Direct naar artikelinhoud

Steden vragen EU om meer inzicht in data Airbnb

Als de deeleconomie uit zichzelf de gegevens van haar klanten niet deelt, dan moet de Europese Commissie platforms als Airbnb daar maar toe dwingen.

Steden vragen EU om meer inzicht in data Airbnb
Beeld anp

Alleen op die manier kunnen steden die overlopen worden door bezoekers, nog grip krijgen op de uitwassen van het massatoerisme.

"We willen van verhuurbedrijven weten welke mensen in Amsterdam hun woning verhuren, zodat we beter kunnen controleren of de regels wel worden nageleefd," zegt wethouder Laurens Ivens (Wonen).

Privacywetgeving
Nu is het nog zo dat steden van verhuurplatforms alleen na intensief onderzoek een idee krijgen welke bewoners hun huizen beschikbaar stellen voor vakantieverhuur. Amsterdam, en ook andere steden, hebben onder meer Airbnb al wel herhaaldelijk om verzocht om meer openheid, maar de verhuurplatforms verschuilen zich gretig achter Europese privacywetgeving die dat verbiedt.

Voor Airbnb en dergelijke platforms zou het openbaar maken van de gegevens van verhuurders een groot risico met zich meebrengen omdat deze informatie precies hun verdienmodel is: als tussenpersoon krijgen zij een percentage van het verhuurbedrag. Als toeristen verhuurders direct kunnen benaderen, valt er niet veel meer te verdienen.

Samenwerking
Om die hindernis van de privacywetgeving weg te nemen, zoekt een aantal steden samenwerking om te komen tot meer steun vanuit Europa om de verhuurplatforms tot openheid te dwingen. De afgelopen dagen vond in Amsterdam een internationale conferentie plaats waaraan behalve gastheer Amsterdam ook Barcelona, Reykjavik, Madrid, Krakau, Wenen en Brussel deelnamen.

Uitkomst van de tweedaagse conferent is een oproep van de steden aan de Europese Commissie om hen meer wapens te geven in de strijd tegen partijen die vakantieverhuur misbruiken. Ivens: "De Europese Commissie beschermt bedrijven, maar ze zouden ook de steden in Europa moeten beschermen."

Kwaliteit van leven
Woningverhuur via onder meer Airbnb heeft een hoge vlucht genomen, maar gebeurt vaak niet (geheel) volgens de regels. "Om te kunnen handhaven hebben lokale autoriteiten daarom gegevens nodig van verhuurplatforms," aldus Ivens.

Gaat het niet te ver om privacyregels te verruimen om de verhuurplatforms aan te pakken? Ivens: "Helemaal niet. Het is nodig om de kwaliteit van leven in een hele reeks Europese steden te kunnen beschermen."

IJsland
Behalve meer juridische slagkracht bij het opvragen van data, willen de steden ook minimale kwaliteitscriteria voor woningverhuur in de Europese Unie. Die ontbreken nu nog, vinden ze.

De Europese Commissie beschermt bedrijven, maar ze zouden ook de steden in Europa moeten beschermen
Wethouder Laurens Ivens
We zijn tegen bedrijven die onze stad in de verkoop gooien
Loco-burgemeester van Reykjavik

"Wij zijn niet tegen toeristen," zegt loco-burgemeester Sigurdur Bjorn Blondal van Reykjavik. "Maar we zijn wel tegen bedrijven die onze stad in de verkoop gooien, waardoor er voor jonge IJslanders geen plaats meer is. Wij zien nu regelmatig dat woningen worden opgekocht door bedrijven, speciaal voor verhuur. Dat ontwricht Reykjavik."

Onleefbare stad
Het aantal bezoekers naar zijn stad heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen, zegt Blondal. "In 2008 hadden we nog 450.000 bezoekers per jaar, nu zitten we al op 2,5 miljoen. Veel mensen profiteren daarvan, maar zonder enige vorm van regulering wordt Reykjavik een onleefbare stad. Wij hebben twee ambtenaren in dienst om te onderzoeken of IJslanders hun huis niet vaker verhuren dan de negentig dagen die wij als maximum hebben gesteld. Dat is echt onbegonnen werk."

Eerder deze maand maakte de gemeente bekend dat eigenaren hun woning nog maar 30 dagen in plaats van 60 dagen per jaar mogen verhuur via sites zoals Airbnb. 

Lees ook: In 2017 huurden 800.000 mensen bij Amsterdamse Airbnb en Is de overlast van Airbnb nu opgelost?