Direct naar artikelinhoud

Oud-premier Wim Kok overleden

Oud-premier en oud-PvdA-leider Wim Kok is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Oud-premier Wim Kok overleden
Beeld anp

Kok overleed in zijn woonplaats Amsterdam op tachtigjarige leeftijd in aanwezigheid van zijn vrouw Rita, kinderen en kleinkinderen. Hij stierf in het ziekenhuis aan de gevolgen van een hartkwaal.

Wim Kok (geboren in 1938) werkte na een opleiding aan Nyenrode bij de vakbond NVV. Van 1976 tot 1985 was hij voorzitter van de vakcentrale FNV. In 1986 volgde hij PvdA-leider Joop den Uyl op. 

In het derde kabinet Lubbers was hij minister van Financiën en vicepremier. In Paars I en II was hij premier van kabinetten van PvdA, VVD en D66. Kok beëindigde zijn Haagse loopbaan in 2002. Daarna was hij onder meer commissaris bij ING en Shell. Ook verrichtte hij onder meer werkzaamheden voor de EU.

Koerswijziging
Als PvdA-leider zorgde Kok voor een koerswijziging van de partij, die hij meer in de richting van het politieke midden stuurde. In een toespraak in 1995 noemde hij dat het 'afschudden van de ideologische veren'.

Wim Kok na de verkiezingswinst in 1998.Beeld anp

Kok verwierf internationaal faam als boegbeeld van de 'derde weg', die het midden zocht tussen sociaaldemocratie en liberalisme. Tot zijn bewonderaars behoorden de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton en de toenmalige Britse premier Tony Blair.

Zijn commissariaten bij multinationals leidden tot kritiek, omdat Kok als premier had afgegeven op de 'exhibitionistische zelfverrijking' in het bedrijfsleven.

Dankbaarheid
De huidige PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt Kok een 'toonbeeld van integriteit. Gedreven, gezagsvol, loyaal, ongelofelijk betrokken.' 

"Hij was een man die onvoorstelbaar hard kon werken ten behoeve van anderen," zegt Asscher. "We gedenken Wim Kok met grote dankbaarheid en groot respect en wensen zijn vrouw Rita, zijn kinderen en kleinkinderen, zijn overige familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte toe met het verwerken van dit enorme verlies."

Premier Mark Rutte noemt Kok zowel 'architect als aannemer' van het poldermodel. Hij was volgens Rutte 'een man om naar op te kijken'.

"Als minister van Financiën en later als premier van twee kabinetten stond Wim Kok boven de partijen. Volkomen betrouwbaar, volkomen integer en altijd gericht op een oplossing. Die hang naar nuance, naar degelijkheid en naar het verstandige compromis typeert hem als bestuurder misschien nog wel het meest. Hij was een man met een groot verantwoordelijkheidsgevoel die hoge eisen stelde aan zichzelf en aan de mensen met wie hij werkte."

Hanteerbaar maken
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zeggen in een verklaring Kok met het grootste respect te gedenken. "Gedurende vele jaren zette hij zich gewetensvol in voor ons land. Als vakbondsvoorzitter behoorde hij tot degenen die de basis legden onder ons poldermodel. Als minister van Financiën en minister-president boezemde hij vertrouwen in door zijn integriteit en zijn talent om complexe problemen hanteerbaar te maken."

"Sociale bewogenheid was de grondtoon in zijn leven. Nederland is hem veel dankbaarheid verschuldigd. Op deze verdrietige dag gaan onze gedachten uit naar zijn vrouw en zijn familie.''

Dierbare inwoner
Ook burgemeester Femke Halsema heeft gereageerd namens het Amsterdamse college. Ze noemt Kok een 'bijzonder Amsterdammer'. "Met zijn vakbondswerk en indrukwekkende politieke loopbaan heeft Wim Kok veel betekend voor het land en de stad. Amsterdam verliest vandaag een dierbare inwoner. Wij wensen zijn vrouw Rita, zijn kinderen en nabestaanden veel sterkte toe."

Lees verder: Wim Kok was een 'premier van alle Nederlanders'

Kok beëindigde zijn Haagse loopbaan in 2002.Beeld anp
Oud-premier Wim Kok overleden
Beeld anp