Direct naar artikelinhoud

Unilever niet naar Nederland, oppositie wil snel debat

De PVV en GroenLinks willen zo snel mogelijk een debat met premier Mark Rutte over de afschaffing van de dividendbelasting.

Unilever niet naar Nederland, oppositie wil snel debat
Beeld ANP

De twee grootste oppositiepartijen reageren op de beslissing van Unilever om de verhuizing naar Rotterdam af te blazen.

Unilever zet voorlopig een streep door de geplande verhuizing van het Londense hoofdkantoor naar Rotterdam. Volgens het was- en levensmiddelenbedrijf kunnen vooral Britse aandeelhouders zich niet vinden in de voorgestelde versimpeling van de bedrijfsstructuur. Dit is voor Unilever de reden het plan in de ijskast te zetten.

PVV-leider Geert Wilders spreekt op Twitter van een "mega-afgang voor premier Rutte''. "Miljarden weggegooid.''

Als de omstreden afschaffing van de belasting op de winstuitkering aan aandeelhouders niet van tafel gaat, moet Rutte aftreden, stelt Wilders. Hij schermt opnieuw met een motie van wantrouwen.

Twitter bericht wordt geladen...

"Oh wat pijnlijk dit voor de premier'', twitterde Klaver. "Aller aller aller laatste argument voor afschaffen dividendbelasting valt nu weg.''

Ook PvdA-voorman Lodewijk Asscher vindt het "gênant'' voor de premier. "Nu zijn alle smoezen op: vanmiddag moet ministerraad besluiten #dividendbelasting niet af te schaffen en het geld te investeren in NL.''

SP-Kamerlid Renske Leijten stemt in. Ze vindt het "tragisch voor Rutte'', maar het is wel "precies op tijd'' om van de maatregel af te zien. Immers, de "enige onderbouwing voor het afschaffen van de dividendbelasting, namelijk dan krijgen we hoofdkantoren, valt in duigen''.

"Rutte kan nu zelf het plan in de ijskast zetten om de dividendbelasting af te schaffen'', meent Kamerlid Martin van Rooijen van 50PLUS. De bodem is wat hem betreft weggeslagen onder het plan.

"Game over, Mark Rutte'', stelt Thierry Baudet (Forum voor Democratie).

"Wat een sof'', vindt Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren. "Gegokt en verloren?''

"Laten we niet te vroeg juichen'', waarschuwt DENK-parlementariër Farid Azarkan. De manier waarop met name VVD en CDA zich op dit dossier hebben ingegraven is volgens hem "ongekend''.

De afschaffing van de dividendbelasting is de felst bestreden maatregel van het kabinet. Eerder deze week verdedigde het kabinet het einde aan de heffing in de Tweede Kamer. De VVD, de drijvende kracht achter het besluit, liet toen weten dat haar steun voor het plan niet staat of valt met de komst van Unilever.

Consequenties

Eén van de consequenties voor Unilever van de versimpeling van de bedrijfscultuur zou zijn dat het aandeel uit de hoofdindex van de Londense beurs, de FTSE 100 zou verdwijnen.

Beleggers die de index volgen zouden hun aandelen daarmee automatisch verkopen, wat tot een koersdaling zou kunnen leiden. Ook uitten verschillende aandeelhouders hun zorgen over de ontwikkelingen in Nederland om vooral de eigen economie te beschermen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Kenners oordeelden eerder ook al dat het voorstel om het Britse hoofdkantoor van Unilever samen te voegen met dat in Rotterdam een risico is voor de aandelenkoers op de korte termijn. Het bedrijf zelf denkt nog altijd dat het versimpelen van de structuur de beste reden is om waarde te creëren.

Aandelen
Unilever heeft zowel Britse als Nederlandse aandelen en wilde die samenvoegen. Het bedrijf had voor 25 oktober een aandeelhoudersvergadering uitgeschreven voor houders van Nederlandse stukken, waar over dit voorstel zou worden gestemd.

Die vergadering gaat niet door. De vergadering voor de Britse aandeelhouders een dag later staat nog wel op de agenda. Volgens Unilever een formaliteit. Daarvoor is de aanwezigheid van de aandeelhouders niet noodzakelijk.

Zie ook: Waar draait het precies om bij die dividendbelasting?

Reactie Rotterdam

Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders is teleurgesteld over het besluit van Unilever om voorlopig af te zien van een verhuizing van het Londense hoofdkantoor naar de Maasstad.

"We hadden het graag anders gezien. We begrijpen wel de complexe situatie waarin het bedrijf zit en respecteren het besluit tot uitstel van de herstructurering'', aldus wethouder Barbara Kathmann (Economie). "We wachten de vervolgstappen van Unilever af en gaan door met de vruchtbare samenwerking met de Unilever-tak in Rotterdam."

In maart, toen het nieuws over de geplande verhuizing bekend werd, noemde burgemeester Ahmed Aboutaleb dat nog een geweldige opsteker voor Nederland en Rotterdam. "Ik denk dat het niet alleen om het fiscale klimaat gaat, maar dat Rotterdam vooral een plek is waar het goed zaken doen is'', zei de burgemeester destijds.