Direct naar artikelinhoud

Hof vernietigt liquidatievonnis, mogelijk met gevolgen

Het Amsterdamse gerechtshof heeft deze week een belangrijk arrest gewezen door twee criminelen vrij te spreken van het voorbereiden van een liquidatie in Amsterdam.

Gökhan C. en Heinrich A. hadden met een auto vol wapentuig staan posten bij waterpijpcafé Fayrouz, waar begin vorig jaar het hoofd van Nabil Amzieb gevonden werd.Beeld anp

De rechtbank had ze daarvoor wel veroordeeld. Het arrest kan ook in vergelijkbare zaken een rol spelen.

Het gaat om de strafzaak tegen Gökhan C. (29) en Heinrich A. (42) die in de nacht van 6 op 7 juni 2015 in een gestolen BMW zaten. Ze droegen donkere kleding, handschoenen en een kogelwerend vest en waren op pad met wat het Openbaar Ministerie beschouwt als een standaarduitrusting voor een liquidatie: een automatisch wapen, twee doorgeladen handvuurwapens en twee flessen benzine en andere spullen om de vluchtauto in brand te steken.

Ze postten bij waterpijpcafé Fayrouz aan de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid: toentertijd het vaste honk van één van de partijen die een bloedige onderwereldvete uitvechten.

Gökhan C. heeft allerlei banden met hoofdrolspelers uit het rivaliserende kamp. De twee leken een BMW te achtervolgen van iemand die in Fayrouz was geweest.

Celstraffen
De rechtszaak draait om de vraag: kunnen de (ontkennende) verdachten niets anders in de zin hebben gehad dan zo'n onderwereldmoord? De rechtbank beantwoordde die vraag bevestigend. Gökhan C. en Heinrich A. kregen acht en zeven jaar cel voor hun aanloop naar de liquidatie. 

Het gerechtshof vernietigt dat vonnis en spreekt de twee juist vrij van het beramen van zo'n moord.

De verdachten moeten 'de bewuste nacht op pad zijn gegaan met criminele plannen waarbij mogelijk zeer ernstig geweld zou worden gepleegd' en hun 'wapentuig was bij uitstek geschikt om iemand om het leven te brengen'. 

Bij eerdere liquidaties werden gestolen vluchtauto's gebruikt en in brand gestoken. Ook zijn de verdachten in de hoek te plaatsen van de rivalen van de groep die Fayrouz frequenteerde. Toch is dat allemaal onvoldoende om de voorbereiding van een liquidatie als enige optie te beschouwen.

Brandstichting
De wapens zaten in tassen en waren niet schietklaar. Het is volgens het hof 'niet onvoorstelbaar' dat de mannen hun doelwit bijvoorbeeld wilden gijzelen of afpersen.

Daarom worden C. en A. vrijgesproken van het voorbereiden van een liquidatie en alleen veroordeeld tot vijf en 3,5 jaar cel voor het voorbereiden van brandstichting, vuurwapenbezit en heling van de BMW.

Advocaten van verdachten die in andere zaken ook worden beschuldigd van het voorbereiden van liquidaties zullen dit arrest zeker aanvoeren.

De verdachten moeten de bewuste nacht op pad zijn gegaan met criminele plannen waarbij mogelijk zeer ernstig geweld zou worden gepleegd

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.