Direct naar artikelinhoud

Ajax pakt de winst in matige Klassieker

Ajax heeft de topper in de eredivisie tegen Feyenoord gewonnen. De ploeg van de debuterende hoofdtrainer Erik ten Hag sloeg in de Johan Cruijff Arena kort na rust twee keer toe: 2-0.

Donny van de Beek viert zijn doelpunt.Beeld Proshots

Erik ten Hag beleefde in de Johan Cruijff Arena een geslaagd debuut als hoofdtrainer van Ajax. De opvolger van de ontslagen Marcel Keizer heeft maar één opdracht en dat is de Amsterdammers kampioen maken.

Dankzij de winst op Feyenoord, die tot stand kwam in het eerste kwartier na rust, blijft Ajax in het spoor van koploper PSV. Het gevecht om de landstitel belooft de komende maanden dan ook een tweestrijd te worden.

Debuut
Ten Hag hield grotendeels vast aan het elftal waarmee Keizer de laatste weken voor de winterstop speelde. Hij liet de Argentijnse winteraankoop Nicolás Tagliafico direct debuteren. De linksback greep een paar keer sterk in, maar liet zich kort voor rust ook verrassen door Steven Berghuis.

Diens kopbal werd echter knap gepareerd door doelman André Onana. Dat was meteen de enige kans van Feyenoord in de eerste helft, maar ook wel de beste. Ajax had weliswaar veel vaker de bal, maar de thuisclub deed daar bar weinig mee. Een paar schoten van afstand en wat kopballen uit spelhervattingen, veel meer creëerde Ajax niet in de eerste 45 minuten.

Kort achter elkaar
De thuisploeg trok de wedstrijd in het eerste kwartier na rust echter stevig naar zich toe, vergelijkbaar met de manier waarop het dat vorige maand ook deed tegen PSV, met doelpunten kort achter elkaar. Donny van de Beek brak de tot dan toe weinig verheffende topper in de vijftigste minuut open.

Drie minuten later kon Klaas-Jan Huntelaar na een voorzet van Joël Veltman de 2-0 binnenkoppen.

Toen Feyenoord kort daarna ook nog spits Nicolai Jørgensen kwijtraakte met zijn tweede gele kaart, na een overtreding bij de zijlijn op Veltman, was het duel gespeeld.

92'

Het zit erop! Ajax pakt de winst in deze matige Klassieker. Dankzij goals van Van de Beek en Huntelaar in de tweede helft boekten de Amsterdammers een eenvoudinge zege.

88' WISSEL

Onder luid applaus verlaat debutant Nicolás Tagliafico het veld. De aanwinst speelde een prima eerste wedstrijd, waarin hij zowel verdedigend als aanvallend duidelijk aanwezig was. Hij wordt dan ook uitgeroepen tot 'man of the match'.

Maximilian Wöber is zijn vervanger in de laatste minuten.

Beeld Proshots

84' WISSEL

En Ten Hag haalt Donny van de Beek naar de kant. Naast natuurlijk een belangrijke goal speelde de middenvelder en niet al te bijzondere wedstrijd. Tot het moment dat hij het doelpunt maakte was hij nagenoeg onzichtbaar. Hij wordt vervangen door Siem de Jong

83' WISSEL

Laatste wissel van de Rotterdammers. Tyrell Malacia wordt vervangen door Ridgeciano Haps.

85'

De Ligt probeert het eens van een afstandje. De bal lijkt de goede kant op te gaan, maar stuitert toch naast.

80'

Nog tien minuten op de klok. Ajax doet er maar weinig aan om de stand nog uit te bouwen, zelfs nu de ploeg met een mannetje meer op het veld staat.

72' WISSEL

Tweede wissel bij de bezoekers: Jean-Paul Boëtius gaat naar de kant, Bilal Basacikoglu is zijn vervanger.

70'

Dat had de derde goal kunnen zijn, maar geen Ajacied krijgt hem er in. Kluivert probeert Huntelaar te bereiken, maar die redt dat niet. Hij weet de bal wel binnen te houden en terug te leggen, maar ook daarna krijgen zowel Neres als Ziyech hem ook niet in het achternet.

Justin Kluivert.Beeld Proshots

68'

De Ligt werkt een gevaarlijke vrije trap van Toornstra weg vlak voor de doellijn. Feyenoord is zeker niet helemaal uitgeschakeld nu de ploeg met tien man staat.

62' WISSEL

Verdedigende wissel bij Feyenoord: Steven Berghuis wordt vervangen door Sofyan Amrabat.

60'

Schot van Ziyech, maar Jones weet hem net aan te redden. Feyenoord heeft geen tijd om bij te komen van die rode kaart.

58'

Opnieuw geel voor Nicolai Jørgensen na een overtreding op Veltman. Dat betekent rood: Feyenoord met tien man verder moet!

52' GOAL

Doelpunt Klaas-Jan Huntelaar

49' GOAL

Doelpunt Donny van de Beek

53'

Doelpunt! 2-0! Veltman weet met een prachtige voorzet Huntelaar te bereiken, die het af kan maken. Het tiende Klassieker-doelpunt voor The Hunt en een belangrijke voor deze wedstrijd.

50'

Doelpunt! 1-0! Hij was tot nu toe totaal onzichtbaar in de wedstrijd, maar het is Donny van de Beek die vlak na rust de openingstreffer maakt. Hij weet de bal binnen te tikken op aangeven van debutant Tagliafico.

45'

De bal rolt weer in de Arena: de tweede helft is begonnen! Gaan er nu wel goals vallen?

46'

En daarmee zit de eerste helft erop! Tot de kansen in de slotfase verliep de eerste helft maar moeizaam. Ajax was het meeste aan de bal, maar tot echt veel kansen kwam het niet.

Nico Tagliafico.Beeld Proshots

45'

Dat was bijna de 1-0 voor Ajax! In de slotseconden van de eerste helft zorgt drukte voor de goal van Feyenoord voor paniek, maar geen één Ajacied weet de bal binnen te tikken.

41'

Oef! Onana weet op een schitterende manier te voorkomen dat Ajax op achterstand komt. Berghuis krijgt een enorme kans en kan koppen, maar de Amsterdamse doelman staat goed en redt. De beste kans van de wedstrijd tot nu toe.

Twitter bericht wordt geladen...

37' GELE KAART

Het houdt niet op met kaarten. Sven van Beek krijgt ook geel na een harde overtreding op Kluivert.

35' GELE KAART

Opnieuw trekt Kuipers een kaart. Nicolai Jørgensen krijgt geel nadat hij aan het shirt trok van Neres.

34'

Feyenoord houdt tot nu toe vooral de aanvallen van Ajax tegen. Onana heeft eigenlijk nog niet aan de bak hoeven te komen.

31'

Vrije trap voor Ajax, na een overtreding op Neres. Ziyech haalt uit vanaf een mooie plek, maar raakt de muur en de bal gaat met een boogje ver naast.

28'

Het spel van Ajax is tot nu toe vaak erg slordig, maar dit zag er wel goed uit. Ajax verovert de bal en Ziyech kan hem voorgeven, maar de bal is te scherp voor Neres.

24'

Voor Toornstra besluit scheidsrechter Kuipers alleen geen kaart te trekken. Ook hij heeft het gemunt op Tagliafico, maar Kuipers vindt het geen geel waard. De Arena is het daar duidelijk niet mee eens.

22' GELE KAART

Maar ook Justin Kluivert gaat op de bon, na een mooie rush. Helaas begaat hij daarbij ook een overtreding.

21' GELE KAART

Gele kaart voor Jeremiah St. Juste, die hard in gaat op Tagliafico.

Debutant Nico Tagliafico (rechts) in actie.Beeld Proshots

18'

Twee keer komt Ajax tot een doelpoging na een corner, maar zowel De Ligt als Veltman weten het ook weer niet echt spannend te maken.

15'

De eerste goede kans voor Ajax. Debutant Tagliafico weet door te komen tot op de achterlijn en de bal bij Huntelaar te bezorgen. Die tikt helaas net naast.

9'

Ziyech probeert het gewoon eens vanaf de zijkant en weet het hoofd van Huntelaar te bereiken. De spits weet er echter niet meer van te maken dan een kopballetje direct op keeper Jones.

8'

Veel balbezit voor Ajax tot nu toe, maar de Amsterdammers weten slecht door de verdediging van Feyenoord te komen.

3'

Ziyech speelt vanmiddag aan de rechterkant en Van de Beek aan de linker. Een verandering van Ten Hag ten opzichte van de formatie van voorganger Keizer. Veel aanvallen gaan tot nu toe ook over de rechterkant, via Neres.

0'

Er is afgetrapt in de Johan Cruijff Arena: we zijn begonnen!

14:27 zondag 21 januari 2018

Niet alleen Feyenoord, maar ook Ajax komt het veld op met steunbetuigingen aan Willem van Hanegem op het shirt. De 73-jarige voormalig voetballer heeft prostaatkanker.

14:23 zondag 21 januari 2018

Comebackkid Robin van Persie speelt vanmiddag nog niet mee in het shirt van Feyenoord, maar wenst zijn nieuwe club wel succes op Twitter.

14:20 zondag 21 januari 2018

Vorige week verbleef Ajax voor een trainingskamp in het Portugese Lagos. De ploeg van Ten Hag won daar een oefenwedstrijd tegen het Deense Lyngby met 5-1.

14:18 zondag 21 januari 2018

De statistieken zijn Ajax vanmiddag goedgezind: van de laatste 23 Klassiekers (uit en thuis) won Feyenoord er maar 1. De laatste competitiezege van Feyenoord op Ajax dateert van bijna zes jaar geleden, met een hattrick van John Guidetti in De Kuip (4-2).

14:13 zondag 21 januari 2018

Voor Ajax is de strijd zondag tegen Feyenoord meer dan een klassieker alleen. Na een maand vol onrust zal het resultaat het gemoed rond de club én het sentiment rond de nieuwe trainer Erik ten Hag bepalen.

Ook is de wedstrijd belangrijk om aansluiting te houden met koploper PSV. Ajax is de nummer twee van de eredivisie, met vijf punten achterstand op de club uit Eindhoven.

Ten Hag is de eerste trainer die debuteert in de Klassieker. "Het is een speciale wedstrijd in het seizoen. Het Amsterdam tegen Rotterdam. De rivaliteit is groot. Het resultaat is nog belangrijker in zo'n duel. Maar voor Ajax is die zege ook heel belangrijk in de kampioensstrijd."

14:09 zondag 21 januari 2018

Feyenoord begint met Jean-Paul Boëtius in de basis. Boëtius krijgt links voorin de voorkeur boven Sam Larsson, die in de laatste weken voor de winterstop doorgaans de eerste keus was van trainer Giovanni van Bronckhorst.

14:00 zondag 21 januari 2018

Verder staan er weinig verrassingen op het veld. Ten Hag kiest in de spits weer voor Klaas-Jan Huntelaar, mede omdat de geblesseerde Kasper Dolberg ontbreekt.

Huntelaar heeft voorin gezelschap van David Neres en Justin Kluivert. Donny van de Beek, Lasse Schöne en Hakim Ziyech vormen het Amsterdamse middenveld. De defensie voor doelman André Onana bestaat uit Joël Veltman, Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en dus Tagliafico.

13:57 zondag 21 januari 2018

Maar liefst twee debutanten maken vanmiddag hun opwachting. Het is het eerste officiële duel voor trainer Erik ten Hag, de opvolger van de ontslagen marcel Keizer, maar ook de Argentijnse winteraankoop Nicolás Tagliafico doet voor het eerst mee. Ten Hag laat hem links achterin starten.

13:56 zondag 21 januari 2018

Goedemiddag en welkom in het liveblog van de klassieker tussen Ajax en Feyenoord! Over een half uurtje gaat de wedstrijd van start in de Johan Cruijff Arena.

Trainer Erik ten Hag, eveneens nieuw bij Ajax, laat Tagliafico links achterin starten. De opvolger van de ontslagen trainer Marcel Keizer heeft verder geen veranderingen aangebracht in het Amsterdamse elftal.

Ten Hag kiest in de spits weer voor Klaas-Jan Huntelaar, mede omdat de geblesseerde Kasper Dolberg ontbreekt. Huntelaar heeft voorin gezelschap van David Neres en Justin Kluivert.

Donny van de Beek, Lasse Schöne en Hakim Ziyech vormen het Amsterdamse middenveld. De defensie voor doelman André Onana bestaat uit Joël Veltman, Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Tagliafico. De vorige Ajacied die debuteerde in de Klassieker was Dico Koppers op 23 oktober 2011.