Direct naar artikelinhoud
Voor de kinderen

Tips voor de kerstvakantie: ijsbowlen, gamen en circus

Je hebt de kerst gehad en het nieuwe jaar lonkt. Zin om tussendoor nog iets leuks te doen? Dan zit je wel goed met de volgende tips.

De beste stoel van het theater Carré.Beeld ANP

Lekker ravotten
Jeugdland in Oost is ook in de winter een fijne speelplek. Naast de gebruikelijke speeltuin en huttenbouw kun je er in de vakantie sleeën van de glijbaanberg (met of zonder sneeuw!), ijsbowlen en sneeuwballen gooien. In de werkplaats maak je kerstversiering of een vogelhuisje en bouw je een zeepkist voor een spannende wedstrijd zeepkist-curling! Voor boven het vuur zijn er marshmallows, chocolademelk en erwtensoep.
Zaterdag 29 en zondag 30 december, 5 en 6 januari (12.00-16.00) gratis
Jeugdland/Maakland, Valentijnkade 131

Lekker marshmellows roosteren kan dit weekend op het Winter Wonder Jeugdland.Beeld Shutterstock

Home Alone op het toneel
Home Alone met Kevin McCallister uit Chigago is de kerstfilm waar iedereen mee is opgegroeid. In het DeLaMar Theater speelt de jeugdvoorstelling Alone@home. Twee kinderen die alleen thuis zijn bedenken slimme trucs om de boeven (Martijn Fischer e.a.) die het op hun huis voorzien hebben, buiten de deur te houden. Alone@home, met een knipoog naar de bekende film, is een verhaal over vriendschap, kwetsbaarheid en vindingrijkheid.
Woensdag 2 t/m vrijdag 4 januari, vanaf €19,50
DeLaMar Theater

Lekker schilderen in het Rijksmuseum
Op het schilderij Winterlandschap met schaatsers van Hendrick Avercamp (1608) is van alles te zien. Je ziet mensen schaatsen, vrouwen zwieren, mannen kletsen en kinderen spelen. Creatieve kinderen? Breng ze dan naar het Rijksmuseum, waar je tijdens de kerstvakantie een winterlandschap kunt komen schilderen, met ijspret, koek en zopie. 
Dagelijks (14.00-16.00) €10
De Teekenschool, naast het Rijksmuseum

Dáááámes en heren
Elk jaar wordt Carré omgebouwd tot een circuspiste. Een aantal dagen vliegen er dan acrobaten door de lucht, denderen paradepaardjes door het theater, liggen slangenmensen met zichzelf in de knoop en probeert een malle clown Amsterdammers aan het lachen te krijgen. Het Wereldkerstcircus haalt de beste internationale acts naar Nederland en zorgt vooral bij de kleintjes voor veel 'ooh' en 'aah'.
Dagelijks tot en met maandag 31 december, vanaf €20,50
Carré

Het circus is in de stad!Beeld anp

Net als in Japan, kawaii!
Niet op reis tijdens de kerstvakantie? Het Tropenmuseum is voor kinderen de plek om zich toch even op een andere plek te wanen. In het museum wordt nu de Japanse cultuur gevierd. Je kunt Japanse videogames spelen, praten met een robot en in een hoekje lekker eindeloos strips lezen. Tijdens de kerstvakantie is er meer: kinderen vanaf 10 jaar mogen sushi rollen. Vanaf 6 jaar leer je jezelf in mangastijl tekenen, tijdens een les van een echte leraar. Dol op Naruto, Pokémon of Yu-gi-oh? Dan zit je in het Tropenmuseum wel goed.
Tot en met 6 januari 2019
Tropenmuseum

Kerst in een kasteel
Kerst vieren we tussen knipperende lichtjes, rondom een kerstboom met plastic slingers en naast een stapel ingepakte kerstcadeaus. Hoe ging dat vroeger als je in een kasteel woonde? En wat werd er in de riddertijd op tafel getoverd voor kerst? Tijdens de kerstvakantie zijn er elke dag in het Muiderslot warme winterse rondleidingen. Tip: combineer het Muiderslot met schaatsen op de tijdelijke ijsbaan in Muiden, schuin tegenover het kasteel.
Tot en met zondag 6 januari 2019
Muiderslot 

Muiderslot in de wintertijdBeeld Muiderslot

Niet voeren na middernacht!
In Lab111 kun je dit weekend terecht voor de betere cinematografische klassiekers. Zoals Gremlins (1984) en álle Lord of The Ring-films achter elkaar. Oké, oké, voor beide films geldt een adviesleeftijd van 12 jaar, maar voor hedendaagse prepubers zijn deze films wel verplichte kerstvakantiekost en met een Lord Of The Rings marathon van 13 uur en 30 minuten weet je zeker dat je met vierkante ogen het nieuwe jaar inrolt.  
Gremlins: zaterdag 29 december (14.00)
Lord Of The Rings: zondag 30 december (10:30)
LAB111 

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.