Direct naar artikelinhoud
Han Lips

Ellie Lust was nog geen dag in town of ze greep keihard in

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Ellie Op Patrouille.

Ellie Op PatrouilleBeeld NPO 1

Het was een gevoelige slag voor de Keniaanse gokmaffia. En dat allemaal dankzij Ellie Lust, 'police officer from Amsterdam'.

Op hun bankje aan het marktplein in de provinciestad Lodwar werden zeven gokkers vanuit een taxi overrompeld door de politie, Ellie voorop. Het was 42 graden, het zweet liep in stralen van haar rug. Aldus Ellie.

De illegale gokkers waren er gloeiend bij. Drie van hen werden gearresteerd. Vier anderen wisten te ontsnappen, maar hun slippers en hun kaartspel waren ze kwijt.

Het was al de tweede aflevering van Ellie Op Patrouille, de serie waarvoor Ellie Op Patrouille gaat met politiecollega's in andere wereldsteden.

Vorige week rolden ze in de Colombiaanse hoofdstad Bogota een heel drugshol op. Of een heel drugskartel, daar wil Lips vanaf wezen.

Volgende week sluit Ellie zich aan bij een elite-eenheid van de politie in Albanië. Aan de grens met Kosovo ontdekt ze twee internationaal gezochte criminelen, belooft de ronkende vooruitblik van aflevering drie.

De Keniaanse hoofdstad Nairobi wordt door de overvloed aan criminaliteit ook wel Nairobbery genoemd.

Maar Ellie was nog geen dag in town of ze greep keihard in. Vanuit het niets sprong ze de politieauto uit om een verkeershufter lik op stuk te geven. "Excuse me sir, you're double-parked!"

Zonder gekheid: Lips ergert zich een beetje aan alle poeha over het kordate politieoptreden.

Ellie is voortreffelijk als verslaggever ter plaatse en brengt de camera op plekken waar die anders nooit komt - bij Keniaanse straatjongens die lijm snuiven en leven van wat ze vinden tussen het vuilnis of Colombiaanse junks die als verdoofd zijn door spotgoedkope cocaïne van drie euro per gram.

Maar mag het zonder die ronkende politie-inzet, zonder zwaailichten en sirenes? Die heeft Ellie echt niet nodig.

Reageren? hanlips@parool.nl

Lees ook: Met Ellie op patrouille: 'Dit werk is zowat mijn identiteit'

Ellie was nog geen dag in town of ze greep keihard in