Direct naar artikelinhoud

Antikraakwacht: 'Ik plaatste de galg op het ADM-terrein'

Krakers zouden vorige week een galg hebben geplaatst bij het ADM-terrein. Dat klopt niet, zegt de antikraakwacht en helikopterpiloot die naast de voormalige scheepswerf woont. "Ik heb het gedaan. Ik heb het gevoel dat mijn hoofd in een strop steekt."

Antikraakwacht Jan Nienhuis wil aandacht voor zijn situatie en die van de krakers van het ADM-terreinBeeld Rink Hof

Jan Nienhuis (42) spreekt liever over 'een installatie'. En ook: "Een artistieke uiting van mijn zorgen."

Dat hij nu naar buiten treedt als de maker van de galg die afgelopen week onrust veroorzaakte op het terrein van voormalig scheepsreparatiebedrijf ADM is vooral omdat hij wil voorkomen dat nog meer beschuldigende vingers wijzen naar zijn buren, de krakers aan de andere kant van het hek. "Zij hebben er niets mee te maken: ík ben degene die hem heeft gebouwd en geplaatst."

Intimiderend
De galg is inmiddels neergehaald. De eigenaar van het terrein echter zei de actie te zien als intimiderend en stelde dat de familie achter het bedrijf zich bedreigd voelt door krakers. Aangifte wordt overwogen, aldus een woordvoerder.

Nienhuis erkent dat de gevolgen van zijn actie onbedoeld zijn.

"Ik vind het spijtig als mensen zich bedreigd voelen, want er is absoluut geen sprake van een dreigement. En ik vind het nog spijtiger dat sommige mensen en media er ogenblikkelijk van zijn uitgegaan dat de krakers verantwoordelijk zouden zijn. Dat is onterecht. Sommige van de krakers beschouw ik als vrienden, zij wisten van niets."

Want Nienhuis woont weliswaar op het terrein, maar een kraker is hij niet: al 18 jaar zit de geboren Zuid-Afrikaan via een antikraakbureau in een van de twee huizen aan de rand van het gekraakte complex.

Hij is een 'buitenhekker': vanuit zijn huiskamer in de voormalige dokterswoning heeft hij zicht op enkele bouwsels tussen de bomen en struiken op het ADM-terrein aan de andere kant van het hek.

Luguber
Het zag er luguber uit, die galg langs de Hornweg. Wat was de bedoeling? Nienhuis zegt dat hij er vooral mee duidelijk wilde maken dat de situatie waarin hij verkeert steeds zorgwekkender wordt.

"Dit is mijn huis, ik woon hier al bijna twee decennia. Natuurlijk moet je er als antikraakwacht rekening houden dat er een dag komt waarop je moet vertrekken. Maar ik erger me eraan we helemaal geen rechten hebben en dat we in onzekerheid worden gehouden. Ik heb het gevoel dat mijn hoofd in een strop steekt, die steeds strakker wordt aangetrokken. De installatie is daar een kunstzinnige uiting van."

Via AT5 meldden zich vlak voor het weekend enkele anonieme krakers die stelden verantwoordelijk te zijn voor de actie. Daar klopt niets van, zegt Nienhuis. Híj plaatste de galg in de late avond van vrijdag 5 januari.

Op de foto's op zijn telefoon is te zien hoe hij om 22.11 uur in de weer is met het bevestigen van de strop. Even daarvoor maakte hij in zijn huiskamer nog een foto van het skeletje - dat later aan het apparaat werd bevestigd - op de rug van zijn hond.

Opschudding
Waarom wachtte hij zo lang voordat hij de verantwoordelijkheid op zich nam? "Ik zat vanaf die zaterdagochtend in Duitsland, waar ik om de andere week werk als helikopterpiloot voor offshore windenergie op de Noordzee. Het ging een beetje langs me heen dat er opschudding ontstond."

De galg op het ADM-terrein.Beeld Rink Hof

Het spijt hem dus, maar het ergert hem ook dat de familie van de eigenaar van het terrein zegt zich bedreigd te voelen.

"De krakers worden juist in hun voortbestaan bedreigd. En ík word bedreigd. Want het ADM-terrein is de plaats waar wij wonen. Als ik niet vlieg, werk ik hier in de haven als vletterman in de bevoorrading, mijn leven speelt zich hier af."

De verhalen die ook de afgelopen week weer loskwamen gaven Nienhuis te denken. "Velen staan ogenblikkelijk met hun oordeel klaar als ze het woord kraker horen. Wie hier woont kan niet deugen, klonk het in de media. Werkeloze junks zijn we. De ADM is een weerspiegeling van de maatschappij, er loopt hier van alles rond. En we zitten hier legaal: we betalen belasting, staan ingeschreven bij de gemeente en toch meten mensen zich een negatief oordeel over ons aan."

Bevoorrechte politici
Ook in de politiek, zegt Nienhuis. Hij wijst op een uitspraak van VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok die in de Telegraaf zei dat 'er een steekje loszit, als je voor de lol of anderszins een galg gaat bouwen'.

Ik heb het gevoel dat mijn hoofd in een strop steekt, die steeds strakker wordt aangetrokken. De installatie is daar een kunstzinnige uiting van
Jan Nienhuis

Nienhuis wil daar graag op reageren. "Ik ben geen kraker en er zit beslist geen steekje los. Ik ben een hardwerkende Nederlander en inwoner van dit land en van de gemeente Amsterdam. Het systeem deugt niet, er was geen huis voor mij. Dáárom ben ik hier terecht gekomen."

"Uit eigen ervaring weet ik dat woningen, uitkeringen en subsidies worden verstrekt aan mensen die niet eens in mevrouw Ruigroks gemeente wonen, niet eens in dit land. Ons land word bestuurd door bevoorrechte politici die zijn vergeten dat ze in dienst zijn van de burger en niet andersom."

Het beeld van de bewoners van het ADM-terrein is onterecht, zegt Nienhuis.

"Ik woon hier heel graag. Er is rust en ruimte. Niet iedereen hoeft conform de norm te leven. Er moet aandacht zijn voor mensen die hun bestaan anders willen en moeten inrichten. Ik doe niet mee aan de consumptiemaatschappij, ik besta niet om dure dingen te kopen, daar heb ik helemaal geen behoefte aan. Gaandeweg ben ik het hier leuk gaan vinden. Het voelt hier een beetje als het buitenleven uit mijn jeugd, op het platteland van Zuid-Afrika."

Lees ook: Onduidelijkheid over galg op ADM-terrein en Scheepsreparatiewerf wil verhuizen naar ADM-terrein

Ons land word bestuurd door bevoorrechte politici die zijn vergeten dat ze in dienst zijn van de burger en niet andersom
Jan Nienhuis

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.