Direct naar artikelinhoud

Verkeersruzies: 'Auto brengt slechtste in ons naar boven'

Twee ongevallen voor kerst waarbij vier mensen omkwamen, zijn vermoedelijk het gevolg van ruzie op de weg. De auto kan ons gevaarlijk hufterig maken, waarschuwt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen.

Het verkeersongeval op de N210 bij Lekkerkerk waarbij twee mensen om het leven zijn gekomen.Beeld anp

Drama's op het asfalt, vlak voor kerst. Een 34-jarige vrouw en een 44-jarige man uit Wormerveer verongelukten zondag op de A10 bij Amsterdam op de motor. Volgens verschillende getuigen hadden de motorrijders ruzie met een automobilist. Deze 52-jarige man uit Krommenie is aangehouden op verdenking van strafbaar gedrag op de weg. Hij zou donderdag worden voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

In Lekkerkerk stonden kerkgangers op Eerste Kerstdag stil bij het verlies van een 29-jarige man en een 29-jarige vrouw die zondag omkwamen bij een fatale botsing op de N210. Voor het leven van een derde inzittende wordt gevreesd.

Een verkeersruzie lijkt ook hier de aanleiding tot het ongeval. De slachtoffers kregen het op de terugweg van een doop aan de stok met een andere automobilist. Volgens getuigen probeerden ze op een rotonde een personenauto van zich af te schudden. Toen de slachtoffers remden, knalde een personenbusje er achterop. De 28-jarige bestuurder van de tweede personenauto is na het ongeval aangehouden.

Primitief
Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen noemt het bizar dat twee vermoedelijke verkeersruzies zo kort achter elkaar fataal zijn afgelopen. "Dat hoor je bijna nooit."

Verkeersruzies komen volgens Tertoolen wel aan de lopende band voor. "In de auto komt soms het slechtste en meest primitieve van de mens naar boven," zegt hij. "De auto is een uitbreiding van het ego. Veel mensen kunnen weinig hebben van anderen op de weg. Ze krijgen territoriumdrift en willen hun eigen stukje asfalt veroveren."

In de begrenzing van hun eigen auto voelen mensen zich anoniem, zegt de verkeerspsycholoog. Bovendien geeft het apparaat hun een gevoel van macht. "Met een simpele voetbeweging kun je de pk's laten brullen. Mensen willen een ander een poepie laten ruiken."

Volgens Tertoolen kan het een heerlijk gevoel zijn om de auto even de sporen te geven op de weg. "Het is maar een kleine stap naar dat andere gedrag, waarbij mensen al uit hun dak gaan als iemand zijn knipperlicht niet gebruikt. Dan wordt de auto een gevaarlijk instrument."