Direct naar artikelinhoud

Ook U-buntu vist naar stem zwarte kiezer

Met zijn nieuwe partij U-buntu Connected Front mikt politicus-activist Iwan Leeuwin op de Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse kiezers in Amsterdam. Ook Rotterdam belooft hij een kieslijst.

'UBC' heeft zich ingeschreven voor de Amsterdamse- en Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen.Beeld anp

Wie een stem wil uitbrengen op basis van Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst heeft in Amsterdam wat te kiezen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

De politieke partij Bij1 van Sylvana Simons heeft deze week gezelschap gekregen van U-buntu Connected Front van Iwan Leeuwin, lid van de bestuurscommissie in Zuidoost en een volle neef van Simons.

UCF heeft zich aangemeld voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam en Rotterdam. De partij hoopt zijn kiezers te vinden onder de Afrikanen in de diaspora, en vindt inspiratie in Ubuntu - niet het gelijknamige besturingssysteem voor de computer, maar de Afrikaanse filosofie over gemeenschapszin.

Volgens deze eeuwenoude denkwijze zijn alle mensen met elkaar verbonden en vormen alle individuen samen een geheel. Nelson Mandela gebruikte het concept na de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika om de verscheurde bevolking van zijn land een gemeenschappelijk ideaal te geven, en gaf Ubuntu zelfs een plek in de nieuwe grondwet.

Actieplan tegen racisme
Als het aan Leeuwin ligt, krijgt het uitgangspunt van universele verbondenheid straks ook een stem in de Amsterdamse gemeenteraad. Zijn politieke agenda is er wel een van strijdbaarheid. In zijn lijstje met speerpunten is onder meer een gemeentelijke actieplan tegen racisme opgenomen, een plan dat zowel het ambtenarenapparaat als de stad bestrijkt.

Dat is vertrouwd terrein voor de politicus die als lid van de stadsdeelraad in Zuidoost waakte over voldoende zwarte aanwezigheid binnen de organisatie. Als medebestuurders het begrip diversiteit probeerden uit te breiden met sekse, seksuele voorkeur of lichamelijke beperking, stoof Leeuwin op: voor hem draait het in de eerste plaats om de achtergestelde positie van de zwarte man en vrouw.

Zijn politieke functie gebruikt Leeuwin (58) graag als uitvalsbasis voor activisme. Zo protesteerde hij in 2015 tegen de naam van de online boodschappenservice Picnic, omdat de term in de Verenigde Staten gebruikt zou zijn door de Ku Klux Klan als eufemisme voor een lynchpartij. Woedend was Leeuwin toen hij na zijn breuk met GroenLinks in 2015 bij wijze van afscheidsgeschenk een fles wijn van het merk Piqniq kreeg.

Met zijn nieuwe partij richt Leeuwin zich op dezelfde doelgroep. Door zich op te werpen als activistische belangenbehartiger van de Afrikanen in Amsterdam hoopt de oprichter behalve de Surinaamse en Antilliaanse ook de Ghanese en Nigeriaanse gemeenschap voor zich te winnen. Want: iedereen die langer dan vijf jaar legaal in de stad woont, is in maart welkom in het stembureau.

Leeuwin zegt in Amsterdam te hopen op minimaal drie zetels. Dan zal hij in elk geval veel Afrikaanse stemmen weg moeten halen bij de ChristenUnie; die is zeker in campagnetijd kind aan huis in de Afrikaanse kerken in Zuidoost. Leeuwin heeft goede contacten opgebouwd bij de niet-kerkelijke Afrikaanse organisaties.

Kleuren van Kwanzaa
De naam U-buntu Connected Front zal bij de gemiddelde Nederlandse kiezer weinig opwinding veroorzaken, maar moet veel Afrikaanse kiezers vertrouwd voorkomen. Het logo van de partij draagt de kleuren van Kwanzaa, het zesdaagse feest dat deze week wereldwijd door tientallen miljoenen Afrikanen wordt gevierd als alternatief voor het christelijke kerstfeest.

Binnen de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap heeft Leeuwin vooral voeling met de grassrootsorganisaties. Vorig jaar leidde hij een lawaaidemonstratie in het Oosterpark tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij.

Die herdenking was tegen de zin van de demonstranten gesplitst in een herdenking en een viering. De verstoring van de plechtigheid zorgde voor duizenden kromme tenen, maar de actievoerders kregen wel hun zin: de splitsing bleef een eenmalig experiment.

In de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer was Leeuwin in gesprek met de politieke partij Denk. Hij schreef zelfs mee aan het programma, maar pakte zijn biezen toen hij de indruk kreeg dat de zwarte aanwezigheid in de gelederen van de partij vooral cosmetisch was, een gevoel dat hem naar eigen zeggen ook bekroop bij zijn oude partij GroenLinks.

Hij sprak ook met Sylvana Simons over aansluiting bij Bij1, maar koos uiteindelijk toch voor een eigen partij, die na de jaarwisseling, zo belooft hij, een volledig zwarte kandidatenlijst zal presenteren.

Zie ookSylvana Simons rekent op 2 zetels in Amsterdamse raad

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Volg onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.