Direct naar artikelinhoud
Opinie

'Belachelijk: Olympisch Stadion wordt telkens weer beschadigd'

Het is ronduit belachelijk dat het Olympisch Stadion als topsportlocatie voor atletiek telkens weer wordt beschadigd, schrijft Amina Schellekens, atleet van Phanos.

Het Olympisch Stadion tijdens het EK atletiek in 2016. Waarom moet er een schaatsbaan komen?Beeld Vincent Jannink

Tot 28 februari zal 'De coolste baan van Nederland' zich weer nestelen in het Olympisch Stadion.

Kippenvel wordt de bezoekers beloofd, die kunnen schaatsen in een historische omgeving. Het ISU WK allround moet het spectaculaire slotstuk worden. In promofilmpjes wordt een prachtig leeg Olympisch Stadion omgetoverd tot een schaatsbaan. Hier tegen zijn kan haast niet, want wie is er nou tegen sport en plezier?

We zien helaas maar één kant van het verhaal, want de atletiekbaan in het Olympisch Stadion is nooit leeg.

Zeven dagen per week is die de thuisbasis van de inmiddels 1400 leden tellende en 100 jaar oude atletiekvereniging Phanos, die nu voor de tweede keer ruim drie maanden het Olympisch Stadion moet verlaten, zodat de droom van Rintje Ritsma verwezenlijkt kan worden

Geen begrip
Ritsma's wil is wet. Niemand bekommert zich om het feit dat de baan al elke dag in gebruik is. Wie met genoeg geld smijt, kan dromen waarmaken.

Als ex-topsporter zou Ritsma moeten weten dat de weg naar de top niet zo makkelijk is. Het is daarom ook zeer teleurstellend dat juist iemand zoals hij geen begrip lijkt te hebben voor de situatie waarin zijn droom anderen laat verkeren.

Het evenement van Ritsma, die met zijn scherpe schaatsen op de atletiekbaan staat in de nieuwe commercial van De coolste baan, is nog maar het begin van wat de gloednieuwe baan te verduren zal krijgen.

Keer op keer beschadigd
Na festivals ­worden er regelmatig gaten in de baan aan­getroffen, en stelt u zich zelf maar eens voor hoe het grasveld eraan toe is na drie maanden onder een ijsbaan te hebben gelegen.

Het is ronduit belachelijk dat het Olympisch Stadion een topsportlocatie voor atletiek wordt genoemd  en vervolgens keer op keer wordt beschadigd.

Eric van der Burg is wethouder Sport van Amsterdam en heeft als verantwoordelijke van de gemeente samen met initiatiefnemer House of Sports de ijsbaan mogelijk gemaakt.

Van der Burg heeft atletiek hoog in het vaandel staan. "Net als ivoor is Phanos waardevol en het beschermen waard," aldus Van der Burg. Bovendien is Van der Burg op 30 november 2017 benoemd tot voorzitter van de Atletiekunie.

Amina Schellekens, atleet van PhanosBeeld Jaap Schellekens

Hoewel hij zegt zich te willen zetten voor alle atleten, blijft het in dit geval helaas bij mooie woorden. Vanwege de ijsbaan moeten zowel de toppers als de jeugd ruim drie maanden het ­stadion verlaten. Dit zorgde in 2014 al voor een significant ledenverlies voor Phanos.

Krioelende pupillen
De uitwijklocatie die Phanos wordt aangeboden, bestaat uit vier banen, een kunstgrasveld, een beschimmelde hoogspringmat en een container voor het materiaal.

Het gebrek aan ruimte leidt keer op keer tot gevaarlijke situaties. Sprinters botsen op langeafstandlopers en dan spreek ik nog niet over de ruim tweehonderd pupillen die over de baan krioelen.

Bovendien kan men zich afvragen waarom er behoefte is aan een schaatsbaan in het Olympisch Stadion. De coolste baan heeft kortom meer nadelen dan voordelen.
 
Van der Burg is hier mede verantwoordelijk voor. Ik roep hierbij de gemeente Amsterdam op om de keuze voor dit evenement te verantwoorden en te komen met daden in plaats van woorden.

De uitwijklocatie die Phanos wordt aangeboden, bestaat uit vier banen, een kunstgrasveld, een beschimmelde hoogspringmat en een container voor het materiaal