Direct naar artikelinhoud
Han Lips

Renze Klamer kan zomaar de opvolger van Jeroen Pauw zijn

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Na Het Nieuws.

Na Het NieuwsBeeld NPO1

Een zeer prijzenswaardig plan is het: een talkshow met daarin nu eens geen Peter R. de Vries of Jort Kelder, maar wel de 'talkshowgasten van de toekomst'. Want, zo redeneert presentator Renze Klamer, de tafels van Jinek, Matthijs of Twan zijn bijna onneembare vestingen voor nieuwkomers. En zo blijven jongeren met een interessante mening buiten beeld.

Na Het Nieuws, woensdag voor de derde keer te zien, biedt niet alleen de gasten een plek om te rijpen; ook de presentator kan trainen voor het grote werk. Klamer (29) presenteerde al het vrolijk makende radiomagazine Langs de Lijn en Omstreken op Radio 1 en leidt nu zijn eerste dagelijkse talkshow.

Dat moet hij wel doen op het kanaal NPO 1 Extra, dat Lips na lang zappen aantrof op plek 311 van zijn Ziggo­kabel.

Klamer begon pal na een herhaling van comedy­serie Ha, Die Pa! Die bleek, tot schrik van Lips die de serie destijds volgde, ruim 25 jaar oud.

Het moet ongeveer de gemiddelde leeftijd van Klamers tafelpanel zijn geweest. Niettemin verwoordden de drie hun mening heel geroutineerd.

Boeiend was een flits­debatje over de brexit tussen Jonge Democratenvoorzitter Dennis van Driel en Paul van der Bas, die volgens zijn naambordje 'opiniemaker' van beroep was.

Van der Bas (Lips ontdekte op Van der Bas' Twitter dat hij het Forum voor Democratielid is met wie linkse activiste Anne Fleur Dekker een aanvankelijk veelbesproken relatie heeft) bleek de ideale talkshowgast: tegendraads, helder formulerend en een tikje excentriek. Een seniorlid van een herenclub in het lichaam van een yup. Lips wist meteen: die gaan we vaker zien.

Hetzelfde geldt hopelijk voor Klamer die, wanneer hij zijn talent voor losse presentatie van radio naar tv vertaalt, zomaar de opvolger van Jeroen Pauw kan zijn.

Reageren? hanlips@parool.nl

'Na het nieuws' biedt niet alleen de gasten een plek om te rijpen