Direct naar artikelinhoud
Opinie

'Beste Guido, strijd voor milieu is een constante in ons bestaan'

Cabaretier Guido Weijers riep minister van Economische zaken en Klimaat Eric Wiebes op het verschil te maken voor de planeet. Wiebes beantwoordt zijn brief.

De kolencentrale aan de Hemweg. Over vijf jaar komt waarschijnlijk bijna de helft van de elektriciteit in Nederland uit duurzame bronnenBeeld John Gundlach/ANP

Geachte heer Weijers, beste Guido, dank voor je open brief en je nieuwjaarswensen.

Om met de deur in huis te vallen: je bent welkom voor een kop koffie, sterker nog: ik nodig je graag uit om een keer samen het land in te gaan. Maar eerst een reactie op jouw brief.

Jij wilt een betere wereld, schrijf je, en dan doel je vooral op de strijd tegen klimaatverandering en voor een beter milieu. En je zegt dat ik daarin geschiedenis kan schrijven.

Daar wil ik zeker een serieuze poging voor doen, maar - ook in alle eerlijkheid - veel belangrijker is dat jij en alle andere Nederlanders geschiedenis kunnen schrijven, want iedereen kan en moet meedoen.

Jij noemt ons economische systeem een illusie. Tja, als het gaat om de bitcoin kan ik daar weinig tegenin brengen. Maar door de economische ontwikkeling - of noem het door onderwijs, werk, veiligheid en technologie - zijn de afgelopen decennia miljarden mensen boven de armoedegrens uitgekomen.

Ze hebben voldoende te eten, toegang tot zorg en kinderen die naar school gaan. Wij hebben het ook beter dan vroeger, alleen al doordat we niet meer de hele dag staan te wassen en de kachel staan op te stoken.

Kolengruis
Jij wilt een betere wereld, strijd tégen klimaatverandering en vóór een beter milieu. Die strijd is een constante in ons bestaan. Technische en economische ontwikkeling brengt ons veel goeds, maar er blijken telkens ook milieunadelen aan te kleven.

Eerst waren onze steden zwartgeblakerd van het kolengruis (dat hebben wij niet meegemaakt), toen ademden kinderen dampen in van loodhoudende benzine (zo'n kind was ik, maar jij niet meer), ze vonden gifvaten onder een woonwijk en bossen stierven door zure regen (voor jouw tijd) en onlangs bleek fijnstof schadelijker dan verwacht (daar zitten we op dit moment mee).

Steeds weer beseften we dat de aarde grenzen stelt en pasten we ons gedrag aan.

Zoals je schrijft, kunnen politici een samenleving niet maken, maar wel in de goede richting duwen. Jij eet al geen vlees, lees ik. Net als ik, maar ik houd er niet van, dus dat is gemakkelijk. Ook heb je al een elektrische auto. Dat is een begin, tenminste, wanneer de elektriciteit fossielvrij is opgewekt.

Het is belangrijk dat iedereen een bijdrage ­levert. Industrieën zijn begonnen de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Nederlandse gemeenten maken plannen om onze huizen zonder aardgas te verwarmen.

Over vijf jaar komt waarschijnlijk bijna de helft van alle elektriciteit in Nederland uit duurzame bronnen. Alleen al in de eerste helft van 2017 hebben we in Nederland subsidie gegeven aan 4500 projecten voor duurzame energie en dit jaar is weer 12 miljard euro beschikbaar voor duurzame energieopwekking.

Grappenmakers
De energietransitie is op gang aan het komen. Het kabinet wil dit jaar een Klimaatakkoord sluiten met de industrie, de milieuorganisaties, de gemeenten, de energiewereld, de vervoerswereld, de landbouwsector en andere delen van de samenleving.

Wat jij vraagt, is voor mij de inzet van het akkoord: de economie koppelen aan het tegengaan van klimaatverandering.

Beste Guido, ik nodig je uit een keer met mij mee te gaan wanneer ik in het land de praktijk van de energietransitie bekijk. Dan zul je ervan versteld staan hoeveel ondernemers, buurtinitiatieven en coöperaties al bezig zijn met het omschakelen.

Want de overheid kan duwen en trekken, maar het is de samenleving - consumenten, ondernemers, reizigers - die het zal moeten doen. Daarbij hoort, zoals jij schrijft, dat we grappenmakers serieus nemen en lachen om de mensen in Den Haag.

In een vrij, democratisch en kritisch land als Nederland hoort veel te worden gelachen om het gezag. Dat heb ik ook altijd gedaan - en nog eigenlijk. Spot heeft waarde.

Lees de brief van Guido Weijers terug: 'Minister van bitcoins en bomen, grijp uw kans'

De overheid kan duwen en trekken, maar het is de samenleving die het zal moeten doen