Direct naar artikelinhoud

Onzekerheid over landelijke intocht Sinterklaas

In de rechtbank van Haarlem ging het gesprek over de metamorfose van Zwarte Piet. Die moet er komen, maar in welk tempo?

Rogier Meijerink, rechts in beeld, voor de deur van de rechtbank. Via een kort geding wil hij een aangepaste PietBeeld anp

Het was eigenlijk wel een verademing om volwassen mensen langdurig met elkaar van gedachten te horen wisselen over Zwarte Piet, zonder dat dit leidde tot verbale of fysieke dreigementen over en weer. Daar was dan wel een kort geding voor nodig, dat dinsdag diende voor de rechtbank van Haarlem.

De Stichting Majority Perpective was naar de rechter gestapt om de hulp van Sinterklaas tijdens de landelijke intocht van komende zaterdag in Zaanstad te ontdoen van alle stereotype kenmerken en gedragingen. De lat ligt best hoog voor de nieuwe Piet, want hij mag geen kroeshaar of rode lippen hebben, maar ook niet onnozel of clownesk doen.

Kwalijke gevolgen
Majority Perspective had niet laag ingezet, en maar liefst zes partijen naar de rechtbank laten komen. Daaronder de gemeente Zaanstad en de NTR die de intocht op televisie uitzendt, maar ook het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media dat dinsdagochtend de verbazing over de dagvaarding nog steeds niet te boven leek.

Maar volgens Majority Perpective hebben alle partijen een aandeel in de landelijke intocht, en daar een verantwoordelijkheid voor de kwalijke gevolgen van het evenement voor zwarte kinderen. Alle partijen lappen daarmee volgens de eisers ook internationale afspraken aan hun laars om racisme en discriminatie van zwarte Nederlanders tegen te gaan.

Tegenover het principiële standpunt van Majority Perspective staat de pragmatische benadering van de NTR. Namens de zender stelde de advocaat deze week zowel in het Sinterklaasjournaal als tijdens de intocht in Zaanstad een grote verscheidenheid aan roetveegpieten te zien zullen zijn. "Absoluut geen raciaal stereotype."

Absoluut geen raciaal stereotype
Advocaat van de NTR

Nieuwe Piet
Ook de gemeente Zaanstad vindt dat grote stappen zijn gezet in de richting van de Nieuwe Piet. Er zal dit jaar geen klassieke Piet te zien zijn tijdens de intocht. Ook de handschoenen en maillots zijn niet langer zwart. De advocaat van de gemeente: "De stapsgewijze veranderingen bewijzen dat het maatschappelijk debat functioneert."

Dat is ook de koers van de regering, zei de landsadvocaat. In 2016 kwam deze met het standpunt dat de negatieve stereotypering van Zwarte Piet een rol zou kunnen spelen bij discriminatie. Maar: het is aan de samenleving om te bepalen hoe het kinderfeest wordt ingevuld. "Een verbod op Zwarte Piet brengt de oplossing niet dichterbij."

De regering faciliteert sindsdien wel het maatschappelijk debat in de gemeenten die de intocht organiseren. In Dongeradeel had dat geld vorig jaar wellicht beter in pepernoten kunnen worden gestoken, maar in Zaanstad kwam het vorige week tot een dialoogavond waar honderd mensen met elkaar in gesprek gingen.

De rechtbank doet woensdag om 15 uur uitspraak. De NTR liet weten dat een uitspraak in het voordeel van Majority Perspective mogelijk betekent dat de intocht zaterdag moet worden afgeblazen. Ook de vertegenwoordiging van Zaanstad toonde zich verbaasd en verbolgen dat de eisers niet eerder op de deur hadden geklopt.

Rogier Meijerink, Michael van Zeijl en Christa Soeters voor de deur van de rechtbank.Beeld anp

Rogier Meijerink, Michael van Zeijl en Christa Soeters, die de intocht willen verbieden, kwamen dinsdagochtend samen aan bij de rechtbank: 

Onzekerheid over landelijke intocht Sinterklaas
Beeld anp

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.