Direct naar artikelinhoud

Het wordt lastig om deze Mol te overtreffen

Met de onthulling van de winnaar én de Mol is zaterdag een einde gekomen aan het achttiende seizoen van Wie is de Mol?. Dit is de nabeschouwing, die zeker niet spoilervrij is.

Finalisten Ruben Hein, Olcay Gulsen en Jan Versteegh zaterdagavond in het Vondelpark.Beeld anp

Tuurlijk, iedereen had bij de koffieautomaat al wekenlang willen roepen dat Jan Versteegh de Mol is. Maar wie kon dat, bij dit onvoorspelbare achttiende seizoen van Wie is de Mol? Zelfs aan het einde scoorden alle finalisten even hoog op de landelijke verdenkingenlijstjes.  

Nee, zelfs de meest fanatieke kijkers van het programma hadden het dit jaar moeilijk. Theorieën die Jan overduidelijk aanwezen als saboteur ontbraken, zeker niet zo direct als bij vorige Mollen Klaas van Kruistum en Thomas Cammaert.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook zorgde de verrassende start van het seizoen en een creatieve wisseling in de opdrachten - we denken graag terug aan de volgepakte Lada's en de car-aoke - voor de nodige verandering ten opzichte van voorgaande edities.  

Daardoor bleef het zelfs voor de Molloten die wekelijks met een aantekeningenboekje op de bank klaar zitten, spannend. Een pluim voor de makers, die elke kandidaat dit seizoen wel verdacht in beeld wisten te brengen (kuch, Stine Jensen, kuch), maar ook zeker voor Jan Versteegh als Mol.  

Fanatieke mol 
De BNN-ster hield er een andere strategie op na dan zijn (recente) voorgangers. Duidelijk op de voorgrond zijn, de leiding nemen en zich voordoen als fanatieke kandidaat, is wat hij voor ogen had. Een dappere beslissing, want de kans opgemerkt te worden is zo veel groter dan in de rol van de flierefluitende, onzichtbare kandidaat.  

Het maakte de laatste aflevering, waarin alle acties van de Mol bloot werden gelegd, een stuk leuker. "Deze Mol was een genot om naar te kijken," zei presentator Art Rooijakkers terecht.

Twitter bericht wordt geladen...

Vooral vermakelijk om te zien, was hoe makkelijk iedereen Jan vertrouwde en zonder twijfel achter hem aanliep. Was men de bekende Wie is de Mol-uitspraak 'Trust nobody' vergeten?  

Jan saboteerde ondertussen naar hartenlust: een briefje van 500 verscheuren, voor de ogen van Olcay gloeilampen verstoppen, een pakketje van de trein gooien en een sprong in het water maken voor de verkeerde koker.  

En dan de opdracht waarbij hij doodleuk achter de kandidaten langsliep. Een draai met het hoofd was genoeg geweest om al in aflevering vier duidelijk te hebben wie de Mol was.

Twitter bericht wordt geladen...

Toch moet ook de rol van de rest niet worden onderschat. Want hoe fijn was het voor Jan dat Olcay Gulsen en co iedereen steeds dieper in de Ruben-tunnel hielpen? Zanger Ruben Hein zette die tunnel zelf wagenwijd open door zijn onhandigheid uit te buiten, maar was ondertussen de enige die Jan in de smiezen had.  

En daarmee komt Jan op het erelijstje van nagenoeg onontdekte Mollen. Eentje die het Molschap een nieuwe invulling gaf door in zijn acties niet terug te schrikken van de steeds groeiende groep fanatieke kijkers, waarbij continu ontmaskering op de loer ligt.  

Het wordt lastig om volgend seizoen voor evenveel verrassing te zorgen als dit jaar én een Mol te vinden die net zoveel verwarring zaait in het land.  

En, oh ja, nog even een oproepje aan de programmamakers: kan Ron Boszhard volgend jaar gewoon nog een keer in een theater verschijnen?

Zie ook: Afgeladen Vondelpark bij onthulling Wie is de Mol?