Direct naar artikelinhoud
Column

Door nepnieuws komt het echte nieuws uiteindelijk bovendrijven

Theodor HolmanBeeld Wolff

In 1985 - Elvis Presley was acht jaar eerder overleden - las ik in een Frans blad dat de Pelvis in het geheim een bezoek had gebracht aan Brigitte Bardot.

Die ontkende alles natuurlijk.

Uiteraard was dit nepnieuws, maar ik genoot ervan.

Tot mijn stomme verbazing trof ik enkele dagen later mijn Parijse hotelhouder achter z'n balie, terwijl hij de krant met het nepnieuws las en we raakten over de grote zanger in gesprek.

Die hotelhouder geloofde de krant. Wat ik ook zei, het had geen zin. Volgens hem leefden we in en waren we onderdeel van een groot geheim complot, gefinancierd door Amerikaanse kapitalisten dat de wereldheerschappij tot doel had. Eens zou ons alles geopenbaard worden.

In de loop der tijd heb ik gemerkt dat het beste nieuws lijkt op nepnieuws, terwijl het beste nepnieuws op de waarheid lijkt.

Toen ik een paar weken geleden las dat prins Bernhard 590 panden bezit, meende ik zeker twee secon­den dat het hier nepnieuws betrof. Je eigen beschaving verzet zich tegen die waarheid.

Die vreemde verhouding tussen nepnieuws en waarheid wordt veroorzaakt door het voortdurende wantrouwen dat noodzakelijk is om nieuws te ontdekken.

Denken: ach, zo'n prins is rijk genoeg, het zullen wel kwade tongen zijn die hem die huisjesmelkerij toedichten, is funest.

Maar datzelfde mooie wantrouwen is een uitstekende vruchtbare voedingsbodem voor nepnieuws. Als je alles wantrouwt, heb je tevens de deur op slot gedaan voor de waarheid.

Nu wil men iets gaan doen aan nepnieuws. Dat lijkt mij onverstandig. Door nepnieuws komt het echte nieuws uiteindelijk bovendrijven. Nieuws bewijst zichzelf.

Je kunt het ongelooflijk vinden dat prins Bernhard 590 panden bezit, maar het kadaster liegt niet.

Russen kunnen belang hebben met het verspreiden van nepnieuws - wie nepnieuws verspreidt heeft altijd een belang - maar als dat 'nieuws' steeds blijft doodvallen, ontwikkel je op den duur een groot wantrouwen tegen Russen. Wat nu ook gebeurt.

Laat het nepnieuws bloeien; het levert de giftigste bloemen in de tuin der waarheid, maar ook de mooiste.

De week na het bezoek van Presley aan Bardot, meldde die krant dat Bardot vroeger een dochter had gehad van de grote zanger en die had hij dus opgezocht.

Ik geloof zoiets graag.

Kan die dochter zich bij mij melden?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief

Reageren? t.holman@parool.nl

Laat het nepnieuws bloeien; het levert de giftigste bloemen in de tuin der waarheid, maar ook de mooiste