Direct naar artikelinhoud

Rechter velt oordeel over Zwarte Piet

De verschijning van Zwarte Piet is dinsdag de inzet van een kort geding bij de rechtbank van Haarlem.

Rechter velt oordeel over Zwarte Piet
Beeld anp

De Stichting Majority Perspective eist dat de hulp van Sinterklaas zaterdag tijdens de landelijke intocht in Zaanstad zal worden ontdaan van alle racistische kenmerken.

Het kort geding is gericht tegen zo'n beetje alle betrokken partijen bij de nationale intocht. Dat zijn onder meer de gemeente Zaanstad in de persoon van burgemeester Jan Hamming, de NTR als verantwoordelijk omroep en evenementenbureau Vinke dat de organisatie van de intocht doet.

Maar het wordt nog drukker in de rechtbank: ook het Commissariaat voor de Media, het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media zijn gedaagd, net als de Nederlandse Staat die ervoor zou moeten zorgen dat de intocht pas na acht uur 's avonds te zien is.

Dat laatste om jonge kijkertjes te beschermen tegen het beeld van Zwarte Piet in zijn klassieke donkere verschijning.

Majority Perspective zegt mede op te treden namens een aantal volmachtgevers met een donkere huidskleur en minderjarige kinderen.

Minderwaardigheid 
De zaak is interessant omdat de stichting naar de rechter stapt met een aantal eerdere uitspraken op zak. In 2014 noemde de bestuursrechter in Amsterdam de confrontatie met de figuur van Zwarte Piet tijdens de intocht in de hoofdstad een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.

In dat vonnis werd gesteld dat de aanwezigheid van Zwarte Piet bij zwarte mensen gevoelens van minderwaardigheid kan oproepen. "Met name de rol van knecht en het uiterlijk en het gedrag van Zwarte Piet leiden immers tot het beeld dat zwarte mensen ondergeschikt en dom zijn." In hoger beroep oordeelde de rechter dat deze overwegingen niet van toepassing waren op de verlening van de vergunning door de gemeente.

In 2015 heeft ook de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Nederland gewezen op het racistische karakter van de figuur van Zwarte Piet, en op de boodschap van inferioriteit van mensen met een donkere huidskleur ten aanzien van witte mensen.

In Amsterdam leidde de discussie tot een stapsgewijze verandering van Zwarte Piet in de afgelopen jaren. Eerst werden het zwarte kroeshaar, de rode lippen en de oorringen in de ban gedaan, daarna maakten de klassieke Pieten in enkele jaren tijd plaats voor de huidige roetveegpieten.

Regering 
De Nederlandse regering heeft nooit een inhoudelijk standpunt willen innemen over Zwarte Piet. Er is gewezen op de mogelijkheid van een verandering van de traditie, maar dat zou vooral door de mensen in het land moeten gebeuren.

De stichting staat op het standpunt dat Nederland wel degelijk de plicht heeft om zich actief te bemoeien met de metamorfose van Zwarte Piet, en vraagt nu een oordeel aan de rechter, enigszins vergelijkbaar met de zaak die de stichting Urgenda aanspande om Nederland te dwingen tot grotere inspanningen op het gebied van het klimaat. 

Majority Perspective eist tijdens de intocht een sidekick van de Sint die is ontdaan van alle racistische kenmerken en gedragingen. Geen zwarte of bruine schmink, geen onderdanig gedrag ten opzichte van de goedheiligman en geen dom, lui, onnozel of clownesk gedrag.

De rechter doet woensdag om 16.00 uur uitspraak.

Met name de rol van knecht en het uiterlijk en het gedrag van Zwarte Piet leiden tot het beeld dat zwarte mensen ondergeschikt en dom zijn
De bestuursrechter in 2014

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.