Direct naar artikelinhoud

ING verhoogt beloning topman Hamers met 50 procent

ING gaat de beloning van bestuursvoorzitter Ralph Hamers dit jaar met ruim 50 procent verhogen, tot ruim 3 miljoen euro.

Ralph HamersBeeld anp

Een woordvoerder van de bank bevestigt dat naar aanleiding van berichtgeving in het FD

Volgens ING past de loonsverhoging in het beleid dat de aandeelhouders hebben goedgekeurd. Ook strookt het volgens de bank met het met de overheid overeengekomen beloningsbeleid.

Volgens dat beleid kijken banken naar het beloningsbeleid van vergelijkbare bedrijven.

Eredivisie
De raad van commissarissen hikte volgens de woordvoerder al enige tijd aan tegen de relatief lage beloning van Hamers en heeft nu besloten daar iets aan te doen.

"Hamers is eredivisie maar werd Jupiler League betaald," zegt president-commissaris Jeroen van der Veer van ING in het FD.

Ven der Veer 'hoopt op begrip' van het cao-personeel van ING. Dat krijgt zelf per 1 september 2018 een loonsverhoging van 1,7%. 

ING vergelijkt het salaris van Hamers met andere bedrijven in de Eurostoxx 50-index. Daar stond de ING-topman op de 49e plaats.

Zelfs na de verhoging blijft Hamers' loon "bescheiden" in vergelijking met vergelijkbare bedrijven, stelt ING. Hij gaat door de verhoging naar de 44e plaats. "Terwijl we qua marktwaarde rond plek twintig hangen."

Geen prestatiedoelen
Hamers krijgt er vanaf 2018 jaarlijks extra aandelen bij ter hoogte van 50 procent van zijn vaste salaris van 1,75 miljoen euro.

Omdat er aan die uitkering geen prestatiedoelen zijn gekoppeld valt deze niet onder de bonusrestricties van 20 procent die in Nederland gelden voor financiële instellingen.

De voorgestelde loonsverhoging moet nog door de aandeelhouders worden goedgekeurd. Daar krijgen ze op 23 april de kans voor tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.