Direct naar artikelinhoud
Han Lips

De trein Beau van Erven Dorens is nu op volle snelheid

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: The Rotterdam Project.

The Rotterdam ProjectBeeld RTL 4

Een show waarin daklozen worden gevolgd terwijl ze met behulp van 10.000 euro opkrabbelen, is geen format dat Lips normaal gesproken aanspreekt. Televisie maken over de rug van mensen met een probleem - of het nou een ongeplande zwangerschap, een angststoornis of een haveloos gebit betreft - heeft godzijdank zijn beste tijd gehad.

En toch is The Rotterdam Project een van de fijnste programma's die nu op de buis zijn.

Dat zit 'm toch vooral in presentator Beau van Erven ­Dorens. Lips vermoedt dat het te maken heeft met zijn prettige houding als de wat oudere, verstandige vriend. Een belerend vingertje zul je Beau niet snel zien opsteken.

Als hij de 20-jarige Soufyan twee weken na overhandiging van het geld ontmoet, geeft die schoorvoetend toe al 750 euro te hebben opgemaakt. "Dat is toch helemaal niet erg?" zegt Beau.

"Het is jouw geld, je moet ermee doen wat jij wilt. Ik snap heel goed dat je jezelf een beetje wilt verwennen." 

Wanneer de verslaafde Patrick (43) vertelt moeilijk te kunnen genieten van zijn hotelmatras, omdat hij niemand heeft om zijn geluk mee te delen, probeert 
Beau de schrijnende situatie geen positieve draai te ­geven. Diepe zucht: "Daar heb ik helemaal niet zo tegenaan gekeken, op die manier." Om niet lang daarna ­schaterend een sigaretje met Patrick te delen.

Na een trits flutprogramma's is Beau van Erven Dorens bezig aan een reeks hits, met als kers op de taart de twee Televizierprijzen die hij vorige maand juichend in ­ontvangst nam. 

De trein die Beau van Erven Dorens heet, is op volle snelheid gekomen. Lips hoopt dat ie nog een hele tijd doordendert.

Reageren? hanlips@parool.nl