Direct naar artikelinhoud
Opinie

'Weer een kunstplek in de uitverkoop in Amsterdam'

Edward Janssen en Thijs de Zeeuw van bureau Ontward vragen zich af hoe hun pand met maatschappelijke functie zomaar kan worden weggegeven. 'Onze huurcontracten blijken geen knip voor de neus waard.'

en
Cultureel collectief op de Eerste NassaustraatBeeld Google Streetview

Onze kunstplek, ons cultureel collectief op de Eerste Nassaustraat 5-7 in de Staatsliedenbuurt, moet sluiten. We zijn verbaasd en verbouwereerd.

Ons gebouw en de ondernemingen die er zijn gevestigd, hebben namelijk een breedgedragen functie in de buurt en in de rest van de stad. Er wordt hier iets over het hoofd gezien, onherstelbaar kapot gemaakt.

Per week 'hosten' wij als collectief met al onze ondernemingen samen ongeveer 800 stad- en buurtbewoners. Met onze bedrijven produceren we architectuur, theater, kunst en vormgeving. Er zijn voortdurend workshops, masterclasses, lessen in sport, dans, yoga en theater.

Wij voeren succesvolle ondernemingen die gebaat zijn bij een 'eigen' plek, die bovendien als geheel al meer dan dertig jaar bestaan. Hoe kan ons pand met een sociaal-cultureel-maatschappelijke functie dan toch zomaar worden 'weggegeven' aan onderwijs?

Slechts 110 kinderen
Wij, huurders van het pand, zijn in 2017 door enkele ambtenaren van de afdeling vastgoed en onderwijs van de gemeente Amsterdam op de hoogte gebracht van het feit dat onze werkplekken worden opgeheven.

Onze huurcontracten blijken geen knip voor de neus waard. We moeten eruit. Waarheen? Dat interesseert de ambtenaren niet. Op onze plek komt een dependance van de Geert Grote School.

De toelichting op het voornemen van de ­gemeente om van ons pand een  ­basisschool te maken roept ernstige vragen op. De ongefundeerde manier waarop de discussie wordt gevoerd is één ding, de kosten van een school op deze plek een andere.

De Geert Grote school zal in dit enorme gebouw slechts 110 kinderen onderwijs gaan geven. En dat terwijl de groep schoolgaande kinderen in de Staatsliedenbuurt krimpt.

De gemeente heeft samen met de lobbyisten van de Geert Grote School het oog laten vallen op onze plek. Maar hoe kun je architecten, filmmakers, vormgevers en theatermakers die al meer dan dertig jaar hun onderneming voeren in het hart van de stad gewoon op straat zetten?

Wij en onze collega's gaven eerder al de Westerparkgebouwen, het NDSM-terrein en zoveel andere plekken op. Amsterdam raakt zo zijn creatieve en culturele identiteit voorgoed kwijt.

Niet van waarde
Pas over een jaar of vijf zullen de gevolgen voelbaar zijn. Hoe beschermen we al die unieke plekken, waaronder die van ons, die niet langer door Amsterdam worden gekoesterd maar in de uitverkoop gaan ten bate van 'iets anders'?

Let wel: we gaan niet in discussie over het feit dat het een school wordt. Je verliest de strijd tegen onschuldige schoolgaande kinderen immers.

Die strijd wil je niet aangaan, maar wel over de manier waarop de gemeente omspringt met succesvolle en ervaren creatieve ondernemingen die voor haar kennelijk niet van waarde zijn. Dat is stuitend en past een stad als Amsterdam niet.

Edward Janssen en Thijs de Zeeuw (bureau Ontward), Amsterdam

Hoe kun je kunstenaars die al meer dan dertig jaar hun onderneming voeren in het hart van de stad gewoon op straat zetten?