Direct naar artikelinhoud

Vergunningsplicht voor woningverhuur op komst

Amsterdam gaat een vergunningsplicht invoeren voor verhuur van woningen om misbruik door beleggers tegen te gaan.

Vergunningsplicht voor woningverhuur op komst
Beeld Peter Elenbaas

De gemeenteraad heeft dit donderdagmiddag afgedwongen door moties aan te nemen.

De gemeente kan zo'n vergunning intrekken of niet verlenen als verhuurders zich niet aan de regels houden. In Groningen gebeurt dit al. De motie van de PvdA kreeg steun van een linkse meerderheid van GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en Partij van de Ouderen. 

Wethouder Laurens Ivens laat al onderzoek doen naar een woonplicht bij nieuwbouwhuizen; een koper van een huis moet daarin ook gaan wonen. Beleggers kunnen hun woningen dan niet meer aan anderen verhuren. Een grote meerderheid van de gemeenteraad is voor zo'n plicht en wil die ook uitbreiden naar bestaande woningbouw, als dat mogelijk is

Integriteitsonderzoek
De Amsterdamse politiek heeft beleggers al langer in het vizier. Eerder dit jaar organiseerde de raad een hoorzitting over de invloed van beleggers op de Amsterdamse huizenmarkt, naar aanleiding van artikelen in Het Parool over beleggers die zich niet aan de Amsterdamse regels houden en hun panden zonder vergunning verhuren aan te grote groepen.

De VVD doet naar aanleiding van deze stukken integriteitsonderzoek naar schending van de regels door Kamerlid Wybren van Haga, die meer dan honderd panden bezit. De gemeente doet op haar beurt onderzoek naar de verhuurpraktijken van Prins Bernhard en zijn compagnons, die zakelijk en privé 349 panden bezitten in de stad.

Amsterdamse woningmarkt in handen van het grote geld

Uit onderzoek van Het Parool blijkt dat rijke ondernemers, vermogende families, huisjesmelkers en professionele beleggers, Wallenkoningen, investeerders namens pensioenfondsen en een lid van de koninklijke familie flink handelen op de Amsterdamse woningmarkt, aangetrokken door de almaar stijgende huizenprijzen. 

Diverse bv's beheren honderden en soms zelfs duizenden adressen in de stad. Dit heeft grote gevolgen voor de prijzen en roept de vraag op: van wie is de stad?