staat na de eerste wedstrijddag op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang tweede in het medailleklassement met vier plakken: een gouden, twee zilveren en een bronzen. Niet eerder in de olympische geschiedenis haalde Oranje op één dag vier medailles.

Carlijn Achtereekte won het goud op de 3000 meter schaatsen. Zilver en brons op deze afstand waren voor respectievelijk Ireen Wüst en Antoinette de Jong. Sjinkie Knegt pakte het zilver op de 1500 meter shorttrack.

Duitsland voert de medaillestand aan met twee gouden plakken, afkomstig van skispringer Andreas Wellinger en biatlete Laura Dahlmeier.

15:00 zaterdag 10 februari 2018

Het Olympisch Stadion heeft de vlam ontstoken ter ere van de gouden medaille van Carlijn Achtereekte bij het schaatsen. Een extra gezellig gezicht voor de mensen die daar nu zelf aan het schaatsen zijn op de baan in het stadion.

Twitter bericht wordt geladen...

13:36 zaterdag 10 februari 2018

Sjinkie Knegt heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan een olympische medaille behaald. De Nederlandse shorttracker eindigde zaterdag in de finale van de 1500 meter als tweede. Vier jaar terug, bij de Spelen van Sotsji, behaalde de nu 28-jarige Knegt brons op de 1000 meter.

Knegt moest de zege in de Gangneung Ice Arena laten aan Hyojun Lim uit Zuid-Korea. Het brons ging naar de Rus Semen Elistratov, die onder neutrale vlag deelneemt.

Itzhak de Laat, de tweede Nederlander die de A-finale bereikte, kwam niet verder dan de zevende plaats.

Knegt pakt zilver in de finale op de 1500 meter.Beeld ANP

13:31 zaterdag 10 februari 2018

De eerste schaatsrace bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea heeft een volledig Nederlands podium opgeleverd. Tot ieders verrassing was het goud op de 3000 meter voor Carlijn Achtereekte, die als vroege rijdster een tijd van 3.59,21 neerzette waaraan niemand daarna nog kon tippen.

Ireen Wüst moest als onttroonde titelhoudster op minieme afstand genoegen met zilver (3.59,29). Het brons was voor haar ploeggenote Antoinette de Jong (4.00,02).

Perfecte cadans
Achtereekte (38) reed in de vijfde rit een indrukwekkende race. In een perfecte cadans schaatste ze over het blinkende ijs van de Gangneung Oval, waarbij het verval in haar rondetijden klein was. Met een slotronde van 32,53 kwam de volgeling van coach Jac Orie maar net boven het baanrecord van Wüst (3.59,05) uit.

Achtereekte leek haar eindtijd, als derde vrouw onder de 4 minuten op een laaglandbaan, eerst niet te kunnen geloven. Pas na een grondige bestudering van het scorebord durfde ze te lachen en te juichen.

Hard van start
Na de scherpe tijd van Achtereekte, die WK-zilver in 2015 op de 5000 meter tot dusver als beste prestatie had staan, wist Wüst dat een verbetering van haar eigen toptijd in Gangneung nodig was om voor goud in aanmerking te komen. Ze ging hard van start en kon haar marge op Achtereekte steeds verder uitbouwen.

Met nog twee ronden te gaan had de titelverdedigster met iets meer dan anderhalve seconde nog haar grootste voorsprong. In de laatste twee ronden, en met name in de slotronde (33,64), leverde Wüst echter in haar alles-of-niets rit net te veel in.

De Jong kon daarna in de voorlaatste rit evenmin Achtereekte van de eerste plek verdringen, waarna ook de Russin Natalia Voronina en de Tsjechische Martina Sablikova moesten passen.

Antoinette de Jong ging voor goud, maar gaat naar huis met brons.Beeld ANP
Carlijn Achtereekte ziet op de tribune dat het goud voor haar is.Beeld ANP
De teleurstelling bij Wüst is groot wanneer ze het goud misloopt.Beeld ANP

11:56 zaterdag 10 februari 2018

Tijdens de spelen zijn het niet alleen de sporters die de show stelen. Op de tribune deden ook de Noord-Koreaanse cheerleaders goed hun best. Naast een strakke choreografie zongen de dames ook enthousiast mee.

Twitter bericht wordt geladen...

07:54 zaterdag 10 februari 2018

Het is de eerste echte dag van de spelen en meteen maakt Nederland kans op medailles.

Vandaag komen zowel de shorttrackers als de vrouwelijke schaatsers in actie. Schaatsfans die alles willen zien moeten er echter wel twee schermen bij pakken: de twee wedstrijden overlappen.

De medaillekansen liggen bij de shorttrack voor de mannen. Vooral Sjinkie Knegt maakt hier kans. De vrouwen rijden heats voor de 500 meter en kwalificaties voor de 3000 meter aflossing. Daar vallen vandaag nog geen medailles mee te verdienen.

Rond de lunch begint het vuurwerk in het schaatsstadion naast de shorttrackbaan. Op de 3000 meter wordt Nederland vertegenwoordigd door Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte. Wüst komt haar titel verdedigen, maar De Jong is ook zeker kanshebber op het goud.

Dit is de agenda voor zaterdag 10 februari:
08.15 uur Langlaufen 15km skiatlon vrouwen
11.00 uur Shorttrack 1500m mannen, 500m vrouwen, 3000m aflossing vrouwen
11.10 uur Rodelen mannen individueel (1e en 2e run)
12.00 uur Schaatsen 3000m vrouwen
12.15 uur Biatlon 7,5km sprint vrouwen
13.35 uur Skispringen normale schans mannen

Shorttracker Sjinkie Knegt gaat voor goud.Beeld ANP

07:24 zaterdag 10 februari 2018

Niek van der Velden komt niet in actie op de Olympische Spelen in Pyeongchang. De zeventienjarige Nederlandse snowboarder kwam zaterdag tijdens een training voorafgaand aan het onderdeel slopestyle ten val.

Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat hij een zware breuk heeft in zijn rechterbovenarm. Van der Velden, die zaterdagmiddag in Zuid-Korea wordt geopereerd, kan door zijn blessure volgende week woensdag ook niet mee doen op het onderdeel big air. De Brabander reist naar verwachting komende week terug naar Nederland, meldt sportkoepel NOC*NSF.

Van der Velden is van de 33 atleten van TeamNL die zich plaatsen voor de Winterspelen in Pyeongchang de jongste deelnemer. De middelbare scholier zou zaterdag aan twee runs op de slopestyle meedoen.

Niek van der Velden was de jongste Nederlandse deelnemer.Beeld ANP

12:42 vrijdag 9 februari 2018

De Nederlandse sportploeg is vrijdag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Pyeongchang aan het publiek voorgesteld.

Onder leiding van vlaggendrager Jan Smeekens betrad TeamNL al als vijfde land het Olympisch Stadion. Naast Smeekens lopen nog maar tien Oranje-deelnemers mee.

Dat zijn schaatsers Anice Das, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Esmee Visser, Ronald Mulder, Kai Verbij, Annouk van der Weijden en Irene Schouten, skeletonster Kimberley Bos en snowboardster Cheryl Maas.

De overige 22 Nederlandse sporters zijn achtergebleven in het olympisch dorp of hebben een training op het programma staan.

Noord-Koreaanse supporters in het Olympisch Stadion bij de openingsceremonie.Beeld ANP
Onder leiding van vlaggendrager Jan Smeekens betreedt TeamNL het Olympisch stadion.Beeld ANP

07:14 vrijdag 9 februari 2018

Het Holland Heineken House in Gangneung is geopend. Dat gebeurde vrijdag door Annette Mosman, vicevoorzitter van sportkoepel NOC*NSF, en de top van Heineken. Mosman verving voorzitter André Bolhuis, die griep heeft.

Het is de veertiende keer dat er tijdens de Olympische Spelen een Holland House is. De primeur was in Barcelona in 1992.

NOC*NSF wilde graag een plek creëren waar sporters hun familieleden gedurende de Spelen konden ontmoeten. Het project werd de jaren daarna steeds groter, met ook ruimte voor Nederlandse sportfans en muziek en optredens.

"We zijn de moeder van alle nationale huizen," zei Pascal Gilet, algemeen directeur van Heineken Nederland. "We hebben in al die jaren 200 medailles gevierd met z'n allen. Laten we hopen dat chef de mission Jeroen Bijl met zijn sporters de komende weken veel nieuwe medailles hier mee naar toe neemt."

Mosman, Gilet en Frans Eusman, baas van Heineken in Azië, openden het huis door het overhandigen van een officiële huistegel.

Het Holland Heineken Huis is geopend.Beeld anp

07:06 vrijdag 9 februari 2018

De 23e editie van de Winterspelen begint vrijdag in Pyeongchang.

Nederland wordt bij het evenement vertegenwoordigd door 33 sporters, die actief zijn in het langebaanschaatsen, shorttrack, snowboarden en skeleton.

De openingsceremonie in Zuid-Korea start om 20.00 uur. In Nederland is het dan 12.00 uur. TeamNL loopt slechts mee met elf sporters. De overige 22 blijven weg uit het stadion omdat de ceremonie niet past in de voorbereiding op hun wedstrijd. Veel Nederlandse sporters komen zaterdag of zondag al in actie.

Jan Smeekens draagt de Nederlandse vlag. De overige tien sporters die meelopen zijn schaatsers Anice Das, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Esmee Visser, Ronald Mulder, Kai Verbij, Annouk van der Weijden en Irene Schouten, skeletonster Kimberley Bos en snowboardster Cheryl Maas.

De doelstelling van NOC*NSF is het behalen van vijftien medailles, zei chef de mission Jeroen Bijl donderdag. Als ondergrens heeft de sportkoepel dertien plakken genoemd. Bij de vorige Winterspelen in Sotsji behaalde Oranje 24 medailles.

Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Rianne de Vries tijdens de welkomsceremonie van TeamNL.Beeld anp

13:51 donderdag 8 februari 2018

Waar de Winterspelen in Sotsji worstelden met hoge temperaturen, dreigt in Zuid-Korea het tegendeel met extreem lage gevoelstemperaturen.

Veel olympische sporters en toeschouwers kijken met angst en beven naar de weersvoorspellingen voor Pyeongchang.

Lees verder: Gevoelstemperaturen van -30 verwacht

De Noorse Heidi Weng traint in de sneeuw van Zuid-KoreaBeeld anp
In Gangneung poseren mensen bij de olympische ringen.Beeld anp

13:37 donderdag 8 februari 2018

Nederland wil vijftien medailles winnen. Die doelstelling sprak chef de mission Jeroen Bijl donderdag uit. De ondergrens voor TeamNL in Pyeongchang is dertien plakken, aldus Bijl.

Bij de vorige Winterspelen, in 2014 in Sotsji, behaalde TeamNL 24 medailles. Verder kwam Nederland bij de Winterspelen nooit verder dan elf medailles. Dat was in Nagano in 1998. In Vancouver, in 2010, bleef de teller op acht plakken steken.

"Pas vlak voor een toernooi weet je waartoe een team in staat is. Daarom hebben we zo lang gewacht met het noemen van een aantal," aldus Bijl, die na de Olympische Spelen afscheid neemt van NOC*NSF.

Nederland gaat de meeste medailles normaal gesproken bij het langebaanschaatsen behalen. Bijl: "Er wordt op ons gejaagd. We moeten nog maar zien of het zo makkelijk gaat als dat iedereen zegt."

Bij het shorttrack wordt veel verwacht van Sjinkie Knegt. "Twaalf jaar terug is in die sport uit het niets een programma opgebouwd. We hebben het steeds professioneler zien worden en met Jeroen Otter is een topcoach binnengehaald. De laatste jaren is de stap gezet naar de wereldtop. De Nederlandse shorttrackers gaan zeker meedoen om de medailles."

Voor de vier sporters in de bergen liggen de verwachtingen minder hoog. "Cheryl Maas doet voor de derde keer mee en is zeer ervaren. Ze heeft zelf de ambitie uitgesproken om voor een medaille te gaan," aldus Bijl over de 33-jarige Nederlandse snowboardster.

Chef de mission Jeroen Bijl en Kim ki-hoon, burgermeester van het olympisch dorp tijdens de welkomsceremonie van TeamNL op donderdag.Beeld anp

12:04 donderdag 8 februari 2018

Eurosport zendt tijdens de Olympische Winterspelen liefst 900 uur live sport uit. In 48 landen wordt elke seconde van de Spelen uitgezonden.

In Pyeongchang werken meer dan 900 mensen aan de internationale Eurosportproductie - het Nederlandse team onder leiding van Nicolien Sauerbreij.

Vanuit Hilversum produceert Eurosport dagelijks een studioprogramma, waarbij het om livesport draait.

Alles om een jonger en meer divers publiek te bereiken, zegt Alco de Jong, directeur Discovery Networks Benelux, in een interview met Het Parool. "Dit zijn de meest digitale Spelen ooit."

10:07 donderdag 8 februari 2018

De Nederlandse equipe gaat zeven gouden, zeven zilveren en vier bronzen medailles winnen op de Winterspelen, totaal achttien plakken. Dat is de voorspelling van sportstatistiekenbureau Gracenote.

Oranje zou daarmee als zesde eindigen in de medaillestand. Noorwegen zal dat klassement gaan winnen volgens Gracenote, dat zich baseert op zijn uitgebreide database met resultaten uit het verleden.

De prognose van de statistici kwam vier jaar geleden bij de Spelen van Sotsji niet echt uit. Nederland zou toen dertien medailles winnen (vijf goud, vier zilver en vier brons), het werden er 24 (acht goud, zeven zilver en negen brons).

Rusland won toen de medaillespiegel, terwijl Gracenote - destijds nog Infostrada geheten - Noorwegen vooraf als grote winnaar had bestempeld.

Olympische ploeg gehuldigd in Olympisch Stadion
Beeld anp

10:07 donderdag 8 februari 2018

Schaatser Jan Smeekens draagt op 9 februari de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie.

Smeekens won bij de vorige Winterspelen in Sotsji het zilver op de 500 meter en is de regerend wereldkampioen op de kortste afstand. Hij was in 2017 de eerste Nederlander die de wereldtitel op de 500 meter veroverde.

De openingsceremonie in het Olympisch Stadion begint om 20.00 uur Zuid-Koreaanse tijd. In Nederland is het dan 12.00 uur.

Nederland wordt bij de openingsceremonie slechts door elf sporters vertegenwoordigd.

De overige 22 deelnemers van TeamNL gaan niet mee naar het stadion. Dat heeft te maken met het voorbereidingsprogramma van de sporters, van wie er veel al vroeg in actie komen in Zuid-Korea.

De elf die naast Jan Smeekens wel naar de ceremonie gaan: schaatsers Anice Das, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Esmee Visser, Ronald Mulder, Kai Verbij, Annouk van der Weijden en Irene Schouten, skeletonster Kimberley Bos en snowboardster Cheryl Maas.

Jan SmeekensBeeld anp

09:56 donderdag 8 februari 2018

Welke Nederlandse sporters komen in actie in Zuid-Korea? Het zijn vooral schaatsers en shorttrackers die kans maken op een medaille, maar ook bij skeleton en snowboarden doen we mee.

Hier vind je een volledig overzicht.

Naast TeamNL doet de Ghanese Amsterdammer Akwasi Frimpong mee op het onderdeel skeleton. Zijn positie op de wereldranglijst was voor Ghana voldoende om de atleet, die opgroeide in flat Kikkenstijn in de Bijlmer, naar Zuid-Korea te sturen.

Frimpong tijdens een Olympische training.Beeld anp